Hoe kijken jongeren tegen politiek aan?

Fractienieuws oktober 2023

Zoetermeer
Fractienieuws oktober 2023

Verduurzaam je huis: het moment is nu

Tekst: Francijn Brouwer
Bent u al bezig met stappen zetten om uw (eigen) huis te verduurzamen? Of is uw woningbouwcorporatie al aan de slag met gemeenschappelijke maatregelen? Het aanbrengen van duurzame maatregelen kan veel vragen oproepen. En hoe pakt de gemeente dit dossier op? Wij geven graag een stand van zaken. Lees verder op onze website.

MijnGemeente App

Tekst: Rick van Rumpt

Racende auto’s waardoor u ‘s nachts niet kunt slapen, harde muziek van een evenement in de stad waardoor een kerkdienst verstoort wordt, een onveilige verkeerssituatie in de wijk... 
Regelmatig krijgen wij als fractie meldingen over overlast, met de vraag of wij hier iets in kunnen betekenen.

Uiteraard proberen wij wat met deze meldingen te doen. We geven het bijvoorbeeld door aan een ambtenaar of stellen zelfs schriftelijke vragen aan het college. Regelmatig krijgen wij dan de terugkoppeling dat er helemaal geen overlastmeldingen bekend zijn bij de gemeente en dat ze daarom (nog) geen actie ondernemen.

Meld het bij de gemeente!
U begrijpt dat bij één melding de noodzaak minder i
s om actie te ondernemen, dan dat er tientallen meldingen zijn gedaanOnze oproep is daarom ook: Doe melding bij de gemeente! 

Melding doen is vrij makkelijk via de website: zoetermeer.nl/melding-doen of via de MijnGemeente app. U kunt daar gemakkelijk uw melding omschrijven, de betreffende locatie op een kaart weergeven en eventueel foto’s toevoegen.

Ook kunt u zien welke meldingen er al zijn gedaan in uw omgeving. Naast meldingen over overlast kunt u ook meldingen doen over bijvoorbeeld losse stoeptegels, een kapotte lantaarnpaal, groen dat niet goed onderhouden wordt, etc. 

Terugkoppeling
Onze ervaring is dat deze meldingen keurig opgepakt worden en u netjes 
een terugkoppeling krijgt wat er met uw melding gedaan wordt.

Als we met elkaar situaties melden krijgt de gemeente een beter beeld van wat er speelt in de stad. Uiteraard blijven wij als fractie graag ook op de hoogte en blijven wij het waarderen als u ook ons blijft benaderen.

Met elkaar werken wij zo aan een rustig en veilig Zoetermeer.

 

Ideologische discussies

Tekst: Francijn Brouwer

De gemeenteraad houdt zich veel bezig met discussiëren over voorstellen van het college. Maar het komt ook regelmatig voor dat partijen zelf met een onderwerp komen om eens over door te praten. Laatst was dat het geval met het LHBTI-beleid van de gemeente. Dat is voor velen een gevoelig onderwerp, om uiteenlopende redenen. Je merkt dat de temperatuur in het gesprek oploopt, en dat het persoonlijk wordt.

Juist om die reden heb ik in mijn bijdrage stilgestaan bij het gevaar van polarisatie. Het gevaar dat mensen kanten kiezen en de overkant uitschelden.  Terwijl het zo veel beter is om elkaar te leren kennen, en een constructief gesprek te voeren, waarbij ook het midden is betrokken.Ik heb het gehad over de rol van de gemeente bij ideologische discussies. Politieke partijen zijn ideologisch, maar de overheid in haar aard niet. Laat ideologie, religie en de inhoud van het onderwijs aan de samenleving over. De overheid moet, beroepsmatig neutraal, het goede zoeken voor alle inwoners. Niet alleen voor de uitersten, maar juist ook voor het midden. Het voeden van polarisatie door te blijven hangen in uiterlijk vertoon, hoort daar wat ons betreft niet bij. 

De visie van het college spreekt gelukkig ook van respect, compassie en verbondenheid. Daar voelen we ons meer bij thuis. En bij de Bijbelse opdracht: heb God lief boven alles, en je naaste als jezelf. 

Hieronder vindt u de link naar het hele gesprek, en ook die naar onze eerste termijn. Onder de uitzending kunt u ook op sprekers selecteren.

Hele gesprek: https://channel.royalcast.com/webcast/gemeentezoetermeer/20230828_3?start=99988

Eerste termijn: https://channel.royalcast.com/webcast/gemeentezoetermeer/20230828_3?start=3563468

 

Jongeren en politiek: Hoe kijken jongeren tegen de politiek aan?

Op zaterdagavond 14 oktober kwamen er ongeveer 25 jongeren samen. Deze jongeren hebben nagedacht over politiek en gemeente Zoetermeer. Hoe hebben de jongeren de avond ervaren?

Jonathan Konijn 

De avond begon met koffie, thee en gebak in de ZOP naast de Morgensterk kerk in Zoetermeer. Het was leuk om te zien dat er een aardige groep jongeren uit verschillende Zoetermeerse gemeentes naar de politieke avond waren gekomen. Marten Havenaar trapte de avond af. Vervolgens stelden de twee gasten van de avond, wethouder Bouke Velzen en commissielid Anny Hutten, zich voor.

Hierna begon Hilmar Hakvoort de avond met een interactieve quiz waarbij de jongeren moesten gaan staan. Er werden stellingen over de politiek voorgelegd en de jongeren moesten door middel van hun hand op te steken aangeven of de stelling juist of onjuist was. Op deze manier werden de jongeren gelijk actief betrokken. Als iemand een fout antwoord gaf moest hij/zij gaan zitten. Zo nu en dan gaven Bouke en Anny een aanvulling of uitleg over de stelling.

Ook vertelden Bouke en Anny die avond wat meer over hun werk in de politiek. Het was interessant om te horen wat hun functies precies inhouden, op welke dingen zij invloed hebben en hoe een typische werkdag van hun eruit ziet. Dit gaf een mooi inkijkje in hun politieke werkzaamheden.

Later op de avond werden de jongeren in groepjes opgedeeld en werden er actuele stellingen voorgelegd waarbij de groepjes voor of tegen moesten zijn. De groepjes moesten argumenten verzinnen waarmee ze hun standpunt moesten verdedigen.

Als laatste onderdeel mochten de jongeren in de groepjes met behulp van verschillende onderwerpen een idee bedenken en pitchen over wat de overheid of de gemeente beter kan doen. Het was leuk om te zien dat er verschillende verrassende ideeën werden gepresenteerd en dat deze goed werden onderbouwd.

De avond was mooi ingedeeld, waarbij er verschillende onderdelen waren. Hierdoor bleef de aandacht van de jongeren er goed bij en werden ze ook zelf uitgedaagd tot nadenken. Hierdoor zijn de jongeren meer te weten gekomen over de politiek en is er een bewustzijn gecreëerd over het belang van je stem uitbrengen. Dit is zeker belangrijk nu de verkiezingen weer in volle gang zijn.

Pieterjan Huurman

Als de meeste jongeren zijn aangekomen op het ZOP en iedereen een beetje bijgepraat is, wordt de politieke avond afgetrapt met een voorstelrondje van de aanwezige ChristenUnie-SGP politici. Veel verschillende leeftijden zijn aanwezig waardoor we een leuke afwisseling kunnen verwachten tussen de onderwerpen die de jongeren bezighouden. Terwijl ze in de Tweede Kamer nog wel eens de neiging hebben om het meer persoonlijk te maken in plaats van inhoudelijk, is dat vanavond zeker niet het geval en worden er serieuze zaken aangekaart. De open gesprekssfeer en de grote hoeveelheid creativiteit zorgen ervoor dat tijdens het houden van een korte pitch de jongeren vol enthousiasme laten horen wat zij de grootste problemen vinden en de oplossingen hiervoor. Echt fel gedebatteerd wordt er niet deze avond, wat voor een gezellige ontspannen sfeer zorgt. Aan het einde van de avond kunnen we concluderen dat de ChristenUnie-SGP goed scoren, want de jongeren zien stemmen en hun politieke keuze vooral als een kans om wat van ons geloof te laten zien. Het lot van onze stad lijkt in goede handen bij deze jongeren. Kortom een leerzame gezellige avond voor alle aanwezigen die wordt afgesloten met een drankje en een hapje achteraf.

Nieuwe secretaresse

Ik ben Marilène van der Slik, 22 jaar en sinds augustus 2023 actief als secretaresse voor de fractie Christenunie-SGP Zoetermeer. Ik ben juf van groep 6/7 in Bleiswijk. Ik doe mijn werk met veel plezier. Naast mijn werk vind ik het belangrijk om ook op andere manieren mijn talenten in te zetten. In mijn kerk ben ik zo actief binnen het jeugdwerk. Daarnaast wilde ik ook graag politiek mijn steentje bijdragen. In een samenleving die zo aan het veranderen is, vind ik het belangrijk dat we het christelijk geluid kunnen laten horen.