Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken

Fractienieuws 9 oktober

Afscheidsspeech van André Bos

Op maandag 17 september 2018 heeft André Bos afscheid genomen als raadslid van de gemeenteraad in Zoetermeer. Zijn indrukwekkende afscheidsspeech is op onze site terug te lezen. Lees verder

Ons verlanglijstje voor de jeugd

Tijdens de verkiezingscampagne spraken partijen veel over investeren. De economie groeit en het huishoudboekje in Zoetermeer was op orde. Een nieuw zwembad, duurzaamheid, woningbouw; het kon er best vanaf. Nog geen half jaar later ziet de wereld er heel anders uit.


Door grote uitgaven in de Jeugdzorg kampt de gemeente opeens met een tekort van 8,5 miljoen euro en wordt het bezuinigen. Nouja, opeens. De verantwoordelijk wethouder meldde vorig jaar al dat de wachtlijsten in de Jeugdzorg flink aan het oplopen waren. Het kan dus niet als donderslag bij heldere hemel zijn gekomen. Inmiddels wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken. Wij kunnen dan ook beter inschatten of we dit met z'n allen hadden zien aankomen.

Wat de uitkomst ook wordt, het tekort moet worden weggepoetst. De verlanglijstjes kunnen in de open haard en de plannen (even?) in de ijskast. Dat is zuur, voor iedereen in de stad. Juist omdat we geen keuze hebben. De wachtlijsten voor de Jeugdzorg zijn lang en er moet nog veel gebeuren.

Om niet alles negatief te duiden, maakt de ChristenUnie-SGP een belangrijke kanttekening. Allereerst: het tekort betekent niet dat er niets meer gebeurt. Zo kijken ook wij naar mogelijkheden voor een zwembad voor vrij zwemmen in de stad en is de hele gemeenteraad het daarover eens.
Maar misschien nog belangrijker: dat meer wordt uitgegeven aan Jeugdzorg betekent dat de zorgen bij kinderen en jongeren in deze stad ook serieus worden genomen. Ook de Zoetermeerse maatschappij is ingewikkeld, en als jongere moet je je plek zien te vinden.

Nadenken over dingen als relaties, school, je toekomst; het is nogal wat. Tel daarbij op dat veel kinderen in Zoetermeer opgroeien zonder een stevige basis thuis door echtscheiding of andere problemen en je ziet vanzelf de risico's. Het is daarom niet gek dat de Jeugdzorg overuren draait. Maar het moet gebeuren. De gemeente én Zoetermeerders in het algemeen hebben die zorgplicht voor iedereen die opgroeit in deze stad, zo vindt de ChristenUnie-SGP.

Is het daarom opeens leuk? Allerminst, maar het is helaas noodzakelijk en het is goed dat het gebeurt. Het geld gaat dan niet naar de gehoopte bestemming, maar daarmee is het nog wel elke euro waard.
Sterker nog: zie het ook als investering. Zelfstandige jongeren en jongvolwassenen die verstandige beslissingen nemen over hun toekomst, kunnen we goed gebruiken in Zoetermeer. Effectieve Jeugdzorg kan daar zeker een bijdrage aan leveren. Zo zien wij de noodzaak voor de extra uitgaven. Bijvoorbeeld voor de inzet van een scheidingsmakelaar, die de belangen van kinderen scherp in de gaten houden bij een scheiding.

Wij houden de komende tijd wethouders en de burgemeester scherp in de gaten als het gaat om effectieve inzet van het geld. Maar het doel is helder en wij kiezen het met overtuiging.

(bijdrage geschreven door Lennert Hut, commissielid) 

Het AD Zoetermeer interviewt ambassadeur voor de vrede Arco Weening

Journalist Hans Hemmes van het AD Zoetermeer heeft een mooi interview gedaan met ons raadslid Arco Weening. Arco Weening is sinds vrijdag 21 september 2018 officieel ambassadeur voor de vrede in Zoetermeer. Het onderstaande interview is gisteren gepubliceerd in het AD Zoetermeer.

Lees verder

ChristenUnie-SGP stelt vragen over veiligheid parkeergarages in Zoetermeer

De ChristenUnie-SGP fractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur over de veiligheid van parkeergarages in Zoetermeer. Aanleiding zijn eerdere incidenten in parkeergarages in Eindhoven, Almere en Wormerveer.

Lees verder

De CU-SGP fractie

De ChristenUnie-SGP fractie in Zoetermeer is actief in de volgende samenstelling:

Van links naar rechts: Lennert Hut (commissielid), Jeanette Verwoerd (fractieassistente), Rick van Rumpt (commissielid), Francijn Brouwer (raadslid en fractievoorzitter), Arco Weening (raadslid), Anny Hutten (commissielid) en Alexander Bruin (fractiemedewerker).

Uitgebreidere profielen van de fractieleden staan op onze website.

 Volg de fractie ook via Facebook en Twitter.

 
Wijzig e-mailadres | Afmelden van deze nieuwsbrief
footer-linksVolg ons op TwitterVolg ons op Facebookfooter-rechts