Bijdrage André Bos namens CU-SGP aan najaarsdebat 2015

André Bosdonderdag 05 november 2015 22:16

Tijdens het najaarsdebat afgelopen maandagavond heeft fractievoorzitter André Bos aandacht gevraagd voor duurzaamheid, het Sociaal Domein en economie. De fractie heeft over deze onderwerpen veertien moties ingediend.

Voorzitter, er ligt weer een mooie begroting voor. Een goede uitwerking van het voorjaarsdebat. Een begroting met ambitie! De bedrijvigheid groeit, daling van de werkloosheid is ingezet, geen bezuinigingen zijn nog verder nodig. Gelukkig komt de wind weer een beetje in de rug. Zo op het oog,  gaat het allemaal goed met Zoetermeer.

Maar achter deze cijfers en feiten, zijn er ook zorgen. Hoe gaan we om met de huisvesting van vluchtelingen, en de integratie die daarna volgt, lukt het ons de harde kern van werklozen naar werk te begeleiden, en weten de bedrijven in Zoetermeer voldoende plaatsen voor de Wajongeren te creëren? Maar ook, hebben we nog wel de zorgmijders in het vizier en wat te denken van veel gezinnen die steeds meer onder druk komen te staan?

Voorzitter, de fractie ChristenUnie-SGP wil in het eerste termijn een aantal moties toelichten die ik rangschik naar de categorieën; Sociaal Domein, Duurzaamheid, en Economie;


Duurzaamheid

1.  Ambitie
Welke ambitie heeft Zoetermeer nog. Energieneutraal in 2030 of toch niet? Tijdens de “Nul op de meter conferentie” werd het ineens 2040. Ook al ligt er een Urgenda uitspraak van de rechter, waarbij de Nederlandse staat gedwongen wordt om de emissie naar minimaal 25% in 2020 te brengen, willen wij vasthouden aan het doel CO2 neutraal in 2030. Wij dienen een motie in om de oorspronkelijke doelstelling in 2030 aan te houden. We zijn “Pioniers en vernieuwers” of niet.

2.  NOM-woningen
Vorige maand is de eerste Nul-op-de-Meter renovatie van een particuliere woningen met steun van de gemeente Zoetermeer feestelijk geopend door Minister Blok. We zijn hier erg blij mee. Dit is een voorbeeld van hoe we in Zoetermeer “Pionieren en Vernieuwen”.  Het potentieel aan NOM renovatie in Zoetermeer is hoog. Wij willen graag dat het college het concept NOM als aanjager van stadsrenovatie verder gaat stimuleren. Wij dienen hiervoor een motie in.

3.  Hergebruik afval
Veel afval wat bij het wegbrengdepot wordt achtergelaten kan worden hergebruikt. Kringloopwinkels en andere Zoetermeerders zien dat bruikbare materialen en producten in de containers verdwijnen. We denken dat er mogelijkheden zijn om hergebruik van materialen zodanig te organiseren dat kringloopwinkels en/of andere hier hun voordeel aan kunnen hebben. Dit idee draagt ook actief bij aan armoedebestrijding. We dienen hiervoor een motie in.

4.  Windmolens in Prismagebied
Er is al meerdere keren over gesproken. Hoe compenseren we windenergie die verloren is gegaan door het afbreken van de Siemens windmolen. De vereniging DEZO heeft ideeën over hoe dit zou kunnen. Wij zien graag dat het college met DEZO in overleg treedt over hun ideeën hoe uitbreiding van wind energie verder kan worden vormgegeven.

5.  Energieloket
Op meerdere plaatsen als Deventer, Apeldoorn en de Flevopolder heeft men een energieloket. Wij hebben een motie waarbij wij het college opdragen om een Energieloket Zoetermeer op te starten. De opdracht is om inwoners te informeren, te enthousiasmeren en bij de hand te nemen. Onze suggestie is om de duurzame energie coöperatie DEZo ook hierbij te betrekken.

6.  Water hard naar zacht
Ook dienen wij een motie in over een wat onbekender probleem. Namelijk de hardheid van het leidingwater. Deze ligt op 8,5 en is daarmee ver boven de norm van 5,5. Dit heeft nadelige gevolgen voor sanitair, leidingwerk en installaties. Dit is een probleem waar wij als fractie actief wat aan willen doen, we hoeven hier niet tevreden mee te zijn. Wij vragen het college om met Dunea in gesprek te gaan over de mogelijke maatregelen die nodig zijn om dit percentage te verlagen.


Sociaal Domein

1.  Investeren in gezinnen
De afgelopen decennia is het aantal echtscheidingen verder gestegen. Het aantal verbroken relaties is fors toegenomen. De gevolgen zien we om ons heen in de vorm van vechtscheidingen, toegenomen beroep op jeugdzorg, schuldhulpverlening, toename aanvragen Stichting Leergeld en gedwongen woningverkoop. Naast de sociale problemen in gezinnen, raakt het ook de samenleving als geheel, vanwege het leed dat we zien, en omdat een deel van de problemen op het bordje van de gemeente komt te liggen. Zeker nu de decentralisaties in het sociaal domein zijn beslag krijgen, zullen de gemeenten nog meer met de gevolgen van echtscheidingen geconfronteerd worden. De Jeugdwet schrijft voor om op gemeente niveau beleid te maken wat gericht is op preventieve ondersteuning van ouders op o.a. opvoedingsproblematiek.

Het is wat mijn fractie betreft hoog tijd om meer aandacht te besteden aan preventief beleid. Wij willen investeren in gezinnen en investeren in relaties waarbij kinderen op komst zijn. Want juist na de komst van kinderen zijn partners samen dikwijls kwetsbaar. Laten we niet aan de achterdeur maar aan de voordeur werken. Wij dienen twee moties in waarin we enerzijds een visie vragen van het college hoe dit te in te richten en/of te verbeteren en anderzijds vragen wij om een expertmeeting te organiseren om de Zoetermeerse situatie in kaart te brengen.

2.  Ouderen langer thuis
Het gevolg van ons zorgstelsel is dat ouderen langer thuis wonen. Mijn partij heeft al eerder hiervoor aandacht gevraagd in het kader van brandonveilige situaties en heeft daarom eerder al gevraagd of WMO consulenten stelselmatig getraind kunnen worden door de brandweer. Maar als we vooruitkijken is er meer mogelijk om de brandveiligheid onder ouderen te bevorderen. Het koken op gas is een serieus risico wanneer ouderen langer thuis wonen, maar ook voor hen die daar naast wonen. Wij dienen een motie in waarin we het college oproepen om na te gaan, om in overleg met stakeholders het mogelijke te doen om inductie koken of andere vormen van elektrisch koken te bevorderen in ouderenwoningen.


Economie

1.  Inkoop en aanbesteding
Vorig jaar heb ik in het najaarsdebat gevraagd naar een evaluatie van het functioneren van de “Social Return of Investment van 5% clausule” bij inkoop en aanbestedingen. Dit belangrijke instrument is één van de weinige middelen waarmee de gemeente kan aansturen op arbeidsparticipatie van “moeilijk plaatsbare”. Helaas hebben we na twee toezeggingen eerder tot op heden geen evaluatie ontvangen. We dienen hiervoor een motie in en we vragen uw steun om deze resultaten van dit beleid eindelijk eens op papier te krijgen.

2.  Eneco
De gemeente Zoetermeer bezit 2,3% van de aandelen. Dit levert de gemeente jaarlijks een wisselende hoeveelheid dividend op. Als gevolg van de splitsingswet en diverse ontwikkelingen op de energiemarkt is het voor mijn fractie nog de vraag of we dit belang moeten aanhouden. Wij denken dat langer wachten met verkoop niet verstandig is. Wij dienen een motie in waarin we het college vragen om een verkoop scenario uit te werken.

3.  Open bedrijvenpandendag
De leegstand van het aantal bedrijfspanden in Zoetermeer is opnieuw gestegen naar ruim 22%, wat 5% boven het landelijk gemiddelde is. Leegstand draagt bij aan een negatief imago van de stad. In navolging van andere steden zouden wij graag zien dat in Zoetermeer voor potentiële huurders een Open Dag voor leegstaande bedrijfspanden wordt georganiseerd. We dienen hiervoor een motie.

4.  WhatsApp
Zoetermeer als ICT-stad en WhatsApp zijn nog steeds geen match. WhatsApp is een laagdrempelig en eenvoudig communicatiemiddel wat ook in overheidsland steeds meer wordt gebruikt. Een aantal gemeenten in Nederland zijn ons met succes reeds voorgegaan. Wij dienen een motie in waarin we vragen om een pilot.

Tot slot, voorzitter. We zijn blij met aantal punten die wij terugzien in de begroting. Het college reserveert extra middelen voor de vluchtelingen problematiek en is het debat met de burger vorige week goed begonnen. We zien dat er een actie programma wordt uitgewerkt voor de moeilijk plaatsbare in de arbeidsmarkt. Maar we vragen wel om hier vaart mee te maken en niet voor de planvorming tot aan het voorjaarsdebat de tijd te nemen.

Laten we de komende periode aan de slag gaan vanuit vertrouwen. Het vertrouwen dat wij baseren op wat God de vader ons geeft in zijn liefde. Laten wij als medewerkers van de gemeente, als raad en als college vertrouwen schenken aan de mensen in deze stad en om ons heen.

Ik dank u voor uw aandacht.

« Terug

Archief > 2015 > november

Geen berichten gevonden