Bijdrage André Bos namens CU-SGP aan voorjaarsdebat 2015

Stadhuis Zoetermeervrijdag 26 juni 2015 07:29

Tijdens het voorjaarsdebat afgelopen maandagavond heeft fractievoorzitter André Bos aandacht gevraagd voor duurzaamheid, schuldhulpverlening en vluchtelingen. Ook ging hij in op het positieve financiële resultaat waarmee het jaar 2014 is beëindigd.

Met de bespreking van de voorjaarsnota wordt vooruitgeblikt op de komende beleidsjaren. André Bos heeft in zijn betoog voor de gemeenteraad het college ertoe opgeroepen om van Zoetermeer een echte pioniersstad te maken. “Initiatiefnemers moeten ervaren dat in Zoetermeer niet alleen investeringen mogelijk zijn, maar dat we van aanpakken weten! Een goed idee kun je realiseren in deze stad. Bij deze mentaliteit past een gemeente die de snelheid er in houdt.” Vervolgens merkte hij op dat de fractie hier een kritisch punt heeft, omdat de vaart erin moet worden gehouden met een aantal grote projecten in de stad. Denk aan de ontwikkelingen rond de Boerhavelaan, de entree van Zoetermeer rondom het A12-gebied en de ontwikkeling van een ruimtelijke visie voor de Voorweg-Noord en Zegwaardseweg.

Gezien het financiële overschot van 13 miljoen euro waarmee het jaar 2014 werd afgesloten, riep André Bos het college ertoe op de lastenverzwaringen via de verhoging van de rioolheffing en parkeertarieven te heroverwegen. Ook is het college gevraagd om een routekaart voor het ont bureaucratiseren of regelluw maken van Zoetermeer. En om als onderdeel van het participatiebeleid meer budget beschikbaar te stellen voor het in beweging krijgen van de meest uitdagende en moeilijk plaatsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt. “We mogen hen niet laten zitten,” aldus André Bos.

Duurzaamheid
Op het gebied van duurzaamheid heeft André Bos ertoe opgeroepen vaart te maken met de realisatie van de eerste vijf particulieren woningen die gerenoveerd gaan worden volgens het “nul op de meter” concept. En het college is gevraagd om e-laadpunt voorzieningen voor elektrische fietsen in de Dorpsstraat te realiseren.

Schuldhulpverlening
André Bos heeft op het gebied van schuldhulpverlening ertoe opgeroepen om de doorlooptijd van het aanvragen van een bewindspersoon te verkorten. Dit aangezien de huidige doorlooptijd 5 tot 5 maanden is. Daarnaast is gevraagd of stichting Stichting Urgente Noden (SUN) Zoetermeer aanvragen van ketenpartners soepeler af kan handelen. Dit in verband met het beperkte aantal aanvragen dat in 2014 is toegekend. En de wethouder is verzocht om een vinger aan de pols te houden bij de kanteling van beleid in het sociale domein. En om als gemeente voldoende ondersteuning te bieden bij de verschuiving van hulpverlening van professionele organisaties naar vrijwilligersorganisaties.

Vluchtelingen
Gezien de grote toestroom van vluchtelingen is het college ertoe opgeroepen om de begeleidingsperiode van vluchtelingen in Zoetermeer te verlengen. VluchtelingenWerk Zuid-Holland Noord heeft van de gemeente Zoetermeer de opdracht gekregen om vluchtelingen voor maximaal één jaar te begeleiden. VluchtelingenWerk heeft in een gesprek met de fractie aangegeven dat het wenselijk is deze periode te verlengen. Dit ook vanuit het oogpunt van de Bijbelse boodschap uit Mattheus 25 versie 35, waar staat:
Want Ik had honger, en u gaf Mij te eten;
Ik had dorst, en u gaf Mij te drinken;
Ik was een vreemdeling, en u verleende Mij onderdak.

« Terug

Archief > 2015 > juni

Geen berichten gevonden