Bijdrage CU-SGP aan resultatendebat gemeenteraad Zoetermeer

AndreBos2013_4woensdag 10 juni 2015 22:43

Hierbij de integrale tekst van de bijdrage van de ChristenUnie-SGP die fractievoorzitter André Bos heeft uitgesproken tijdens het resultatendebat op maandagavond 8 juni in de gemeenteraad van Zoetermeer.

Geacht college, geachte aanwezigen,

Vanavond bespreken we het jaarverslag 2014. Daarmee kijken we terug op wat wel en niet gerealiseerd is. Het betreft weliswaar een begroting van het vorige college, maar dat zal u met het financiële overschot vast niet erg vinden. Eerst willen wij wethouder Paalvast complimenteren, met het verkrijgen van zijn eerst goedgekeurde controle verklaring.

Voorzitter, in mijn eerste termijn wil ik op 5 onderwerpen ingaan.

1. Hoe om te gaan met financiële overschotten
Mijn eerste punt gaat over “Hoe om te gaan met financiële overschotten” Het jaar 2014 kent een overschot van 13 miljoen. Daarvan moet nog 6,2 miljoen worden bestemd. Is dit om tevreden mee te zijn? Of is dit een uiting van gematigd college optreden. We weten waar de grote overschotten zitten, maar mijn fractie leest ook van diverse vertragingen van projecten. Het overschot kwam al in beeld bij de tussenberichten. Het was duidelijk, in 2014 blijven er miljoenen over. Of anders gezegd: er zijn kansen onbenut gebleven.  Wij vragen ons af, wat we van dit college kunnen verwachten, wanneer er weer overschotten zijn. Gaan we dan zitten wachten of komen we in de versnelling en komt u in actie met alternatieve intensiveringen. Nogmaals, het is leuk als je geld over houdt, maar het is beter om het te investeren in de stad. Dit gezegd hebbende, brengt mij dit op het tweede punt: Het

2. Werkloosheidscijfer
Vorig jaar stond ik op deze plek en spraken we ook over de werkloosheid! In 2013 was deze uitgekomen op 10%. In 2014 is deze helaas nog steeds 10%, terwijl landelijk de werkloosheid is gedaald tot 7,7%. Hier vragen wij ons af waarom de verantwoordelijk wethouder niet extra geld heeft uitgetrokken voor meer capaciteit in bemiddeling en begeleiding. Deze kans heeft zich in ieder geval in financieel opzicht voorgedaan. Wij bespeuren een gemiste kans! Als we verder kijken naar de participatie, dan blijkt uit de beantwoording van onze technische vragen dat we heel moeilijk in staat zijn om beweging te krijgen in de moeilijk plaatsbare groepen. De zogenaamde 1 t/m 3 categorie. Onlangs bracht Platform31 nog een verontrustend bericht uit, dat vooral in de grote steden de lager opgeleiden verdrongen worden door de middel en hoger opgeleiden mensen. Mede door arbeidsmigratie is het aan de onderkant van de arbeidsmarkt een bikkelhard gevecht voor deze groep mensen. Wethouder, u moet meer doen voor deze categorieën. Het lijkt erop dat u teveel vertrouwt op de bestaande instrumenten. En we willen niet een derde jaar op rij een werkloosheidspercentage van 10%. Voorzitter, ons derde punt:

3. Digitalisering en tegengaan van bureaucratisering
Zoetermeer loopt al jaren op kop als het gaat om digitaliseren en ont bureaucratiseren. Althans dat lezen we dikwijls in bladen en die indruk krijgen we ook als we kijken naar de vele nevenfuncties van de wethouders Rosier en Paalvast op dit gebied. Mijn fractie treft in het jaarverslag maar weinig aan wat we op deze twee onderwerpen hebben gerealiseerd. Is dit een ballon of zijn we inderdaad onderscheidend ten opzichte van andere gemeente. Er zijn al diverse gemeenten die ambitie nastreven om bijvoorbeeld in 2020 100% digitaal te zijn. Wij willen beide wethouders vragen om de raad duidelijkheid te geven wat onze agenda is. Graag ontvangen wij hierover een toezegging. Mijn vierde punt betreft:

4. Vrijwilligers
In 2014 is er een verdere druk op vrijwilligers in het sociale domein ontstaan. Humanitas schreef daar ook al over in haar laatste nieuwsblad. Door het nieuwe beleid raken burgers meer afhankelijk van voorzieningen die door vrijwilligers worden gerund. Onze zorg hierover hebben we in 2014 meerdere male geuit. Dit zullen wij blijven doen, aangezien de gemeente nog steeds bezuinigt in plaats van investeert op de werving en begeleiding van vrijwilligers. Wij vrezen ook voor het wegvallen van Stichting Present, daarmee gaat een belangrijke facilitator van vrijwilligersprojecten verloren voor Zoetermeer. Zonder steun van de gemeente houden ze per einde dit jaar op te bestaan. College wat gaat u doen om dit te voorkomen. Mijn vijfde en laatste punt:

5. WMO Individuele woningaanpassingen
Ook dit jaar houden we daar geld op over. Onze fractie ontvangt signalen dat het verstrekken van individuele woningaanpassingen soms op gespannen voet staat met verantwoordelijkheden die liggen bij woningbouwcoöperaties. Het college heeft afspraken met de woningbouwcoöperaties over het bevorderen van het levensloopbestendig maken van ouderen complexen. Een voorbeeld! Wanneer ouderen bijvoorbeeld een automatische deuropener aanvragen, kom je op een grijs gebied. Wie zou deze voorziening nu moeten betalen/realiseren.
- Is dat de aanvrager? Maar waarom, want de voorziening leidt tot collectief nut op de betreffende galerij.
- Of is dit de woningbouwcoöperatie die zijn verantwoordelijkheid moet nemen en dit in het kader van de gemaakte afspraken moet oppakken.

Dergelijke situaties zullen de komende jaren toenemen. Wij vragen de wethouder dit punt concreet te bespreken met de woningbouw- coöperaties. Het moet duidelijker worden wanneer iets een individuele woningaanpassing is, of wanneer dit een investering is die voor rekening is van de coöperatie. Graag een reactie van de wethouder. Voorzitter, ik rond af.

Er gingen in 2014 een heel aantal zaken goed. Terugkijkend was de 3D een zware exercitie. In het bijzonder voor onze ambtenaren die onder enorme tijdsdruk dit allemaal voor de raad hebben klaargestoomd. Nieuwe bedrijven hebben zich gevestigd in onze gemeente. De financiën zijn op orde. U bent gestart met de herprofilering van onze gemeente (Zoetermeer stad van Pioniers en vernieuwers). En u bent gestart met de formulering van een nieuw actieplan om de economie en het vestigingsklimaat te verbeteren. Deze ontwikkelingen zijn goed voor de burger van Zoetermeer!

Voorzitter, het college wilde bij het aantreden een nieuwe wind laten waaien. Het is een prachtige beeldspraak, die past bij het Pinksterverhaal waarin er ook een wind inspirerend bleek te zijn voor velen om het goede te doen tot hulp en redding van velen. Wij hopen en bidden dat juist deze inspirerende wind, deze Inspiration, ook mag waaien hier in onze stad tot welzijn van haar inwoners.

Ik dank u voor uw aandacht.

« Terug

Archief > 2015 > juni

Geen berichten gevonden