CU-SGP tevreden over opschorting ouderbijdrage voor jeugd-ggz in Zoetermeer

Jeugdzorgwoensdag 03 juni 2015 07:34

De gemeente Zoetermeer heeft in antwoord op schriftelijke vragen van de ChristenUnie-SGP fractie, aangegeven het besluit te hebben genomen om de ouderbijdrage voor jeugd ggz voorlopig niet uit te voeren.

Door de nieuwe jeugdwet, die op 1 januari 2015 is ingegaan, wordt nu ook een ouderbijdrage gevraagd als kinderen psychiatrische zorg krijgen en niet meer thuis wonen. De bijdrage is bedoeld als tegemoetkoming in de dagelijkse kosten van levensonderhoud. De ouderbijdrage kan oplopen tot 1.500 euro per jaar voor ouders van kinderen in de jeugdzorginstellingen voor dagbehandelingen of verblijf. Voor de jeugd-ggz is de ouderbijdrage een forse verandering ten opzichte van vorig jaar. De eerste signalen wijzen er op dat de ouderbijdrage een drempel op kan werpen, voor de meestal al kwetsbare gezinnen, om hulp te vragen. Voor de ChristenUnie-SGP fractie is dit aanleiding geweest om hier op 9 maart jl. kritische vragen over te stellen aan het College van B&W.

Ook de Tweede Kamerfracties van de ChristenUnie en SGP hebben tijdens de bespreking van dit onderwerp op 22 januari jl. in de Tweede Kamer voorgesteld om de ouderbijdrage voor jeugdhulp met verblijf buitenshuis op te schorten. Staatssecretaris Van Rijn heeft hierop toegezegd een onderzoek uit te laten voeren. In dit onderzoek wordt onder andere gekeken naar de kosteneffectiviteit van de ouderbijdrage over de gehele breedte van de jeugdzorg en naar de vraag in hoeverre de ouderbijdrage leidt tot zorgmijding. De resultaten van dit landelijke onderzoek worden uiterlijk 1 juli 2015 verwacht.

Het College van B&W van de gemeente Zoetermeer heeft naar aanleiding hiervan op 24 maart 2015 besloten om in Zoetermeer vooralsnog geen ouderbijdrage te vragen voor jeugdhulp met verblijf buitenshuis. Deze opschorting blijft van kracht totdat er duidelijke resultaten zijn uit het onderzoek dat staatssecretaris Van Rijn heeft toegezegd. Als gevolg van dit besluit zullen gezinnen in Zoetermeer als gevolg van deze bijdrage geen financiële problemen ondervinden of zorg gaan mijden.

De CU-SGP fractie is erg tevreden over dit besluit van het College en is benieuwd naar de resultaten van het onderzoek van staatssecretaris Van Rijn.

« Terug

Archief > 2015 > juni

Geen berichten gevonden