André Bos brengt bezoek aan mantelzorgwoning in Zoetermeer

André Bos mantelzorgwoning ouderenvrijdag 06 februari 2015 07:28

Een enquête van het Netwerk Notarissen heeft uitgewezen dat gemeenten onvoldoende inspelen op de tendens dat steeds meer ouderen bij hun kinderen inwonen. ChristenUnie/SGP heeft vorig jaar schriftelijke vragen over dit onderwerp aan het college van B&W vragen gesteld. Om een beter beeld te krijgen van de praktijk in Zoetermeer heeft fractievoorzitter André Bos een bezoek gebracht een zogenaamde mantelzorgwoning.

Het Streekblad Zoetermeer heeft hier in de krant van deze week verslag van gedaan. Hieronder is het volledige artikel uit het Streekblad Zoetermeer (05/02/2015, pagina 17) te lezen. Het artikel is geschreven door Hélène Ouwerkerk, hoofdredactrice van het Streekblad Zoetermeer met als titel “Een mantelzorgwoning voorkomt zorgen om ouder wordende ouders.”

In april 2014 heeft de ChristenUnie-SGP schriftelijke vragen over dit onderwerp gesteld aan het College van B&W. In november 2014 werd duidelijk dat de gemeente Zoetermeer het inmiddels onder voorwaarden toestaat om zonder vergunning een mantelzorgwoning te bouwen.


Mantelzorgwoning voorkomt zorgen om ouder wordende ouders

Met de decentralisatie in de zorg zal in de toekomst steeds vaker een beroep worden gedaan op mantelzorgers. Veel kinderen met ouder wordende ouders zullen zich afvragen hoe zij de zorg voor hun ouders straks moeten combineren met hun eigen werken gezinsleven. Voor Fred Cammeraat is dit inmiddels geen punt van zorg meer. Hij liet aan zijn woning een huis voor zijn moeder bouwen. “Alles loopt hierdoor moeiteloos in elkaar over”, zegt hij.

De aanleiding voor Cammeraat om te kijken of er mogelijkheden waren om een speciaal appartement voor zijn moeder te bouwen, was het feit dat zijn vader werd opgenomen in Vivaldi. “We wilden niet dat als mijn moeder ook zorg nodig heeft, zij daarvoor ook naar het verpleeghuis zou moeten gaan. We wilden dat moment voor zijn en hebben daarom dit appartement aangebouwd. Het appartement is levensloop bestendig met brede deuren en een douche waar je ook met de rolstoel in kan”, vertelt hij. Mevrouw Cammeraat glundert in haar mooie, ruime appartement. Haar woning heeft een eigen ingang maar is ook via het huis van zoon Fred bereikbaar. “Het is hier heerlijk. Ik heb alles wat ik nodig heb en het is ook best groot”, zegt ze. De Zoetermeerse kan zich prima zelf redden en kookt nog regelmatig zelf. Maar de realiteit is dat het zomaar anders kan zijn. Toen haar man een hersenbloeding kreeg, was opname in een verpleeghuis onvermijdelijk. “Dat willen we nooit meer meemaken. We zijn gaan kijken welke mogelijkheden er waren”, vertelt hij. “De gemeente is overigens heel coulant geweest maar we hebben heel veel zelf moeten uitvinden. Dan weer om de tafel met ambtenaren en dan weer met de welstand praten. De gemeente was ons terwille maar er is duidelijk geen draaiboek hoe zoiets moet worden aangepakt.”


André Bos, raadslid voor de ChristenUnie/SGP en jeugdvriend van de familie Cammeraat vindt dat raar. “Hoewel de overheid wil dat mensen steeds langer zelfstandig blijven wonen en dat ook mantelzorgers een grotere rol in de verzorging gaan spelen, is er niks geregeld als kinderen een appartement willen aanbouwen”, zegt hij. “Zeker nu de overheid steeds meer taken overdraagt aan mantelzorgers zou hier een vast traject voor moeten zijn. Ook vinden wij dat er een ambtenaar moet zijn die belast is met dit onderwerp. Dit is een goed voorbeeld hoe het kan en moet werken maar een traject is zinvol.”

« Terug

Archief > 2015 > februari

Geen berichten gevonden