Lezen, lezen en nog eens lezen

Raadszaal dinsdag 30 mei 2006 08:06

Er zijn een paar activiteiten in het politieke jaar waarbij je niet meer loskomt van je stoelzitting. Voor mij althans. Dat is bij de voorbereiding van het resultatendebat, het voorjaarsdebat en het begrotingsdebat.

20 juni
Op 20 juni gaan we als gemeenteraad proberen om op één avond èn het Resultatendebat te houden èn het Voorjaarsdebat voor 2007. We hebben onszelf daarbij tijdsafspraken opgelegd. Iedere partij krijgt 5 minuten voor zijn of haar inbreng voor het Resultatendebat. Vijf minuten voor de meest essentiële items die inhoudelijk veelzeggend, politiek relevant en christelijk-sociaal moeten zijn.

Concernrekening en verslag
De concernjaarrekening en het concernjaarverslag is ons reeds in een dikke pil overhandigd. Financieel-technische vragen konden 8 dagen na ontvangst ingediend worden op 12 mei. Binnenkort ontvangen we de antwoorden. Dan zijn er de 15 programma’s waaruit  de begroting bestaat plus daarbij alle financiële en verplichte paragrafen. Het geheel is gecontroleerd door een externe accountant in opdracht van de gemeenteraad. Daarbij geeft ook het College van B&W zijn commentaar op de bevindingen van de accountant.

Kaders stellen, controleren en volksvertegenwoordiger
Als gemeenteraad hebben wij in november 2004 de begroting voor 2005 vastgesteld (de beleidsvoorstellen reeds in het voorjaarsdebat in juni). Dit is dus de kadernota oftewel de opdracht van de gemeenteraad aan het college voor het jaar 2005. Inde concernrekening en het verslag legt B&W verantwoording af. Wij controleren dit als gemeenteraad  aan de hand van de vragen “Wat hebben we bereikt?”, “Wat hebben we daarvoor gedaan?” en “Wat heeft het gekost en opgebracht” en geven onze beoordeling op 20 juni. Van 18.00 – 19.30 uur en iedere partij krijgt maar 5 minuten om commentaar te leveren.

Samen als fractie
We verdelen binnen de fractie de 15 programma’s van de concernrekening en verslag. Daarover gaan a.s. donderdag 1 juni de “piket”paaltjes zetten. Dat wil zeggen dat zaken waarvan wij vinden dat ze onduidelijk zijn, anders of beter moeten, wij met elkaar bespreken. Daaruit komt een voorlopige selectie.

Voorjaarsnota
Binnenkort komt dan ook weer de nota voor het Voorjaarsdebat oftewel te concept-begroting 2007 met daarin de beleidsrichtingen die het college nav het nieuwe college-programma heeft samengesteld. Ook daarbij wordt het werk onder de fractieleden verdeeld. We beoordelen dan deze concept-begroting op een aantal punten. Ten eerste of de uitvoering ook klopt met het collegeprogramma, of wij punten herkennen die wij ook in ons eigen programma hebben staan. Weke (speer)punten wij als ChristenUnie-SGP hebben die wij (weer) willen initiëren en leggen we de koppeling tussen het resultaat over 2005 en de plannen voor 2007. Missen we hier zaken daarbij! Als gemeenteraad stellen we hierbij de kaders vast waarbinnen de begroting van 2007 moet plaatsvinden. Het gaat dan wel om een bedrag van 250 miljoen euro op jaarbasis! Dat alles in ook weer 5 minuten per partij met in tweede termijn 3 minuten. Dat hopen we die avond van 20.00 – 23.00 uur te klaren met elkaar.

Besluiten financiën

vergrootgals met geld

250 miljoen € per jaar

Als gemeenteraad hebben wij vastgesteld dat er twee momenten per jaar zijn waarop integraal beleid wordt vastgesteld met de daarbij behorende financiële middelen. Daarom is het voorjaarsdebat de enige plaats waarbij wij nieuw beleid kunnen initiëren en daarbij de andere partijen proberen te overtuigen om zo een raadsmeerderheid te kunnen krijgen via een motie of amendement. In het begrotingsdebat worden er eigenlijk alleen nog “cijfertjes” afgetikt.                                                               

Relatie met burger

Stapel papieren
Onze rol als volksvertegenwoordiger houdt ook in dat wij alles wat wij lezen ook 1 op 1 linken met de dagelijkse werkelijkheid. Daarbij moeten wij opmerkzaam zijn of de weergave in zowel de begroting als de concernjaarrekening/verslag daarmee overeenkomt. Daarbij moet je dus “andersom” beredeneren en denken vanuit burgers, organisaties en bedrijven. Dat kan alleen als je door het jaar heen veel contacten hebt mèt die vertegenwoordigers uit de samenleving.

Als voorbereiding kunnen wij in de commissievergaderingen van 6, 7 en 14 juni vragen stellen over de diverse programma’s van de Voorjaarsnota. Uiteindelijk beslissen we 15 juni in onze fractievergadering gezamenlijk welke punten wij zullen inbrengen.

Maar voordat het zover is moet er nog veel gelezen worden, aandachtspunten worden aangestreept, gedacht over ideeën en oplossingen en overlegd.

Daarna moet ik de bijdragen namens onze fractie nog schrijven: compact, aansprekend, politiek relevant en gebaseerd op de vertaalslag van Gods Woord voor onze samenleving. 

door Helen du Bois: reageren helendubois@solcon.nl

« Terug

Archief > 2006 > mei

Geen berichten gevonden