Viering van 1000 jaar Zoetermeer – een feest voor onze burgers

origineel logo Zoetermeer 1000maandag 22 mei 2006 22:33

Vandaag werd een lang bewaard geheim bekend gemaakt. In alle stilte is twee jaar gewerkt aan de voorbereiding van de introductie “Zoetermeer 1000 jaar”.
Burgemeester Waaijer vertelde blij te zijn met dit initiatief vanuit de samenleving. Hij hoopt op een breed draagvlak onder burgers, bedrijven en organisaties zodat het vooral een groot feest mag worden voor de burgers.

Een jaar feest
De gemeenteraad kreeg vrijdag 19 mei “onder embargo” een uitnodiging voor vanmiddag om de introductie en persconferentie van Stichting Zoetermeer1000 bij te wonen. Compleet uit het niets werden de gemeenteraad en de andere genodigden verrast met een gedegen initiatief en gedragen door een grote ploeg enthousiastelingen.
Drie initiatiefnemers, waaronder Rien Slootweg met zijn bedrijf (onze voorzitter van het SGP-bestuur), hebben hard getrokken aan dit unieke jaarfeest. Van juni 2007 t/m juni 2008 zal dit initiatief in het teken staan van evenementen die de sociale cohesie bevorderen en de promotie van Zoetermeer en haar bedrijven. Bestaande activiteiten worden “aangekleed” voor Zoetermeer 1000. Talrijke nieuwe evenementen zullen plaatsvinden. Zoals Middeleeuwse feesten, een tentoonstelling 1000 jaar Zoetermeer, een Jazz-festival, een Graffiti-project His(s)tory, het Geuzenfestival , Zoetermeer in Beeld, Zoetermeer Muziekstad, Zoetermeer on Ice , Sportstad Zoetermeer, Zoetermeerse Boerendag en een knallend slotfeest.

Historische onderbouwing
Via een zeer interessante korte geschiedenisles van historicus Ton Vermeulen doorliepen we de 1000 jaar. Het eerste wapenfeit was een paar jaar geleden opgegraven eikenhouten paal, gevonden vlakbij het Woonhart (hoek Europaweg/Zwaardslootseweg), voorzien van een dun laagje houtskool die deed vermoeden dat Zoetermeer ouder was dan was aangenomen. Dit is via een zogeheten C-14 methodiek door de Universiteit van Groningen onderzocht. Bij het tweede wapenfeit zeggen de geschiedschrijvers ook aanknopingspunten te hebben gevonden in de archieven. De eerste bewoners van Zoetermeer moesteen al botting (belasting) betaald hebben, toen de Hollandse graaf Dirk II in 985 van de heersende Duitse koningen behalve gebiedsuitbreiding ook rechten verkreeg op het toen verder vrijwel nog onontgonnen veengebied.

                                                                                      Rien Slootweg met de persmap "Zoetermer1000"

                                                                                            man met persmap

Samenwerking en organisatie
De bedoeling is, zoals burgemeester Waaijer en wethouder Be Emmens vertelden, dat de Stichting Zoetermeer1000 en de gemeente samen op een tandem zitten. De Stichting stuurt en de gemeente trapt mee. De twee zaken die van belang zijn: draagvlak voor het feest onder de burgers en de financiën. De benodigde financiën, de helft van het totaal, zijnde € 400.000 zal door B&W worden ingebed in de Voorjaarsbegroting. Aan de gemeenteraad zal het dan zijn om hierover te beslissen 20 juni.

door Helen du Bois

« Terug

Archief > 2006 > mei

Geen berichten gevonden