Bijdrage CU-SGP Zoetermeer in voorjaarsdebat 2014

Raadzaal Zoetermeerwoensdag 25 juni 2014 20:12

Hieronder volgt de bijdrage van André Bos namens de ChristenUnie-SGP Zoetermeer tijdens het voorjaarsdebat in de raadsvergadering van maandag 23 juni 2014.

Geachte burgermeester, collega-raadsleden, aanwezigen op de tribune en allen die thuis meekijken,

Welke kant gaat het op in Nederland, in Zoetermeeer? Krijgen we nu daadwerkelijk de wind in de rug, of is het nog volop tegen de wind in? Hoe het ook waait; in Zoetermeer moeten we het initiatief nemen. De raad, samen met dit jonge college, moet nu stappen gaan zetten. Dat betekent handen uit mouwen. Op zoek gaan naar innovatieve projecten en deze uitvoeren, of de lead nemen in belangrijke lopende dossiers.

Cultuur
Eén zo’n dossier is wat ons betreft ‘Kunst & Cultuur’. De afgelopen jaren is dit dossier bijna gegijzeld door het project Stadsforum. Wij zijn zeer benieuwd naar de inhoud van de Cultuurnota die in het najaar zal verschijnen. Allerlei partijen komen nu op eigen initiatief met voorstellen voor plannen B. We zien ook dat partijen gaan innoveren en meer gaan samenwerken. Is het niet wijs om hier een bedrag voor te reserveren in de begroting? Uit voorgaande jaren hebben we geleerd dat er in het begin van een collegeperiode concrete plannen moeten komen, en niet aan het eind. College: neem zo snel mogelijk hierbij het voortouw.


Duurzaamheid
Dit college zegt Duurzaamheid in de DNA te hebben! Het college staat open voor nadere concretisering van doelstellingen vanuit de raad, zo hebben wij begrepen. Wel, voorzitter, wij willen op het gebied van Duurzaamheid een concreet innovatief project voorstellen. De fractie CU-SGP heeft zich uitgebreid laten voorlichten over de mogelijkheden van het renoveren van woningen tot energienotaloze woningen. Wij willen niet wachten op landelijke ontwikkelingen, maar voorop blijven lopen. Er moet iets fundamenteels gebeuren in Zoetermeer willen we nog de doelstelling van CO2-neutraal in 2030 halen. Wij dienen een motie in, samen met GroenLinks en het CDA waarin wij vragen om een pilot op korte termijn, waarmee we gaan starten met het uitvoeren van een innovatief renovatieconcept bij een aantal particuliere huizen. Deze pilot moet aantonen dat het technisch haalbaar is om woningen uit de jaren ‘60, ‘70 en '80 te renoveren tot energienotaloze woningen. Dit pilotproject is kansrijk en kan een enorme spin-off geven om te komen tot grootschalige verduurzaming van het woningenbestand in Zoetermeer. Van harte bij u aanbevolen!


Metropoolregio
De metropoolregio is in volle gang! De vertegenwoordiging van de Zoetermeerse bestuurders in de opbouwfase van dit nieuwe regiobestuur is van cruciaal belang. Het is voor ons op dit moment niet duidelijk hoe Zoetermeer in dit gremium is vertegenwoordigd. Mijn fractie wil weten welke collegeleden waar aan tafel zitten, om het Zoetermeerse belang te behartigen. Graag ontvangen wij daarvan een memo.

Nu het Bleizo-station er gaat komen en het Transportium weer een stap dichterbij is gekomen is Bleizo weer volop in beeld. We lazen in de stukken dat er weer verschillende pretparken interesse hadden getoond. Kan de wethouder vertellen wat hiervan concreet is?

Vrijwilligers
In het resultatendebat hebben wij onze zorgen reeds geuit over het groot aantal werklozen. Steeds meer werklozen raken na een WW-periode in de bijstand. De druk op de gemeente ten aanzien van arbeidsbemiddeling en het accountmanagement neemt toe. De fractie CU-SGP vraagt uitdrukkelijk de wethouders van arbeidsparticipatie en economie om in de uitwerking van de begroting goed te kijken naar de bestaande ambtelijke capaciteit ten aanzien van deze twee onderwerpen. En dit ook te bezien vanuit de ambities die de raad heeft. Indien dit niet in balans is, dan verwachten we daar een voorstel van in de najaarsnota. 


Per 1 januari gaat de nieuwe participatiewet van kracht. Deze wet vervangt de Wet, werken en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening en de Wajong. De beleidsnota verwachten wij spoedig na het zomerreces. Deze nieuwe wet betreft niet alleen een bezuiniging maar bevat ook een aantal aanscherpingen en kansen om bijstandgerechtigden te vragen naar een tegenprestatie in de vorm van bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.

In Zoetermeer kennen we op dit moment een redelijk goede infrastructuur als het gaat om coördinatie van vrijwilligersvacatures. Op dit moment wordt nog niet actief het mogelijk aantrekkelijke aanbod van vrijwilligersvacatures in beeld gebracht bij de bijstandsgerechtigde. We hebben nu dus de situatie dat er aan de ene kant duizenden bijstandsgerechtigden zijn, en aan de andere kant dat er honderden niet-ingevulde vrijwilligersvacatures zijn.

Met het oog op nieuwe wet en de uitwerking van de beleidsnota die nu in ontwikkeling is, dienen wij twee moties in. Eén motie betreft de koppeling van vraag en aanbod van vrijwilligersvacatures en bijstandsgerechtigden; de tweede motie vraagt om een uitwerking van de tegenprestatie in de vorm van vrijwilligerswerk en hoe dit vorm kan krijgen in het re-integratieproces van de gemeente.

Brandveiligheid
Ons laatste punt van dit eerste termijn betreft de brandveiligheid van ouderenwoningen in Zoetermeer. In Nederland rukt de brandweer jaarlijks zo’n 7.000 keer uit om woningbranden te blussen. Uit cijfers blijkt dat de helft van alle doden bij brand afkomstig is uit de groep zelfstandig wonende 65-plussers. En helaas stijgt dit cijfer. Met behulp van de Wet maatschappelijke ondersteuning kunnen meer mensen met een beperking thuis blijven wonen. Maar dit vraagt ook om aandacht voor brandveiligheid van mensen die door mogelijke lichamelijke en/ of geestelijke beperkingen in feite verminderd zelfredzaam zijn. Met de bezuinigingen op de huishoudelijke zorg kan de onveiligheid in huis daarmee toenemen.


Daarnaast komt het voor dat woningaanpassingen haaks staan op de brandveiligheidsnormen van woningen. Wij vragen ons af of deze normen ook bekend zijn bij de WMO-consulenten. Kortom voorzitter, wij vragen aandacht voor het verhogen van het brandveiligheidbewustzijn van Wmo-consulenten en thuiszorgmedewerkers. Een goede samenwerking tussen de Wmo-afdeling en de Veiligheidsregio Haaglanden redt levens en moet in Zoetermeer concreet vorm gaan krijgen. Wij dienen een motie samen met GroenLinks in die het college daartoe oproept.

Voorzitter, ik rond af. De bewoners van Zoetermeer hebben op 19 maart hun keuze gemaakt in het stemhokje. Hiermee werd vertrouwen uitgesproken in een bepaalde partij of persoon. Dit vertrouwen moeten we als college en raad ook waarmaken. Wij als fractie ChristenUnie-SGP vertrouwen daarin ook in God. Dat willen wij graag vertalen naar het leven van alledag.

De ChristenUnie-SGP wil werken met het vertrouwen dat God ons heeft gegeven zorg te dragen voor elkaar, en wil graag met de raad en het college bouwen aan een stabiele toekomst voor bewoners van Zoetermeer. Ik dank u voor uw aandacht.

« Terug

Archief > 2014 > juni

Geen berichten gevonden