CU-SGP maakt zich zorgen over dierenverwaarlozing in Zoetermeer

Dierenverwaarlozingdinsdag 25 februari 2014 20:24

De ChristenUnie-SGP maakt zich zorgen over de toename van dierenverwaarlozing naar aanleiding van dramatische landelijke cijfers. Daarom heeft de fractie vragen gesteld aan burgemeester Aptroot hoeveel gevallen van dierenverwaarlozing er in Zoetermeer voorkomen.

Dierenverwaarlozing is een groot maatschappelijk probleem. In Nederland worden steeds meer honden en katten verwaarloosd. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Economische Zaken. In 2013 moesten in Nederland 840 honden en 510 katten door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) worden gered. In 2012 ging het nog om 680 honden en 300 katten. Deze dieren werden in beslag genomen, vaak omdat ze verwaarloosd waren. Ook zijn de huisdieren door het LID meegenomen omdat hun baasjes zich niet aan de wettelijke regels hielden zoals het hebben van een vergunning, of omdat ze werden mishandeld.

Dierenwelzijn is een thema dat veel mensen na aan het hart ligt. Dieren verrijken het leven van veel mensen, geven afleiding, nodigen uit tot zorg en maken het gemakkelijker om contacten met andere mensen te leggen. Maar dieren hebben ook een eigen waarde. Volgens de CU-SGP is het welzijn van dieren een zaak van algemeen belang. De landelijke overheid pakt dierenmishandeling en dierenverwaarlozing gelukkig hard aan. Dit gebeurt met de inzet van de dierenpolitie, het meldnummer 144 voor dieren in nood en zwaardere straffen tegen mishandeling en verwaarlozing van dieren. Het is echter niet duidelijk of de gemeente Zoetermeer ook beleid voor dierenwelzijn heeft geformuleerd en welke wethouder verantwoordelijk is voor dierenwelzijn. Daarom heeft de CU-SGP fractie hier vragen over gesteld aan de voorzitter van het College van B&W, burgemeester Aptroot.

De CU-SGP wil weten of de burgemeester het landelijke beeld van een toenemend aantal gevallen van dierenverwaarlozing ook in Zoetermeer herkent. Daarom is gevraagd hoeveel gevallen van dierenverwaarlozing de gemeente in 2012 en 2013 heeft geregistreerd in Zoetermeer. Ook wil de fractie weten of en wanneer de gemeente beleid voor dierenwelzijn heeft geformuleerd en welke wethouder nou verantwoordelijk is voor dierenwelzijn in Zoetermeer. Daarnaast adviseert de fractie de burgemeester om in de nieuwe Collegeperiode 2014-2018 een wethouder dierenwelzijn te benoemen.

« Terug

Archief > 2014 > februari

Geen berichten gevonden