Dodenherdenking

Dodenherdenking 4 mei 2006donderdag 04 mei 2006 22:18

Prachtig mooi weer was het dit keer bij de Dodenherdenking, in tegenstelling tot vorig jaar. De stille tocht en de ontmoeting met jongeren maakten ook dit keer weer indruk.

Stille tocht
Vanaf het Stadsmuseum ’t Oude Huis ging de stille tocht via de Dorpsstraat naar het oorlogsmonument in het Wilhelminapark als eerbetoon aan de gevallen van de Tweede Wereldoorlog.

Bij de Oude Kerk werd een krans gelegd bij de graven die het hele jaar door worden onderhouden door leerlingen van de Prins Bernhard basisschool.

Bij het oorlogsmonument assisteerden vijf leerlingen de erewacht, bestaande uit leden van het Contact Oud-Mariniers. Na de Last Post op de trompet, twee minuten stilte en het zingen van twee coupletten van Het Wilhelmus werden er kransen en bloemen gelegd. Om vijf voor half negen vlogen een tweetal kleine vliegtuigen over Zoetermeer en het Wilhelminapark als eerbetoon aan de gevallenen. Aansluitend volgde een herdenkingsdienst in de Oude Kerk.

Ontmoeting met jongeren

Hedenken geeft een verdrietig, maar ook gelukkig gevoel
"Hedenken geeft een verdrietig,
maar ook een gelukkig gevoel"
In de schelpenpaden van het Wilhelminapark liggen de stenen gemetseld met opmerkingen die doen  denken aan oorlog en vrede. Een resultaat van een prijsvraag voor kunstenaars om het Wilhelminapark na de nieuwe inrichting mee te voorzien. Al fotograferend kwam ik na afloop een viertal jongeren tegen in het park. Eigentijds gekleed, petje op, maar bewogen met de dodenherdenking. Twee van hen legden de andere twee uit wat er zojuist had plaatsgevonden, wat het monument voorstelde en waarom dat allemaal zo belangrijk was. Ik liep achter hen en volgde zo het gesprek. Een gesprek dat mij de hoop gaf dat ook deze jongere generatie het besef van oorlog en vrede mag meenemen in hun leven. Dit jaar is het thema van het Comité 4 en 5 mei: Vrijheid maak je met elkaar. Voor oud èn jong is het belangrijk verantwoordelijkheid te willen nemen voor de vrijheid.

Het 50 jaar oude Wilhelminaprk is opnieuw ingericht en lag er met de nieuwe aanplacht prachtig bij in het zonnetje. Kortom een park dat ook in zijn nieuwe vorm prachtig en rustiek ligt temidden van een druk Zoetermeer.

door Helen du Bois. Reageren helendubois@solcon.nl


« Terug

Archief > 2006 > mei

Geen berichten gevonden