Column Inner circle: hoe kom ik in de Dorpsstraat?

zondag 29 december 2013 19:18

Bent u wel eens in de Inner Circle geweest? Het is er gezellig, maar je moet moeite doen om er te geraken. Met de inner circle bedoel ik de Dorpsstraat in Zoetermeer. De gemeente heeft de afgelopen jaren veel nagedacht over de bereikbaarheid van onze historische winkelstraat. Maar de ondernemers zijn maar matig te spreken over de resultaten.

Volgens de winkeliers blijft de omzet achter omdat de Dorpsstraat slechter bereikbaar is en er te weinig parkeerruimte is. Wie de situatie in het Dorp bekijkt, kan niet anders dan begrip krijgen voor hun gevoelens. Ik kreeg het in ieder geval wel, toen ik laatst de ontsluitingswegen eens afging.

Aan het einde van de Osylaan, bij de Du Meelaan, is de weg veranderd in een fietspad. Goed dat fietsen wordt gestimuleerd, maar u heeft zich er de eerste keer ongetwijfeld ook vastgereden met de auto op weg naar de Dorpsstraat. De andere kant dan: vanaf het Piet Heinplein is een wegversmalling aangebracht, die dienst doet als obstakel om bij de Dorpsstraat te komen. Maar wil je net optrekken, dan moet je afremmen voor de kruising met de Schinkelweg. Dat gaat soms goed, maar dikwijls ook niet met de overstekende fietsers en brommers, zo kan de politie bevestigen.

Vanaf de Van Diestlaan is het al niet veel beter. De wegversmalling is de afgelopen weken een tikje smaller gemaakt. Gevolg: we wachten met z’n allen langer, zonder te weten wie er voorrang heeft. Er zijn er ook die daar onverstoorbaar doorrijden, met alle mogelijke gevolgen voor zijspiegels inbegrepen.

Dan de kruising met de Osylaan, even verderop. Daar ligt nu een rotonde op Madurodamformaat, waarop –onbegrijpelijk- iedereen moet stoppen voor iedereen. Zelfs op de rotonde moet je stil staan om fietsers voor te laten gaan. Terwijl we toch met z’n allen dachten dat je voorrang had op een rotonde. Gevolg: de een trekt op, terwijl de ander afremt voor fietsers. En zo keek ik afgelopen week naar een aanrijding, omdat de achterligger net blij was dat hij de rotonde kon oversteken, terwijl de voorligger in de ankers moest, omdat hij schrok van de overstekende fietser enkele meters verderop.

De andere kant dan maar, vanaf de Oranjelaan naar de Pilatusdam. Een informatiebord toont daar attent hoeveel parkeerplekken er vrij zijn op de Pilatusdam. Maar wie al even woont in Zoetermeer, weet het antwoord echter al. Meestal staat het bomvol op de Pilatusdam, daar heb je geen bord voor nodig. En oh ja, je moet er ook betalen.

Via de Oranjelaan en de Oude Kerk is de Dorpsstraat dan uiteindelijk bereikbaar. Echter staat die straat vaak al vol met wachtende auto’s, fietsers en voetgangers. Logisch, het is een van de weinig resterende opties om dicht bij het doel te komen. Eenmaal aangekomen aan de andere kant, wacht dan de wel beloning met de parkeerruimte aan de Osylaan, inclusief de borden die aangeven hoeveel parkeerplekken er nog zijn. Dat is een mooie entree voor de Dorpsstraat. Maar de reis ernaartoe geeft te denken.

Lennert Hut, fractiemedewerker ChristenUnie-SGP Zoetermeer, lennerthut@hotmail.com

« Terug

Archief > 2013 > december

Geen berichten gevonden