CU-SGP wil handhaving controle leeftijdsgrens verkoop vuurwerk

Vuurwerk 16plusvrijdag 27 december 2013 11:43

Nog geen 16 jaar, maar wel 16+ vuurwerk kopen? Bij de vorige jaarwisseling bleek dat geen probleem te zijn in Zoetermeer. De ChristenUnie-SGP wil van de gemeente Zoetermeer weten hoe zij dit jaar de controle op de leeftijdsgrens bij de verkoop van vuurwerk gaat handhaven in Zoetermeer.

Aanleiding is een onderzoek van Kenniscentrum Nuchter, een kenniscentrum voor leeftijdsgrenzen, in december 2012. In de dagen voor Oud & Nieuw 2012-2013 hebben zij in diverse gemeenten, waaronder Zoetermeer, onderzoek gedaan naar de controle op de leeftijdsgrens van 16 jaar bij de aanschaf van vuurwerk. Enkele jongeren van 15 jaar hebben op 27 en 28 december 2012 bij 60 vuurwerkwinkels in Nederland een test gedaan. Zij zijn onder andere in Zoetermeer ingezet als mystery shopper om te kijken of verkopers zich wel aan de leeftijdsgrens houden.

Gebleken is dat bij driekwart van de 60 bezochte vuurwerkwinkels in Nederland deze vijftienjarige jongeren probleemloos het 16+ vuurwerk meegekregen. Bij nog geen kwart van de bezochte winkels werd de leeftijd wel gecontroleerd. Dit duidt erop dat de leeftijdsgrens bij de verkoop van vuurwerk in Zoetermeer slecht wordt nageleefd. Daarom heeft de fractie hier vragen over gesteld aan burgemeester Aptroot, die verantwoordelijk is voor de handhaving in Zoetermeer.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn ondernemers de hoofdverantwoordelijke voor het verkopen van vuurwerk aan minderjarigen. Maar het Openbaar Ministerie, de provincies en de gemeenten gaan over de handhaving. De fractie wil van de gemeente weten of zij bekend is met het onderzoek van Kenniscentrum Nuchter. Ook is gevraagd of de conclusie van het onderzoek voor de gemeente Zoetermeer als een verrassing komt. De fractie vindt het belangrijk dat de controle op de leeftijdsgrens bij de verkoop van vuurwerk wordt gehandhaafd. Daarom wil zij van de gemeente weten hoe zij hier concreet invulling aan gaat geven bij de aankomende jaarwisseling. Ook wil de fractie weten welke concrete activiteiten de gemeente in de aanloop naar de komende jaarwisseling al heeft ondernomen en nog gaat ondernemen om bij ondernemers bewustwording te creëren voor de controle van de leeftijdsgrens bij de verkoop van vuurwerk in Zoetermeer.

« Terug

Archief > 2013 > december

Geen berichten gevonden