ChristenUnie-SGP wil onderzoek naar digitale veiligheid

e-maildinsdag 26 november 2013 15:44

De ChristenUnie-SGP Zoetermeer maakt zich zorgen over de digitale veiligheid in Zoetermeer. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid bij veel gemeenten te wensen overlaat. Via schriftelijke vragen wil de ChristenUnie-SGP nu weten hoe Zoetermeer omgaat met de online veiligheid en of de gemeente hier een speciaal beleid voor heeft.

Volgens een onderzoek van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid was al in november 2012 duidelijk dat er bij gemeenten onvoldoende beleid voor digitale veiligheid is. Zo wordt er regelmatig onzorgvuldig omgesprongen met USB-sticks en wachtwoorden en zijn gemeenteambtenaren relatief slecht op de hoogte van de risico's.

Niet goed bewaakt
Ook zouden persoonsgegevens volgens recente rapporten van de inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) niet goed worden bewaakt door gemeenten. Dit zou gaan om gegevens over inkomsten, uitkeringen, autobezit, diplomagegevens en examenresultaten. Maar 4% van de gemeenten blijkt aan alle normen voor informatiebeveiliging te voldoen en 13% voldoet aan geen enkele norm. Ook zou 13 procent van de gemeenten gegevens van bekende Nederlanders hebben geraadpleegd, zonder dat hiervoor een goede reden is gegeven.

Vragen
De ChristenUnie/SGP wil nu weten of de gemeente Zoetermeer mee heeft gedaan aan het onderzoek van SZW en of ze voldoet aan de normen van informatiebeveiliging. Ook wil de fractie weten of er zonder reden gegevens van bekende Nederlanders zijn opgevraagd.

« Terug

Archief > 2013 > november

Geen berichten gevonden