WFIA vele malen in de pers. ChristenUnie-SGP was er snel bij!

logo WFIAdinsdag 18 april 2006 00:19

Zaterdag 15 april stelden wij schriftelijke vragen aan B&W, de dagen erna verscheen het ene na het andere commentaar met verbazing in de pers. Wat de ernst van deze zaak is zal de komende dagen en weken blijken. Hieronder de veelvoud aan reacties, ook uit 2002, 2003 en 2005!!!! Reeds 12 artikelen uit de pers.

1. ChristenUnie-SGP zet vraagtekens bij lobbybureau

ZOETERMEER – ChristenUnie-SGP in Zoetermeer wil van het college van B&W weten of de gemeenteraad de afgelopen jaren verkeerd is ingelicht over de lobbyclub WFIA.
Dat bureau probeert buitenlandse bedrijven naar de regio te lokken. Volgens AD Haagsche Courant zou het bureau de behaalde resultaten stelselmatig te positief voorstellen. ChristenUnie-SGP vraagt of de gemeente ervan op de hoogte is geweest dat het bureau in jaarverslagen met prognoses werkte in plaats van met werkelijke resultaten. Zoetermeer betaalt jaarlijks 90.000 euro aan het bureau. ChristenUnie-SGP zegt dat de fractie de afgelopen jaren met die subsidie akkoord is gegaan op basis van de gepresenteerde cijfers en wil daarom weten of die juist waren.

RTV West 17.04.06 11.43

2. SP Delft wil geld lobbybureau terughalen

DELFT – De SP in Delft wil dat de gemeente probeert 90.000 euro subsidie terug te halen van het lobbybureau WFIA. Dat bureau probeert buitenlandse bedrijven voor de regio te interesseren. Volgens het AD zou het bureau de behaalde resultaten stelselmatig te positief voorstellen. De Delftse SP vindt dat de gemeente het geld beter kan besteden aan enkele ID-banen, dat zijn de voormalige Merlkertbanen. Ook stelt de partij vraagtekens bij het feit dat wethouder Mooiweer van Economische Zaken deel uitmaakt van het bestuur van de lobby-organisatie.

RTV West 15.04.06 17.22

3. Onderzoek naar prestaties lobbyist

DEN HAAG De gemeente Den Haag stelt een onafhankelijk onderzoek in naar de prestaties van lobbybureau de West-Holland Foreign Investment Agency (WFIA) over 2004. De WFIA beweerde toen dat door het werven van buitenlandse bedrijven 300 nieuwe banen in Den Haag, Delft, Zoetermeer en Leiden zijn gekomen, maar nu geeft de lobbyist toe dat er maar zo’n veertig zijn. Jaarlijks krijgt de WFIA ruim een miljoen euro subsidie. “Elke mogelijke twijfel over de verslaglegging daarvan moet worden weggenomen”, aldus de Haagse wethouder Van Woensel, die overigens voorzitter is van de WFIA.

RTVWest 16.04.06 16.56

4. ’WFIA werkt tegen de gedragscode in’

DEN HAAG - Als de West-Holland Foreign Investment Agency (WFIA) lid zou zijn van de Beroepsvereniging voor Public Affairs, dan zou ze in strijd met de gedragscode van lobbyisten hebben gehandeld en de gevolgen daarvan moeten aanvaarden.

Dat stelt Kevin Zuidhof, voorzitter van de beroepsvereniging. „Als lobbyist moet je altijd open en eerlijk zijn. Ook in je verslaglegging naar welke partij dan ook,’’ zegt Zuidhof.

Gebeurt dat niet, dan zijn er consequenties. Klachten worden behandeld door een onafhankelijke commissie onder voorzitterschap van commissaris van de koningin Jan Franssen. Die adviseert de beroepsvereniging over de strafmaat. Dat kan een berisping zijn, maar in ernstigere gevallen ook een schorsing of royement.

Zelf heeft de jonge voorzitter dat nog niet hoeven meemaken. Wel kent hij problemen uit de praktijk. Neem de lobbyist die aan het Binnenhof gesnapt werd in de werkkamer van een Tweede-Kamerlid, terwijl er verder niemand aanwezig was. „Kennelijk op zoek naar informatie.’’

Een ander voorbeeld uit het Haagse circuit: „Een lobbyist beweerde tegen een Kamerlid dat een minister informatie achterhield. Hij wist dat zelfs heel zeker. Toen het Kamerlid vervolgens vragen stelde, bleek het niet waar te zijn. Nou, die man kon zijn beroep wel vergeten.’’

Nauwkeurigheid en volstrekte betrouwbaarheid zijn voor lobbyisten of ’mensen die werken in public affairs’ absolute voorwaarden. Ook al omdat het lobbyen bij het grote publiek in een kwaad daglicht staat. „Mensen associëren ons werk al gauw met achterkamertjes en schimmige deals’’, weet Zuidhof. „Maar dat mag het dus nooit zijn.’’

Een goede lobbyist, stelt hij, leeft altijd voor 100 procent naar de gedragsregels van de beroepsvereniging. Hij moet vooral goed luisteren en precies weten wat er speelt. Tenslotte: „Behalve het eigen belang moet zo iemand ook oog en oor hebben voor het maatschappelijke belang. Ja, dat hoort er zeker bij.’’

AD HAAGSCHE COURANT – 17.04.06 - Door LEX DE JONGE en PERDIEP RAMESAR

5. Grote ophef over lobbyclub

DEN HAAG - Onafhankelijke onderzoeken, extra raadsdebatten en schriftelijke vragen: de politieke ophef in de gemeenten Den Haag, Delft, Westland en Zoetermeer over het gesjoemel bij het regionale lobby- en wervingsbureau West-Holland Foreign Investment Agency (WFIA) is groot.


Zaterdag meldde deze krant na uitgebreid onderzoek dat de WFIA de aantallen werknemers bij buitenlandse bedrijven kunstmatig opkrikt. Ook blijken bedrijven die de club zou hebben binnengehaald, niet te bestaan en worden Nederlandse firma’s als buitenlands aangemerkt. De WFIA krijgt jaarlijks 1,4 miljoen euro om voor Den Haag, Delft, Zoetermeer en Leiden buitenlandse ondernemingen te werven.

Haags wethouder Van Woensel (VVD, economie) lastte dit weekeinde een onafhankelijk onderzoek in naar de lobbyclub die hij zelf voorzit. Tegenover deze krant gaf hij eerder toe dat het wervingsbureau verwachte aantallen arbeidplaatsen in jaarverslagen ’verkocht’ als werkelijk bestaande banen.

De oppositiepartijen in Den Haag eisen een extra raadsdebat over de zaak. Die moet worden gehouden, voordat de gemeenteraad donderdag stemt over de wethouders in het nieuw te vormen stadsbestuur. Nu nog collegepartij CDA stelt niet meer verder te willen met wethouder Van Woensel.

In Delft eisen partijen als SP en Leefbaar Delft een onafhankelijk onderzoek. Nadrukkelijk moet de rol van burgemeester Verkerk daarin worden meegenomen, stellen zij. Hij was tot september 2004 als Haags wethouder voorzitter van de WFIA.

Ook in Zoetermeer en Westland vragen diverse partijen om opheldering van hun stadsbestuur.

AD HAAGSCHE COURANT 17.04.06 door LEX DE JONGE en PERDIEP RAMESAR

6. Lezers verbijsterd over lobbyclub

DEN HAAG - Lezers van AD Haagsche Courant zijn verbijsterd over de praktijken van de West-Holland Foreign Investment Agency (WFIA). De website-bezoekers vinden dat niet alleen de ambtenaren van de WFIA blaam treft, maar ook het bestuur waarvan de Haagse wethouder Van Woensel (VVD, economie) voorzitter is.

„De werknemers en het bestuur moeten naar huis, zonder één cent’, schrijft een van hen.

Een Delftenaar vraagt zich af hoe het komt dat Bas Verkerk burgemeester van Delft kon worden, terwijl hij - toen hij zelf wethouder van economische zaken was in Den Haag - voorzitter was van de ’frauduleuze’ WFIA.

Een andere bezoeker meent dat de lokale overheden met deze kwestie het verkeerde voorbeeld geven. ’Ze liegen, verdraaien de waarheid en houden gegevens achter. En komen er er dan ook nog iedere keer mee weg, zonder enige consequentie’.

Een Haagse bezoeker. „Het is onthutsend dat een wethouder van mijn stad zo met de waarheid omgaat. Ik noem dat gewoon de boel belazeren.’’

AD HAAGSCHE COURANT – 17.04.06

7. Politieke druk op WFIA Den Haag neemt toe

Den Haag – De politieke druk op lobbybureau WFIA in Den Haag neemt steeds meer toe. Na ChristenUnie-SGP in Zoetermeer, eisen ook LPF Westland en de PvdA in Delft opheldering over de handel en wandel bij het bureau.

Het werven van buitenlandse bedrijven in 2004 zou veel minder banen hebben opgeleverd dan de WFIA beweerde. Het bureau wordt gesubsidieerd door Den Haag, Delft, Zoetermeer en Leiden. Westland is van plan zich erbij aan te sluiten.

De LPF in die gemeente wil van wethouder Den Boer weten of het bouwplan Westlandse Zoom daar van invloed is geweest, een nieuwe wijk voor topmensen uit het bedrijfsleven. De gemeente Den Haag gaat al een onderzoek instellen naar de cijfers van de WFIA.

RTVWest 18.04.06 6.16

8. Extern onderzoek naar lobbykantoor WFIA

DEN HAAG – Er wordt een extern onderzoek ingesteld naar het functioneren van het lobbykantoor West-Holland Foreign Investment Agency WFIA.

Het bureau is in opspraak geraakt door onthullingen in de media. Buitenlandse bedrijven die naar Zuid-Holland zijn gehaald zouden veel minder omvangrijk zijn dan in het jaarverslag is gepresenteerd.

In plaats van meer dan driehonderd zouden ze maar tientallen mensen aan werk helpen. Het Haagse college van B & W heeft gisteravond ingestemd met het voorstel voor een onafhankelijk onderzoek, andere gemeenten sluiten zich hierbij aan. De affaire van het lobbykantoor kan ook politieke gevolgen hebben.

De Haagse wethouderskandidaat Van Woensel is bestuursvoorzitter van West-Holland Foreign Investment Agency. Een aantal partijen in de gemeenteraad heeft aangekondigd donderdag mogelijk tegen zijn herbenoeming als wethouder te stemmen.

RTV West 19.04.06 6.10

9. D66 voorzichtig in reactie op gesjoemel lobbyclub

ZOETERMEER - D66 sluit zich aan bij de partijen die opheldering eisen van wethouder Bé Emmens van economische zaken over het cijfergegoochel van lobbybureau West-Holland Foreign Investment Agency (WFIA). Het gaat hierbij om het aantal buitenlandse bedrijven en arbeidsplaatsen die voor de regio zijn geworven.

Waar de partij eind 2004 direct een hard oordeel had over de magere resultaten van de China-lobby die Zoetermeer zelfstandig onderneemt, is fractieleider Flip Huisman nu voorzichtiger.

„Ik ben benieuwd naar de antwoorden van Emmens op de vragen van CU/SGP. Ik wil eerst weten hoe het zo kon komen, voordat ik oordeel. Dat heeft niet te maken met dat we nu collegepartij zijn. We blijven bij onze standpunten.’’

Huisman doelt op schriftelijke vragen van CU/SGP naar aanleiding van berichten afgelopen zaterdag in deze krant waaruit bleek dat de WFIA, waaraan Zoetermeer elk jaar 90.000 euro betaalt, sjoemelt met gegevens over behaalde resultaten.

Probleem is dat de WFIA uitgaat van verwachte aantallen arbeidsplaatsen, niet van werkelijke aantallen. Hierover gaan vooral de vragen van CU/SGP en de PvdA.

In andere steden zijn de reacties harder op het gesjoemel. Zijn de antwoorden op de schriftelijke vragen aan Emmens niet bevredigend, dan sluit Huisman een zelfde toon niet uit.

Emmens, zelf vice-voorzitter van de WFIA, laat via een woordvoerder weten net als zijn Haagse collega Van Woensel onderzoek te willen naar de WFIA.

In Zoetermeer is nooit gesproken over het verschil in uitleg van cijfers.

AD HAAGSCHE COURANT 18.04.06

10. Meer buitenlandse bedrijven in Haagse regio

Veertig nieuwe buitenlandse bedrijven hebben zich vorig jaar in de regio Den Haag gevestigd, waarvan twintig in de stad Den Haag. Dat is opnieuw een stijging ten opzichte van de voorgaande jaren. In 2003 ging het om 27 bedrijven en in 2002 om 33.

Een groot deel van de bedrijven komt uit de VS, gevolgd door Engeland en China. De ondernemingen zorgden voor ruim 200 nieuwe arbeidsplaatsen in de regio.

De Haagse wethouder Van Woensel (Economie), en tevens voorzitter van de West Holland Foreign Investment Agency (WFIA), is blij met de nieuwe bedrijven: “Niet alleen brengen zij met hun komst al meteen meer dan 300 arbeidsplaatsen met zich mee, daarnaast profiteren wij ook van de groei die deze bedrijven doormaken. Deze buitenlandse bedrijven starten in Nederland vaak een kleine vooruitgeschoven post, die vervolgens snel groeit”.

RTVWest 7.07.05!!!!!!!!!!

11. Geen buitenlandse bedrijven naar de regio

Steeds minder bedrijven zijn geïnteresseerd in deze regio. Dat zegt de WFIA, die namens de vier grote gemeenten, het stadsgewest en de kamers van koophandel buitenlandse investeerders probeert aan te trekken.

In het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal bedrijven met interesse voor dit gebeid met zestig procent af in vergelijking met vorig jaar.

Vooral de economische recessie, de oorlog in Irak en de ziekte SARS worden als redenen opgegeven voor de afnemende interesse van bedrijven. Met name bedrijven uit Amerika en het Verre Oosten stellen hun komst uit.

RTV West 7.04.03 !!!!!!!!!!!!!!!

12. Meer buitenlandse bedrijven vestigen zich in regio

Het gaat goed met de West-Holland Foreign Investment Agency, een organisatie die buitenlandse bedrijven naar de regio haalt. Het afgelopen jaar hebben 35 bedrijven zich in de regio Leiden en Haaglanden gevestigd. Dat heeft negenhonderd arbeidsplaatsen opgeleverd. De WFIA is opgezet door de Kamers van Koophandel Rijnland en Haaglanden, Stadsgewest Haaglanden en de gemeenten Den Haag, Leiden, Zoetermeer en Delft. Wel lijken Amerikaanse bedrijven minder interesse in Europa te hebben na 11 september. Volgens directeur Wagenaar zou dit ook het komend jaar kleinere groei ten gevolg kunnen hebben.

RTV West 24.01.02 !!!!!!!!!!!!!!!!


Zie eerdere berichten:

ChristenUnie-SGP stelt schriftelijke vragen aan B & W over de WFIA

« Terug

Archief > 2006 > april

Geen berichten gevonden