Ons standpunt: liever Hervormingsdag dan Halloween

20101218 Oude Kerk 4amaandag 29 oktober 2012 19:40

Op 31 oktober is het Hervormingsdag. Deze dag staat in het teken van Maarten Luther, die op 31 oktober 1517 zijn 95 proteststellingen tegen de aflaat en misstanden bij de Rooms-Katholieke Kerk heeft gepubliceerd. Met het kopen van een aflaatdocument zou iemands zonden worden vergeven.

Het protest van Luther leidde tot een breuk met de Rooms-Katholieke Kerk. In de 16e eeuw zijn toen de protestantse kerken ontstaan. Maarten Luther wilde hiermee de centrale boodschap van het Evangelie, namelijk de vergeving van de zonden door het bloed en offer van Jezus Christus en genade van God in plaats van goede werken, weer centraal stellen. In deze dagen beheerste de Paus volledig de kerk en was deze boodschap volkomen op de achtergrond geraakt. Om deze zaken te gedenken is het jaarlijks op 31 oktober Hervormingsdag.

Steeds meer aandacht voor Halloween
Rond 31 oktober komt echter steeds meer aandacht voor het feest Halloween. Halloween heeft zijn oorsprong in gebruiken van het Keltische feest rond Allerheiligen en de Rooms-Katholieke dag Allerzielen. In de zestiende eeuw werden de gebruiken rond deze dagen door de protestantse kerk afgeschaft, omdat ze in strijd waren met de reformatorische leer.

Ook in Zoetermeer wordt tegenwoordig veel aandacht besteedt aan Halloween. Zo heeft de winkeliersvereniging van de Dorpsstraat al op 19 oktober 2012 activiteiten georganiseerd rondom het thema Halloween. In Oosterheem wordt op woensdag 31 oktober een Halloweentocht voor kinderen georganiseerd. Op 31 oktober 2012 viert stadsboerderij De Balijhoeve voor de vijfde keer Halloween. Hierbij zijn de Balijhoeve en het Balijbos onherkenbaar veranderd tot‘horrorscene’. Kinderen kunnen zich zogenaamd ‘uitleven’ in griezelspelletjes en vleermuizen knutselen op de griezelmarkt. Ook is er een enge griezeltocht waar je verschillende horrorfiguren kunt tegenkomen in het bos.

Van 27 oktober tot en met 4 november 2012 wordt in Zoetermeer de 4eeditie van het Thrillerfestival georganiseerd. Bij de opening worden talloze activiteiten georganiseerd waarbij griezels, heksen, skeletten, magische draken en toverdranken centraal staan.

Zorgen ChristenUnie-SGP over Halloween
De fractie van de ChristenUnie-SGP ziet alle aandacht rond Halloween met zorgen aan. Wij doen graag mee aan een feestje op z’n tijd. Maar toverij en geestesverschijningen lenen zich niet voor feestjes. De griezelige festiviteiten en andere uitingen benadrukken zwarte magie en de duistere kant van het leven. Het leven en omzien naar elkaar komt op geen enkele manier terug in dit feest. In het bijzonder maken wij ons daarom zorgen om de kinderen. Naast het feit dat veel jonge Zoetermeerders in deze dagen gewoonweg bang worden gemaakt, lopen ze de kans in aanraking te komen met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Misschien niet elk feestje rond Halloween zal dit veroorzaken, maar duidelijk is dat veel mensen niet realiseren dat Halloween niet zo onschuldig is als het lijkt.

De ChristenUnie-SGP is daarom ongerust over alle aandacht rond dit griezelfeest’. 31 oktober is voor ons vooral het moment om stil te staan bij Hervormingsdag. Hopelijk slaat Zoetermeer volgend jaar Halloween over.

Reageren op dit artikel? Geef uw opmerking via Twitter: @cusgpzoetermeer

« Terug

Archief > 2012 > oktober

Geen berichten gevonden