Na 2,5 maand slechts een collegeprogramma met vele (financiële) open einden

dinsdag 25 mei 2010 17:21

Vanavond wordt een eerste reactie van de ChristenUnie-SGP gevraagd op het collegeprogramma dat ons als oppositiepartijen 5 dagen geleden eindelijk is verstrekt. Met in deze 5 dagen ook nog Pinksteren is het voor ons als fractie onmogelijk een zinvolle bijdrage over de inhoud te geven. Een programma met (financiële) open einden, besluitvorming bij het Voorjaarsdebat op 24 juni en met dan opnieuw de inbreng van extra wensen van de collegepartijen. Kortom nu 6 wethouders benoemen zonder een collegeprogramma gebaseerd op een Raadsbesluit? Hoe volledig blijkt dit collegeprogramma te zijn op 24 juni en zijn de collegepartijen het dan nog met elkaar eens?

Hieronder onze bijdrage voor vanavond

“Voorzitter, geachte aanwezigen,

Vanavond is het collegeprogramma aan het publiek aangeboden. De coalitiepartijen spraken vorige week maandag de wens uit, om vanavond het collegeprogramma voor het eerst te bespreken. Wij pakken dat positief op. We zijn blij dat het er nu ligt. Als ChristenUnie-SGP hebben wij, ondanks dat ons slechts vijf dagen van voorbereiding zijn gegund, het collegeprogramma vluchtig doorgenomen. We hopen dat de antwoorden op de vragen die wij hebben ons zullen helpen met de verdere bestudering.

Demissionair college
Zoetermeer moet als stad bestuurd worden en dat gebeurt niet meer actief sinds het oude college 25 januari demissionair is verklaard. Het nieuwe college dient dus het vertrouwen van de hele Raad te hebben, althans dat namen wij tot nu toe aan. De praktijk leert anders. Geen Raadsbesluit vanavond maar slechts een eerste bespreking van het collegeprogramma.  

Voorjaarsdebat
Het collegeprogramma moet inclusief de nog toegezegde informatie over de (financiele) open eindjes, eerst nog integraal verwerkt worden in de PerspectiefNota, de beleidsschets voor de meerjarenbegroting 2011-2014 tijdens het Voorjaarsdebat. De coalitiepartijen werken dus gewoon in beslotenheid verder.  En de oppositiepartijen, ……  die kunnen slechts afwachten wanneer deze informatie op hun deurmat valt.  Of kan ons vanavond al duidelijkheid gegeven worden?

De ChristenUnie-SGP gaat er dus vanuit dat de beloofde PerspectiefNota en het 1e Tussenbericht die wij a.s. vrijdag zullen ontvangen slechts een eerste concept zullen zijn. Pas tijdens het Voorjaarsdebat zal blijken of het collegeprogramma volledig is.
Behalve de oppositiepartijen zullen ook de coalitiepartijen hun nog onvervulde wensen uit de coalitieonderhandelingen proberen te verzilveren. Wij zijn benieuwd wat dit gaat opleveren in het voordeel van Zoetermeer en haar inwoners.

Waarom vijf collegepartijen
Maar liefst vijf collegepartijen en het enorme aantal van 29 raadsleden waren nodig om een college te vormen. Een verstandshuwelijk waar de opbloeiende liefde maar moeizaam van op gang komt en de eerste openlijke scheurtjes reeds zichtbaar zijn. Blijkbaar bood een college met  één partij minder geen garantie voor stabiliteit en kwaliteit. Vijf wethouders was de inzet, maar de zesde wethouder was blijkbaar niet weg te bezuinigen.

Naast het collegeprogramma zelf zullen er tussen de coalitiepartijen afspraken zijn gemaakt, buiten het collegeprogramma om. Het lijkt ons namelijk een hele klus om 29 raadsleden, 5 partijen en 6 wethouders zodanig in het gareel te houden dat er nog genoeg tijd over blijft om een stad te besturen en het vertrouwen terug te winnen van de inwoners.

Sterigenics
Want het Raadsonderzoek naar het wel en wee rondom Sterigenics kan nog zo zijn eigen verrassingen hebben wanneer de Raad in het najaar de uitkomsten zal bespreken. Dan is een kritische blik en een onafhankelijk oordeel van groot belang.

Wij willen als ChristenUnie-SGP toch alvast een paar opmerkingen meegeven:
1.    Realiseer u dat slimme boekhoudkundige berekeningen niet altijd echte bezuinigingen zijn
2.    Wanneer het armoedebeleid en de zorg in de knel komen zal de ChristenUnie-SGP kiezen om ambities op andere terreinen, zoals “Sparen voor Later” te temperen.
3.    Het houden van een kerntakendiscussie ondersteunen wij, maar wij vinden een goed verwachtingenmanagement daarbij naar onze ambtenaren, inwoners, organisaties en bedrijven, essentieel.

Tot slot hebben wij nog een aantal vragen. Graag zijn wij deze beantwoord door één van de beoogde wethouders.

a.    Is er vastgesteld dat er een bestuurskrachtonderzoek komt tijdens deze collegeperiode?
b.    Is dit college bereid in zijn geheel politieke verantwoordelijkheid te nemen wanneer de uitkomsten van het raadsonderzoek rondom Sterigenics daar aanleiding toe geven?
c.    Is het beoogde college bereid om over twee jaar een tussenstand te geven van de behaalde maatschappelijke resultaten en de euro’s aan bezuinigingen?
d.    Daarnaast, wat vaak in andere gemeenten al gebeurd, is het beoogde college bereid verantwoording af te leggen over het gehele collegebeleid en dit in januari 2014 aan de Raad te presenteren?
e.    Wordt er al direct tijdens de kerntakendiscussie een taakstelling op de ambtelijke organisatie ingeboekt of wordt eerst de uitkomst van de kerntakendiscussie afgewacht?
f.    Hoe en wanneer krijgt de Raad inzicht in de behandeling van de grote lijst met controversiële onderwerpen die het demissionair college niet meer heeft mogen behandelen?”

Helen du Bois

« Terug

Archief > 2010 > mei

Geen berichten gevonden