Opening Centrum voor Maatschappelijke Opvang

vrijdag 10 juni 2005 19:44

Na vele jaren is de wens van de gemeenteraad in vervulling gegaan: de opening van het Centrum voor Maatschappelijke Opvang (in het kader van de nieuwe WMO is “opvang” al vervangen door “ondersteuning”). Een eigen plek voor de sociaal zwakkeren onder ons die begeleid en ondersteund kunnen worden binnen deze woonplek. Mensen die onverwacht in de problemen zijn gekomen door schulden, echtscheidingen of omdat ze ontslag kregen. Vaak gecombineerd met psychische klachten. Zij worden door deskundige hulpverleners op een punt gebracht waar hun leven weer toekomst heeft.

Op 3 juni was het dan zover. Na vele jaren is de wens van de gemeenteraad in vervulling gegaan: de opening van het Centrum voor Maatschappelijke Opvang (in het kader van de nieuwe WMO is “opvang” al vervangen door “ondersteuning”). Een eigen plek voor de sociaal zwakkeren onder ons die begeleid en ondersteund kunnen worden binnen deze woonplek. Mensen die onverwacht in de problemen zijn gekomen door schulden, echtscheidingen of omdat ze ontslag kregen. Vaak gecombineerd met psychische klachten. Zij worden door deskundige hulpverleners op een punt gebracht waar hun leven weer toekomst heeft. LIMOR (Landelijke Instelling voor Maatschappelijke Opvang en Resocialisatie) en woningcorporatie Vidomes hebben samen dit project gerealiseerd. Negentien plaatsen waarvan vijftien voor langdurige bewoning. Den Haag is als centrumgemeente verantwoordelijk voor de opvang van deze mensen en krijgt daarvoor van rijkswege een budget voor de hele regio (inclusief Zoetermeer). Omdat er geen nachtbegeleiding mogelijk is in dit centrum wordt bij de centrale aanmelding gekeken of de bewoner goed binnen de aanwezige groep past en een redelijke mate van zelfstandigheid heeft. Binnen een half uur moet de standby-hulpverlener in het pand aanwezig kunnen zijn.
 
Kijken we terug dan heeft de gemeenteraad misschien al wel zeven jaar geleden het probleem gesignaleerd dat er voor de sociaal zwakkeren onder ons geen plek was in Zoetermeer. Alles ging naar Den Haag. Gezien de grootte van Zoetermeer vonden we dat we hierin ook een eigen verantwoordelijkheid moesten nemen en is er aangedrongen op het oprichten van een centrum. De opstart leverde echter grote moeilijkheden op en door deze vertraging werd daarom een motie aangenomen om alvast te starten met een noodopvang. Tot nu toe is er enige jaren een flat ter beschikking gesteld waar ongeveer vijf mensen in crisissituatie konden worden opgevangen. Wederom op aandringen van de gemeenteraad werd contact gezocht met Den Haag voor een “buitenlocatie” in Zoetermeer en om nu eindelijk voortvarend aan de slag te gaan. Dat gebeurde alleen niet geheel volgens de wens van burgers en de gemeenteraad. Zonder vooraf overleg met omwonenden werd de huidige locatie gepresenteerd. Mede door de onverwachte presentatie en het niet kunnen inschatten wat voor soort centrum er zou komen stonden velen op hun achterste benen. En terecht vond de gemeenteraad. Interactief beleid gecombineerd met juiste en voldoende communicatie waren achterwege gebleven. Wethouder Fijen heeft zijn handen vol gehad om alle partijen op een lijn te krijgen en te enthousiasmeren voor dit centrum op deze plaats. Mede door de betrokkenheid van omwonende burgers in het klankbordoverleg kwam er uiteindelijk toch groen licht. Een jaar erna stond dit centrum er en er waren bij de opening vele buurtbewoners aanwezig om een kijkje te nemen.
 
Helen du Bois

« Terug

Archief > 2005 > juni

Geen berichten gevonden