CU-SGP: studie naar omvang scheefwonen

Woningen in aanbouwdonderdag 16 juni 2005 14:00

Haagsche Courant: Zoetermeer. De gemeente moet een onderzoek doen naar de werkelijke omvang van scheefwonen. Hiervoor pleitte de Zoetermeerse fractie van ChristenUnie-SGP gisteravond tijdens een vergadering van de raadscommissie voorzieningen. Volgens de partij wonen veel minder mensen te goedkoop, dan officiele tabellen laten zien.

Het onderzoek zou de reele inkomenspositie moeten schetsen van Zoetermeerse huishoudens. Aan de hand van dat beeld kan beter worden beoordeeld hoe veel mensen 'scheefwonen', ofwel in een goedkopere woning zitten dan hun inkomen zou toelaten.    

Officiele cijfers gaan uit van inkomens, maar volgens raadslid Rob Vooijs van de christelijke partijen speelt er veel meer. "Uit de tabellen lijkt wel alsof er teveel goedkope woningen zijn in Zoetermeer, maar in de praktijk hebben mensen moeite met rondkomen en kunnen ze niet op vakantie."

Volgens wethouder Gemma Smid van volkshuisvesting ligt de oorzaak van de financiele problemen elders. "Sommige mensen kiezen ervoor om twee auto's voor de deur te hebben staan."Volgens haar komt de daling van de behoefte aan sociale woningbouw in de tabellen vooral doordat de rijksoverheid de grens voor huursubsidie stelselmatig omhoog schuift. Hierdoor komen steeds minder huishoudens in aanmerking voor deze subsidie.

In de Zoetermeerse politiek is discussie ontstaan over het aantal sociale woningen in de stad in de toekomst. Progressieve partijen zijn geneigd de voorraad op peil te houden, ook al geven statistieken een dalende behoefte aan.

Gemma Smid denkt woningen in de sociale sector vrij te maken door mensen met een relatief hoog inkomen door te laten stromen naar koopwoningen. aarvoor moeten duurdere woningen worden gebouwd. Toevoegen van sicale woningbouw leidt maar tot een verhuizing, naar een andere sociale woning. Äls je aan de bovenkant van de markt een woning toevoegt, schuift iedereen door naar een duurdere woning en zie je soms vier of vijf verhuizingen."

Het is lastig om de invloed van allochtonen op de woningbehoefte te verwerken. Men verwacht dat zij in hoog tempo 'vernederlandsen' en dus ook vaker scheiden en eerder het ouderlijk huis verlaten, en kleinere gezinnen krijgen. Smid: "De bevolking neemt dan in aantal niet snel toe, maar het aantal huishoudens wel."

« Terug

Archief > 2005 > juni

Geen berichten gevonden