Integratie, een vanzelfsprekendheid

dinsdag 16 februari 2010 00:10

Samen leven en integratie zou eigenlijk synoniem moeten zijn. Jong en oud, ziek en gezond, een andere geaardheid of komend uit een andere cultuur. Niet het anders zijn moet centraal staan, maar de overeenkomsten. Dat maakt mensen gelijkwaardig aan elkaar en geeft ze het gevoel “erbij” te horen. Om samen te leven.

Integratiequiz GroenLinks
Groen Links had ons uitgenodigd mee te doen met de integratiequiz. Deze was natuurlijk in één van de Piezo ruimten. Ondanks af en toe een knappende ballon, waren het leuke vragen die vanaf internet waren geplukt. De antwoorden werden af en toe achterhaald door de mensen uit de zaal. De eerste van drie quizzen mocht ik zelf winnen. Vond ik toch wel leuk.
Vooraf en na afloop allerlei netwerkcontacten aangehaald. Ik raak nooit uitgepraat als ik bij activiteiten ben waar integratie centraal staat. Ik was dan ook de laatste die de deur uit ging. Samen met Huri Sahin nog even de ins en outs van het lijsttrekkerschap besproken. 

€ 10.000 boete per dag
Terwijl ik naar mijn auto liep, bij winkelcentrum Meerzicht, kijk ik recht in onze LED-info over de verkiezingen. Ik blijf even stil staan en bekijk de slogans van de andere partijen die langs komen. “Shoppen mag op zondag” zegt de VVD. Even later thuis word ik enthousiast opgebeld door een fractielid. Die stond in het winkelcentrum en kwam net uit de C-1000. Daar stond opgehangen bij de kassa’s: zondag 14.02 voor het laatst open, daarna vanaf 21.02 op zondag gesloten (behalve de 1e zondag) op last van de gemeente op straffe van € 10.000  per dag.
Eerst zien en dan geloven? We houden het toch nog even in de gaten, maar we hebben goede hoop dat “geloofwaardig handhaven” alsnog is gelukt! Soms moet je gewoon boos worden en op je strepen staan. En er natuurlijk in geloven. Één koopzondag in de maand is meer dan genoeg!

Geschiedenis van Zoetermeerse culturen
In het CKC misten wij een debat over de invulling van het Stadsforum. We hadden als Raad geen uitnodiging gekregen, zodoende. Pieter Smit heeft beterschap beloofd.
Wij hebben inmiddels wel een idee. Het museum wil graag de groei van Zoetermeer als New Town in beeld brengen, een groeistad in al haar veelkleurigheid. Daarvoor is het dus noodzakelijk om alle culturen die door de jaren heen Zoetermeer binnen kwamen in kaart te brengen. Dan zie je de natuurlijke integratie van de oude en nieuwe Zoetermeerders. Maar ook wat we van elkaar hebben overgenomen. Recepten, gebruiken, taal. Ik denk dat we op deze manier nog beter bruggen kunnen bouwen tussen mensen. Het nodigt namelijk uit tot praten, tot je verdiepen in elkaars leven.

Bij thuiskomst lagen de stapels van de afgelopen week nog op mijn bureau en de eettafel, moest de keuken gefatsoeneerd worden, gewassen, de afwas en natuurlijk de boodschappen gedaan worden. En na het journaal aan de website tot in de late…… vroege uurtjes van de nacht.

Helen du Bois
Fractievoorzitter/Lijsttrekker ChristenUnie-SGP
Maandag 15.02.2010

Wij geloven dat het anders kan!
 

 

« Terug

Archief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden