Telt een ex-gedetineerde mee?

logo GNdzaterdag 13 februari 2010 14:03

De drie dagen van mijn werk, deze week, bij Gevangenenzorg zitten er weer op. Nooit gedacht dat dit een goede manier is om de gekte van een verkiezingscampagne even te vergeten. Dan besef je weer dat het om de inhoud gaat en niet over hoeveel campagne je voert.

Onze directeur was op een symposium geweest waar DJI (het Gevangeniswezen), VNG, CWI en UWV aanwezig waren. Eindelijk had men onderkend dat ex-gedetineerden aan werk helpen een bijna onmogelijke opgave lijkt te zijn. Dat logge organisaties te weinig resultaat boeken.
Wij als kleine particuliere, christelijke organisatie, lukt het als jaren wel. Met maatwerk en mensgericht werken waarbij tegelijkertijd integraal alle (gezins)problemen in kaart worden gebracht. Met behulp van vrijwilligers wordt dan een begin gemaakt met “de draad weer oppakken”. Dat betekent dat je naast mensen gaat staan en hen helpt weer dat plekje in die samenleving terug te vinden.

Integrale hulp

Al jaren knokken we op ons werk voor het re-integreren van (ex) gevangenen en hun families in de samenleving. Als landelijk vrijwilligersorganisatie bezoeken de vele vrijwilligers (ex)gevangenen en hun families als zij daar zelf om hebben gevraagd. En die vraag is er, in 8 jaar tijd zijn we vervijfvoudigd. En we kunnen nog meer groeien.
Voor velen in Zoetermeer is het een ver-van-mijn-bed-show. Wie voelt zich echte medeverantwoordelijk?  Wie wil zich sterk maken om de problemen van (ex)gedetineerden en hun families mee in kaart te brengen en hen te helpen? Ruim 150 Zoetermeerse gedetineerden per jaar komen er de poort uit. En letterlijk, staan heel vaak alleen hun oude vrienden weer bij de poort om hun op te wachten. Realiseert u zich hoe groot de kans op terugval er is als er geen adequate hulp is? We zijn wel samen verantwoordelijk voor een veilige samenleving.

Ieders verantwoordelijkheid

En wat doet u als er een ex-gedetineerde in uw omgeving woont of komt wonen, als u er als collega mee te maken krijgt, of als van de vriendjes van uw kinderen bekend is dat hun papa of mama in de gevangenis zit of zat?
(Ex) gevangenen en hun families worden als doelgroep genoemd binnen de groep van kwetsbaren en vallen als zodanig onder het werkingsgebied van de Wmo. We dienen hier dus zorg voor te dragen. Wij als ChristenUnie-SGP besteden er dan ook aandacht aan in ons verkiezingsprogramma. Wij willen dat Zoetermeer meer gaat doen dan slechts alleen een ambtelijke doorverwijzer te zijn naar andere organisaties. Ook deze Zoetermeerders hebben recht op hulp, op onze hulp.
Meer weten?: www.gevangenenzorg.nl - Wij geloven in herstel

Helen du Bois
Fractievoorzitter/Lijsttrekker ChristenUnie-SGP
Zaterdag 13.02.10

Wij geloven dat het anders kan!

 

 

« Terug

Archief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden