Een proefproces als oplossing?

woensdag 10 februari 2010 07:47

De volgorde van besluitvorming is de VVD in de hitte van de strijd blijkbaar uit het oog verloren. Hierbij nogmaals de juiste: geen toeristische stad is dus geen 52 koopzondagen.
Na een stevig debat, over de antwoorden op onze schriftelijke vragen over het niet handhaven van de zondagssluiting van winkels, las ik met grote verbazing de open brief van een VVD wethouder en een VVD Tweede Kamerlid. Moesten zij er aan te pas komen om de lokale VVD te hulp te schieten?

http://www.vvdzoetermeer.nl/news/display/vvd-is-betutteling-zat

Leest u zelf en verbaast u. Althans, dat denk en hoop ik.
Waarom heeft Zoetermeer geen 52 koopzondagen? Omdat de Raad bij meerderheid besloten heeft dat Zoetermeer geen toeristische stad is! Het is namelijk bij wet verboden om op andere gronden meer dan 12 koopzondagen per kalenderjaar vast te stellen. En een Raad dient zich aan de wet te houden. Dat vinden wij althans. Als een stad toeristisch is, bij besluit van de Raad, dàn kan dezelfde Raad (maar dat hoeft niet) daarnaast ook besluiten over het gaan tot 52 koopzondagen.

Medio december vorig jaar koos de meerderheid van de Raad voor het niet uitbreiden van 12 naar 52 koopzondagen. In de discussie over de uitbreiding van de koopzondagen ging het zowel over de zondagsrust als over het niet open willen zijn op zondag van de vele kleine ondernemers, die zich daar heel duidelijk over uit lieten. Vestigingsmanagers van supermarkten hebben wij toen niet gezien en ook niet gehoord. Zeer tegen het zere been van voornamelijk de VVD, besloot de Raad dus anders. De VVD had er gewoonweg op gerekend dat er 52 koopzondagen zouden komen. En dus had de wethouder alvast de winkelopening op zondag, zonder ontheffing, toegestaan zodat een aantal vestigingen van de C-1000 daar al meteen iedere zondag gebruik van konden maken. Zelfs met afspraken met winkeliers dat hij geen boete zou geven voor deze overtredingen. Zeer tot ongenoegen van de ChristenUnie-SGP, SP en CDA. Zij gingen dan ook in november en december volop actie voeren. Gevolgd door vele kleine ondernemers, die niet door de wethouder in de plannen gekend waren. Zij stonden ook op hun achterste benen.

Gedogen = mogen
Als dan na de vaststelling door de Raad in december, in dezelfde maand al C-1000 vestigingen open zijn zonder ontheffing, is voor de ChristenUnie-SGP de maat vol. Een Raadsbesluit dient te worden uitgevoerd. En dus werden er door ons schriftelijke vragen aan het college gesteld.

De antwoorden stemden ons niet tevreden omdat ondertussen in januari gewoon de C-1000 vestigingen open bleven. Zelfs bij de twee vestigingen in Meerzicht en Rokkeveen die na de eerste bekeuring eind januari publiekelijk stelden dat zij open zouden blijven en alle consequenties erbij zouden nemen. Dat vertelden ze ons op vragen die wij hen stelden toen zij gisteravond inspraken bij de commissie Samenleving. Daarnaast adverteren zij openlijk in hun winkel en op de kassabonnen dat zij zondag open zijn. Dat is provoceren en burgerlijk ongehoorzaam. En dan is de wethouder boos op ons?

Hìj begon met gedogen en hìj heeft nu een probleem! Gaan er dan straks gewoon nog meer winkels open? En wat gaat de wethouder dan doen?
Iedere zondag handhavers of de politie op winkels afsturen wilde de wethouder niet. Hij ging niet over de prioriteitstelling van de politie. De ChristenUnie-SGP wil dat de wethouder handhaaft wat de Raad heeft vastgesteld. Hoe hij dat doet is zijn zaak en niet de onze. Als het maar gebeurt. De wethouder wacht echter liever een proefproces af.

De wethouder gaat nu praten met de ondernemers. Niet alleen over handhaven, maar ook over de mogelijkheden die een avondwinkel kan bieden. Er mag namelijk, bij wet, per 15.000 inwoners één avondwinkel zijn.

En vanavond, 10 februari is er, als wij goed zijn ingelicht, een ledenvergadering van de ondernemers van het Stadshart. Dan word hen, twee maanden na het Raadsbesluit, de vraag voorgelegd of zij voor 52 koopzondagen willen gaan. Dan komt een open brief van de VVD wel toevallig op het juiste moment.

De VVD heeft gegokt en verloren en kan slecht tegen haar verlies. Ze gedraagt zich als een klein kind dat boos is. Een wethouder en Tweede Kamerlid die in een open brief op de website stellen genoeg te hebben van de betutteling. Kan de lokale VVD het niet zelf af? Nee, die stelden gisteravond dat een debat niet nodig was. Nee, onze vragen konden wel schriftelijk beantwoord worden door de wethouder. Terwijl wij de wethouder ter verantwoording riepen over het door hem niet uitgevoerde beleid. Waar gaat de politiek dan nog over. Alleen over zaken die goed gaan?

Geloofwaardig handhaven schept vertrouwen. Dat is de overheid verplicht aan haar burgers. Na Sterigenics, de geluidsoverlast bij evenementen en op sommige plekken met hangjongeren, misdragende uitgangsjeugd  en hondenpoep, hebben veel burgers er genoeg van. Regels zijn er om gehandhaafd te worden! Zeker door de overheid. Laat daar 3 maart de kiezer zich maar over uitspreken.

Helen du Bois
Fractievoorzitter/Lijsttrekker ChristenUnie-SGP
Woensdag 10.02.2010

Wij geloven dat het anders kan!

 


 
 

 

« Terug

Archief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden