Het college blijft en werkt!

dinsdag 09 februari 2010 14:05

Wat een dag. Denk je bijna klaar te zijn met de raadsperiode en wil je afronden voor een goede nieuwe start, gebeurt er van alles. Genoeg om alsnog te accelereren. Al vier jaar lang maak ik mij er sterk voor dat het college de Raad actief, volledig en tijdig informeert. Behandelingen van de Lange Termijn Agenda, de Afsprakenlijsten en de Agendaplanningen van de Raad, spitte ik door. Als er dan nu een raadsvergadering gaat over het achterhouden van die informatie, dan zijn de rapen dus gaar.

Informatie aan de Raad
Vier jaar lang. Soms met diepe zuchten en grote vraagtekens over de professionaliteit van het gemeentehuis, moest ik de politieke agenda namens de ChristenUnie-SGP bewaken. De regel was dat afsprakenlijsten meestal nÌet klopten, dat afspraken ter verbetering zeer moeizaam en na veel duw- en trekwerk beetje bij beetje werden verbeterd. Dat kostte mij zeer veel tijd en negatieve energie. Als fractievoorzitter heb ik in het Seniorenconvent en daarbuiten veelvuldig aangegeven dat ik Raadslid ben en er niet ben ingehuurd om lijsten met afspraken bij te houden. Vele collega’s hebben mij lijdzaam aangehoord en misschien soms gedacht, oh wat maak je je toch druk; laat maar.

Maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Zodoende kon ik gisteravond tijdens het spoed Raadsdebat haarscherp zien wat er nu mis ging en waar!
Het waarom had ik allang geconstateerd: een ambtelijke organisatie die niet goed georganiseerd is
Ik neem u mee met wat bespiegelingen want het zit mij erg hoog!

Controle Raad
Wij hoorden al langer de nodige ontevredenheid binnen het ambtelijk apparaat en hebben wij dat ook veelvuldig aangekaart. Veelvuldig en tot veel chagrijn van wethouder Smit, althans het laatste jaar. “We moesten ons er niet mee bemoeien, want daar gingen we niet over”. (Sinds het dualisme mag de Raad zich niet meer bemoeien met het personeelsbeleid, alleen 1 x per jaar bij het controleren van de jaarrekening en jaarverslag).
Gisteravond verzuchtte ik tijdens mijn bijdrage: “was ik toen nog maar feller geweest, had ik nog meer doorgedramd. Dan waren er misschien zaken als deze eerder boven tafel gekomen”. Nu mogen we als mosterd na de maaltijd de scherven opruimen en weer lijmen. En dat had niet gehoeven. Eerdere informatie had geleid tot eerdere controle door de Raad en het bijstellen van beleid. Daar is de Raad voor. Maar ja, een Raad kan niet werken als zij niet over de juiste informatie beschikt.

Personeelbeleid
Zet Zoetermeer op de kaart met een ondernemend personeelsbeleid, waar personeelsleden zich gewaardeerd voelen en een uitstekend loopbaanperspectief hebben (en hun baan niet door een externe wordt ingepikt)! Dan bereik je meer dan extern te showen met wat Zoetermeer allemaal is en kan. Als het hart van de organisatie niet goed klopt, wordt het fundament aangetast.
Het laatste woord is wat ons betreft hier nog niet over gezegd. Wij zien – op hoofdlijnen - haarscherp hoe de organisatie en het personeelsbeleid niet functioneert. En daar laten wij ons niet de mond over snoeren.

Politieke doodzonde
Al met al een kwalijke zaak. Het achterhouden van informatie is een “politieke doodzonde”. Was dit een jaar geleden gebeurd, dan hadden we mogelijk overwogen het college naar huis te sturen. Echter nu, om de bestuurbaarheid van de stad te garanderen, willen we dat het College blijft en aan het werk gaat. Verbeter wat je verbeteren kunt de komende twee maanden en draag de nieuwe wethouders de goede èn slechte dingen over. Wethouder Haan heeft op mijn verzoek toegezegd dat er voor 19 april wanneer het nieuwe College aantreed, de Raad een transparant en inzichtelijk totaaloverzicht krijgt van alle doelmatigheidsonderzoeken. Een document waar de Raad mee kan sturen.

Ik hoop u morgen een wat positievere kijk te geven op wat het leven van een raadslid inhoudt, maar ik vrees het ergste. Vanavond praten we over het niet handhaven van de Verordening Winkeltijden die wij met de SP hebben geagendeerd. Wordt vervolgd dus!

Helen du Bois
Fractievoorzitter/Lijsttrekker ChristenUnie-SGP
Dinsdag 9.02.2010

Wij geloven dat het anders kan!
 

« Terug

Archief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden