Druk, druk, druk …… en weer met politiek

donderdag 04 februari 2010 15:46

Waarom komt soms alles tegelijk? Doen we ons dat zelf aan? Of hoort dat bij het politieke leven. Ik heb mij dat toch wel afgevraagd aan het begin van afgelopen nacht. Wat komt er bij een spoed Raadsvergadering allemaal kijken.

Taak raadslid
Maar ja, controleren is een van de taken van een Raadslid, naast de volksvertegenwoordigende en kaderstellende rol. En dat heeft consequenties. Natuurlijk was het leuk geweest wanneer dit niet samenviel met de campagne, maar ja, de dagelijkse realiteit gaat voor.

Wij nemen onze verantwoordelijkheid. Net als dinsdagavond toen ik, net als Jochem den Dulk, in de zaal zat met bewoners om te praten over veiligheid en leefbaarheid en wethouder Smit (lijsttrekker D66) zich voor zijn aangekondigde komst excuseerde: hij moest naar een erg belangrijke vergadering  waar hij niet gemist kon worden….. Ja, ja, in de uitnodigingsbrief van 13 januari geeft hij aan aanwezig te zijn en op zijn twitter zie ik de dag na de bijeenkomst staan dat hij op die avond een prima debat heeft gehad met ondernemers in de Dorpsstraat. Een debat lijkt mij niet iets voor een wethouder in een demissionair college, maar meer iets van een campagneactiviteit als lijsttrekker. En was dat zo dringend dat hij niet gemist kon worden? Hij twittert rustig door dat het college prima is volgens de ondernemers. Nou niet echt een "werkavond" als wethouder dus. Kon hij daar echt niet gemist worden? Of lag zijn prioriteit anders. En was Patrick van Domburg er ook niet? Het is maar hoe je je verantwoordelijkheid invulling geeft, niet waar?

Ons is populisme vreemd en dus ging ik met opgestroopte mouwen en een kop koffie achter de laptop zitten. Na een dag werken, twee uur SeniorenConvent (met een bord nasi), een interview voor de Postiljon met een foto, een telefoontje voor een afspraak voor een interview met Trouw en een bezoek aan de bibliotheek voor een interview door Mediageniek, kwam ik eindelijk thuis. 

Doorlichtingonderzoeken
Mijn gedachten gingen terug naar de afgelopen dagen en weken. De verbanden tussen het onontdekte doorlichtingonderzoek dat door de problematiek bij Sterigenics boven tafel kwam, en de andere doorlichtingonderzoeken. Nu werden we ons bewust dat we het Doorlichtingonderzoek Inkoop & Aanbesteding misten. En afgelopen vrijdag het doorlichtingonderzoek van V & A (Vrijetijdsvoorzieningen en Activiteiten). En wat komt er nog meer? Wat heeft zich tot op heden hierover afgespeeld in het gemeentehuis? Communiceren ze daar niet met elkaar? Hoe organiseren ze het zo dat zaken jarenlang langs elkaar heen kunnen blijven lopen? Wie wist wat wel of juist niet?

Kortom tijd voor de feiten. Op zoek naar enerzijds de inhoud van de onderzoeken en anderzijds
de werkprocessen. Wanneer werkprocessen niet goed lopen is het risico van fouten gauw gemaakt. En die risico’s staan klip en klaar in helder Nederlands in de rapporten.
Maar dan, hoe komt de Raad te weten hoe de werkprocessen (niet) liepen en misschien nog steeds zo lopen en wat zijn de consequenties van deze risico’s? Is het een structureel probleem? Wat wist de Raad en de Rekenkamercommissie (die deze rapporten ook had moeten krijgen) niet? Wat wist de Audit werkgroep, die de Raad ondersteunt, niet? En de accountant die de jaarrekeningen controleert op doelmatigheid en rechtmatigheid? Het College heeft de plicht de accountant voldoende en juist te informeren. Is dat gebeurd?

Spoed Raadsvergadering
Een ding is zeker waar ze maandag niet bij ons mee hoeven aan te komen. De gevleugelde opmerking: “u gaat als Raad niet over het personeel……, dat is aan het College”. Nou, het College is inmiddels aan de leiband gelegd en de Raad bepaalt nu toch echt zelf waar het nog wel en niet over gaat. Wij, als ChristenUnie-SGP, willen maandag antwoord hebben op de vraag op welk niveau het steeds misgaat. Hoog, laag of middenin de organisatie. En dat mag het College uitleggen. En wie daar verantwoordelijk voor is, of moeten we zeggen was? Tenslotte is het niet actief informeren van de Raad een politieke doodzonde. Het zal maandag blijken, als we de (volledige) antwoorden horen.
Na mijn brainstorm over het hoe en wat van alles, waren mijn technische vragen snel geformuleerd. Maar ik heb ze nog laten liggen tot de ochtend. Dat was goed, want ik heb ze nog wat scherper geformuleerd. Om 8.00 uur gingen ze per mail naar het gemeentehuis. Nu is het aan het college om deze vragen snel en goed te beantwoorden, vóór de vergadering van maandag. Ik ben benieuwd naar het hoge gehalte van “weet ik niet”.

Morgen meer….

Helen du Bois
Lijsttrekker/Lijsttrekker ChristenUnie-SGP Zoetermeer
Donderdag 4.02.10

Wij geloven dat het anders kan!

 

 


 

« Terug

Archief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden