Wees dus vastberaden!

maandag 04 januari 2010 08:11

Zo aan het begin van een nieuw jaar is het goed terug te kijken naar wat het afgelopen jaar gebracht heeft. Persoonlijk en ook als fractie.

Niet alleen of we als fractie resultaten geboekt hebben, maar ook of we de juiste keuzes gemaakt hebben in onze tijdsbesteding, in de onderwerpen waar we voor kozen om ons voor in te zetten. Ieder met zijn eigen aanpak en uitvoering, maar wel als een team. Met wisselend resultaat. Niet omdat onze inbreng niet goed zou zijn, maar omdat je een meerderheid nodig hebt om een Raadsbesluit binnen te halen.

We hebben als ChristenUnie-SGP onze eisen en wensen vanuit ons verkiezingsprogramma. Net als het nieuwe voor de komende collegeperiode, bevat dit onderwerpen waarbij we soms veel en soms maar weinig “water in de wijn” willen en kunnen doen. De Bijbel is en blijft hierbij onze richtsnoer.

Compromis
Een compromis sluiten om een “deel” van onze wensen en eisen binnen te halen wordt hier altijd aan getoetst. Gaan we mee, of juist niet en tot hoever. Bovendien vertegenwoordigen we niet alleen onze eigen achterban, maar moeten we kijken wat het beste is voor de gehele Zoetermeerse samenleving. 

Omdat het in de politiek altijd aankomt op keuzes maken, moet in een breed perspectief naar besluiten gekeken worden. Dat is niet altijd gemakkelijk en levert soms een boeiende discussie op binnen onze fractie. De ene keer valt de beslissing naar de ene kant, de andere keer naar de andere kant. Soms zelfs op één avond.

De ene keer zijn we blij, zoals bij het tegenhouden van de 52 koopzondagen. Terwijl op dezelfde avond ook het besluit viel over de 4e baan van Snowworld. Daar hebben we voor gestemd omdat we Snowworld een kans willen geven. Niet omdat we met die 4e baan zo blij zijn, maar omdat er meer belangen op het spel stonden, dan alleen de natuur. Dan realiseer je je dat er niet meer uit te halen was.

Gunnen
En daarnaast is het ook een kwestie van “gunnen”. Het is een onzichtbare, maar duidelijk aanwezige manier van onderhandelen tussen partijen en de Raad als geheel, waardoor je de ene keer de ene partij aan een meerderheid helpt en de andere keer de andere partij. Dat geven en nemen geeft “goodwill” bij andere, vaak “ChristenUnie-SGP eigen” onderwerpen. Het is naast onze inbreng ook onze aanpak en onze houding. Dat is politiek pur sang. Zo hebben we ook als ChristenUnie-SGP, CDA en SP de meerderheid kunnen binnenhalen tegen de 52 koopzondagen omdat de PvdA open stond voor onze argumenten, ze op waarde inschatte en meestemden.

Persoonlijk werd ik gisteren erg bemoedigd toen we in de kerk de thematekst voor 2010 ontvingen:
“Wees dus vastberaden en geef de moed niet op. Voor uw inspanningen zult u beloond worden” (2 Kronieken 15:7).
We mogen, ook in het politieke werk, ons vertrouwen op de Here God stellen. Daarbij realiseren we ons dat er ook veel gebed is voor het bestuur van de stad en voor de veranderingen die wij zo noodzakelijk vinden. En dat geeft rust en vrede bij het uitvoeren van ons werk.

Helen du Bois

 

« Terug

Archief > 2010 > januari

Geen berichten gevonden