Schriftelijke vragen ZZP-ers tijdens de financiële crisis

dinsdag 10 maart 2009 09:16

Zowel op de bijeenkomst van de RVOZ gisteren als op het NOS Journaal werd gesproken over de ZZP-ers (zelfstandigen) tijdens de huidige financiële crisis. Voor de fractie van de ChristenUnie-SGP aanleiding tot het stellen van schriftelijke vragen.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN
10 maart 2009

Onderwerp: ZZP-ers tijdens de financiële crisis

Geacht college,
Zowel tijdens de bijeenkomst van de RVOZ op 9 maart als dezelfde dag op het NOS Jourmaal werd gesproken over de problematiek van de ZZP’ers binnen de huidige crisis.
De fractie van de ChristenUnie-SGP heeft daarom de volgende vragen.

1. Zijn er meer verzoeken ingediend voor een inkomstenondersteuning door ZZP’ers (zelfstandigen) tussen de eerste helft van 2008 en nu. Hoe groot is deze stijging?
2. Worden deze verzoeken gehonoreerd door een uitkeringsaanvraag/teruggeleiding naar ander werk via het CWI en zo ja voor welk percentage?
3. Worden deze verzoeken ook gehonoreerd door het inkomen aan te vullen zodat zij – onder voorwaarden - als zelfstandige kunnen blijven werken? Om welk percentage gaat dat?
4. Bijstandsgerechtigden kunnen – bij een goed doorlopen voortraject – voor een eigen bedrijf te kiezen en kunnen – onder voorwaarden – over een startkapitaal beschikken. Velen starten als ZZP-er. Kijkend naar 2008, hoeveel bijstandsgerechtigden hebben in deze periode met succes deze stap gemaakt en is de bijstandsuitkering gestopt? En hoeveel van hen heeft inmiddels aangeklopt voor hulp omdat zij onder het minimumniveau leven.
5. Zijn er extra maatregelen opgezet om de groep ZZP-ers met specifiek beleid (tijdelijk) te ondersteunen?
6. Tussen aanvraag en daadwerkelijke ondersteuning, wat is het gemiddelde termijn van afhandeling. Kan in deze periode ook beroep gedaan worden op “broodgeld” oftewel noodgeld.

Namens de ChristenUnie-SGP

Helen du Bois

« Terug

Archief > 2009 > maart

Geen berichten gevonden