De economische crisis ……. wat betekent dit voor Zoetermeer?

dinsdag 03 maart 2009 07:25

We vroegen vorige week per mail aan wethouder Haan wanneer er nieuws kwam over de aanpak van de economische crisis voor Zoetermeer. Het antwoord vonden we te vrijblijvend naar voren geschoven in de tijd. Niet concreet in ieder geval.

Twee andere partijen stelden inmiddels schriftelijke vragen, waardoor wethouder Haan de tijd rijp vond toch de commissie Burger en Bestuur op de hoogte te stellen van de financieel-economische ontwikkelingen in Zoetermeer tot nu toe.

De wethouder stak gisteravond van wal met de nodige feiten.
Het aantal ingeschreven werkzoekenden was per 31 december vorig jaar 3019 en nu per 2 maart 3230. Het aantal bijstandsgerechtigden daalde nog van begin 2008 2000 naar eind december 1960 en eind januari 1850. Dat is het na-ijl effect wat een normaal beeld geeft.  Op 10 maart is er weer een gesprek met ondernemers over de Sociaal Economische Agenda en men is continu in gesprek met de RVOZ. Er is nog geen één bedrijf in Zoetermeer dat arbeidstijdverkorting heeft aangevraagd. We hebben dan ook niet veel productiebedrijven. Op 3 april opent staatsecretaris Jetta Klijnsma het mobiliteitscentrum in Zoetermeer om mensen direct van werk naar werk te bemiddelen. Het werkgeversservicepunt is onlangs ook gestart.

De startnotitie Arbeidsmarktbeleid komt deze week naar ons toe als voorbereiding op de workshops op de conferentie hierover op 30 maart. Een interactieve avond met vele ketenpartners binnen de arbeidsmarkt. Wel vroegen we de wethouder of er vlak voor deze arbeidsmarktconferentie nog een memo zou kunnen komen met de laatste ontwikkelingen tav de arbeidsmarkt in relatie tot de economische crisis. Hij zegde toe dat als er nieuws was, wat hij niet verwachtte, hij de commissie op de hoogte zou stellen. 

Over de overheidsfinanciën vertelde wethouder Haan het volgende. De bijdrage uit het gemeentefonds wordt met 300 miljoen gekort wat voor Zoetermeer in ieder geval een korting van 2 miljoen betekent. Het kabinet komt vrijdag 13 maart met de plannen om de economische crisis aan te pakken. De wethouder wil dit eerst afwachten voordat hij naar de Raad komt met concrete plannen. Wel meldde hij dat Zoetermeer een flink aantal projecten heeft ingediend bij het Rijk om investeringen naar voren te halen. Het geld hiervoor is al gereserveerd. Alleen rentekosten zal dit met zich meebrengen. Projecten zoals de rotonde bij het Zorghart, het opknappen van de Mandelabrug, het groot onderhoud van het Stadhuis, de aanpak van de industrieterreinen en nog veel meer. Over nog meer projecten, maar waar nog geen geld voor is, wil de wethouder pas praten nadat het kabinet met haar plannen is gekomen. Gedacht wordt aan nieuwe investeringen op de “witte vlekken” van Zoetermeer. Verder is de jaarrekening van het Grondbedrijf 2008 conform de verwachtingen (0,2 mio te weinig) en vandaag wordt in het college besloten over de aanpassing van de woningbouwplanning en de startnotitie Economie.

Wij zullen een vinger aan de pols houden met in ons achterhoofd het naderende Voorjaarsdebat in juni over de begroting van 2010.

Helen du Bois

 

« Terug

Archief > 2009 > maart

Geen berichten gevonden