New York en Wenen steden zonder zwerfafval op straat

woensdag 22 oktober 2008 12:00

Al jarenlang valt het me op dat er in Zoetermeer relatief veel ‘zwerfafval’ aanwezig is. Dat zie je bijvoorbeeld als je door het Westerpark loopt: wat een rommel rondom de bankjes (maar niet alleen daar) in het park. Laatst zag ik zowaar een bankje mèt afvalbak. Maar de afvalbak was propvol en eromheen lag ook weer allerlei rommel.

Ik heb altijd gedacht dat het vuil op straat een onuitroeibaar kwaad was. Maar ik denk er nu anders over. De afgelopen maanden ben ik zowel in Wenen als New York geweest: twee wereldsteden waar het krioelt van de mensen. Maar wat was het er schoon. Het kan dus toch! In New York lopen veel mensen op straat te eten. Ik heb daar ook aan meegedaan. En als het eten op is en je er net aan denkt waar het afval heen moet, zie je meestal al meteen een afvalbak. En die bakken worden regelmatig, soms meerdere keren per dag, geleegd. De functionarissen die tot taak hebben de afvalbakken te legen, rapen tevens het weinige staatvuil op. Het lijkt me dat je er in zo’n cleane omgeving veel minder gemakkelijk toe komt je afval maar gewoon op straat te gooien.

Natuurlijk is deze materie in belangrijke mate een attitude-kwestie. Maar in navolging van deze steden lijkt  één van de voorwaarden voor een schone omgeving in Zoetermeer te zijn: veel meer afvalbakken op straat, bij bushokjes, in de parken, bij banken e.d., en regelmatige rondes om de bakken leeg te maken. En wellicht is het ook een idee dat schoolklassen een paar keer per jaar op een zonnige middag, gewapend met de noodzakelijke hulpmiddelen, het Westerpark en andere park- en bospercelen doorgaan om het aanwezige zwerfvuil op te ruimen.

Vanuit de fractie van de CU-SGP zullen we dit onderwerp bij gelegenheid aan de orde stellen.

Willy Bij de Vaate-Sterk

« Terug

Archief > 2008 > oktober

Geen berichten gevonden