Verboden naar huis te gaan!

donderdag 12 juni 2008 22:29

Normaal gesproken zijn de mensen in mijn omgeving zich nu aan het voorbereiden op hun vakantie of hebben ze zelfs al vakantie. Dat is nu eenmaal de leefwereld van studenten. Maar vanaf een afstandje zie ik dat dit nog niet het geval is in de Zoetermeerse politiek. Men is niet langzaam aan het afbouwen, maar lijkt juist toe te werken naar een climax aan drukte.

Het Resultatendebat is nog maar net achter de rug en het Voorjaarsdebat is alweer in zicht. De laatste raadsvergadering wordt als klap op de vuurpijl ook nog eens gevuld met een aantal belangrijke onderwerpen zoals de Wet Maatschappelijke ontwikkeling en BleiZo.

Dan is het ergens toch wel lekker om slechts fractieassistente te zijn en de drukte slechts te aanschouwen. Ik zal het aanhoren als men de vele verschillende politieke zaken bespreekt en standpunten bepaalt hierover. Ik hoef ook alleen maar te kijken naar de stapels papier. Ik hoef geen grote beleidsstukken door te nemen en daar technische vragen over te stellen om het geheel duidelijk te krijgen en te zorgen dat zaken die wij belangrijk vinden niet vergeten worden. Alhoewel...op dit moment ben ik ook beleid aan het analyseren en kritische vragen aan het stellen. Voor het vak strafrechtelijke keten doorgelicht voor mijn studie criminolgie moet ik namelijk nieuw beleid analyseren. Na wat snuffelen aan nieuw beleid heb ik voor het huisverbod gekozen. Het is nog zo nieuw dat de Eerste Kamer nog moet besluiten of deze wet landelijk ingevoerd zal worden. Op het moment dat dit zo is zal het voor de burgemeesters mogelijk zijn om (potentiële) daders van huiselijk geweld voor tien dagen een huisverbod op te leggen. In die tijd mogen ze het betreffende huis niet in en mogen ze ook geen contact opnemen met de andere huisgenoten. Er wordt in die periode geprobeerd om hulpverlening te bieden aan de verschillende partijen om daarmij de spanningen te verminderen en de geweldsspiraal te doorbreken. Er zijn al een aantal pilots geweest en daaruit concludeer ik dat er nog een aantal verbeteringen noodzakelijk zijn.

Maar als dit beleid landelijk wordt ingevoerd, dan krijgt Zoetermeer hier in het najaar ook mee te maken. Dan moet ze gaan bepalen hoe ze dit beleid goed wil uitvoeren. Dan hoop ik toch echt dat dit ook in de fractie besproken zal worden, want dan heb ik eindelijk een onderwerp waar ik helemaal in zit! Maar dat duurt nog wel een tijdje en voor die tijd zijn er eerst een hoop andere belangrijke items waar we ons als fractie op zullen richten.

Thea de Jong

« Terug

Archief > 2008 > juni

Geen berichten gevonden