Antwoorden schriftelijke vragen nav overlast in de ochtend van de paaszondag

Schriftelijke vragenzaterdag 19 april 2008 12:11

Excuses van de burgemeester in de krant en uitleg dat het College vooraf niets wist van de helikopters op zondag. Terwijl in QUA, het blad van Floravontuur met trots staat: “twee rondcirkelende helikopters onderstreepten dat dit echt een groots evenement betrof”.
Het College heeft toegezegd in de toekomst stringentere voorwaarden te stellen om de geluidsoverlast door helikopters te voorkomen.

De fracties van CDA en ChristenUnie-SGP in de Zoetermeerse gemeenteraad hebben zich verwonderd over de indringende geluidsoverlast van een drietal helikopters die gedurende de ochtend van de paaszondag onafgebroken boven Zoetermeer cirkelden. Het zwaar kloppende geluid begon reeds rond de klok van 9 uur en hield aan tot rond het middaguur. Wij gaan ervan uit dat de aanwezigheid van de helikopters verband houdt met de wielereronde van het Groene Hart.

Vanuit de Zoetermeerse kerken hebben ons over deze onaangename overlast meerdere klachten bereikt, temeer daar men er vanuit ging dat op basis van goed overleg met de gemeente afspraken gemaakt waren over het respecteren van de zondagsrust.

Voor de goede orde merken wij op dat de geuite klachten zich geenszins keren tegen het wielerevenement; de klachten beperken zich nadrukkelijk tot de overlastgevende randverschijnselen.

Tegen de achtergrond van de feiten zoals hiervoor beschreven hebben de fracties van CDA en ChristenUnie-SGP aan het College de volgende vragen:

1. Klopt onze informatie dat er als gevolg van een gepland wielerevenement onder de naam ‘Campina Ronde van het Groene Hart’ met vertegenwoordigers van de Zoetermeerse kerken overleg gevoerd is over mogelijke overlast gedurende de paaszondag?

Antwoord vraag 1:
Ja.

2. Kunt u een beschrijving geven van de sfeer waarin dit overleg is verlopen, en de overlastbeperkende maatregelen die door gemeente toegezegd en genomen zijn n.a.v. het overleg met de kerken?

Antwoord vraag 2:
Het overleg heeft in goede harmonie plaatsgevonden. De gemeente heeft nav dat overleg gezegd de geluidshinder zo veel mogelijk te beperken.

3. Is in de bewuste overleggen met de kerken gesproken over eventuele overlast van overvliegende helikopters? Zo nee, waarom niet?

Antwoord vraag 3:
Nee. In het gesprek is alleen in algemene bewoordingen over de Ronde van het Groene Hart gesproken. De verwachting was dat er geen tot zeer weinig geluidsoverlast zou zijn. Het was het college niet bekend dat er al vanaf negen uur in de ochtend helikopters boven het grondgebied van Zoetermeer zouden vliegen.

4. Kunt u aangeven welke regels er in Zoetermeer gelden met betrekking tot het respecteren van de zondagsrust, en op welke wijze deze regels invloed hebben gehad op de organisatie van het wielerevenement.

Antwoord vraag 4:
De Zondagswet is van toepassing. In artikel 3 van deze wet is vastgelegd dat het niet is toegestaan vóór 13.00 uur gerucht te verwekken. Zoetermeer zelf kent geen specifieke regels voor het eerbiedigen van de zondagsrust.
De overwegingen die de burgemeester heeft doen besluiten een vergunning voor het evenement te verlenen zijn de volgende.
1. De kerkbesturen hadden, bij monde van hun vertegenwoordiger, geen bezwaren tegen dit evenement, mits de geluidsoverlast beperkt bleef,
2. De tijdsduur van het evenement was kort. De ronde zou gedurende 20 minuten (van 11.40 tot en met 12.00 uur) in Zoetermeer worden verreden,
3. Het feit dat de start van het evenement niet in de nabijheid van kerken plaatsvond. De eventueel optredende geluidshinder zou de kerkdiensten niet verstoren.
4. Mocht er toch sprake zijn van enige geluidsoverlast als gevolg van dit evenement, dan zou die zeer gering zijn.
5. De landelijke exposure van het evenement. Dit heeft zijn uitstraling op Zoetermeer als leisure- en sportstad.

5. Welke lessen trekt de gemeente uit de ervaringen van deze paaszondag, en dan met name waar het de overlast op de paasochtend betreft?

Antwoord vraag 5:
Het college betreurt de geluidsoverlast die er als gevolg van de inzet van de helikopters is geweest. In de toekomst zal het college stringentere voorwaarden stellen om de geluidsoverlast door helikopters te voorkomen.
Mocht een vergunningverlening aan de dorde zijn, dan zal het college met de organisatie afspraken maken om geluidsoverlast te vermijden.

Namens het CDA     Namens ChristenUnie-SGP

Klaasjan de Jong     Helen du Bois

 

« Terug

Archief > 2008 > april

Geen berichten gevonden