Winkelcentrum de Vlieger: de wijk is van ons allemaal!

vrijdag 28 maart 2008 00:15

We hadden bij de Rondvraag in de Commissie Burger & Bestuur van vanavond (27 maart) aan wethouder Van Domburg willen vragen hoe het staat met de aanpak van de overlast bij het Winkelcentrum De Vlieger in Rokkeveen. Soms krijg je antwoord nog voordat je een vraag stelt!

Vraag
De volgende vraag hadden wij de wethouder willen stellen:
Twee maanden geleden tijdens het Jaarplan Integraal Veiligheidsplan vertelde u
bezig te zijn met de aanpak van de overlast bij Winkelcentrum De Vlieger.
Hoe staat het daarmee en wat wordt er op dit moment aan de overlast gedaan?
Bewoners klagen nog steeds over zeer zeer veel overlast. Denkt de wethouder,
naast periodieke alcoholverboden, ook aan samenscholingsverboden en
"Ik-Doe-Normaal-Contracten of zoals ze in Rotterdam hebben de FF-Kappe
contracten met jongeren? En hoe worden omwonenden geïnformeerd?

Signalen
We hadden signalen gekregen uit onze achterban om aan te sturen op het organiseren van een hoorzitting. Er bestond het idee dat er niets gedaan werd.
Wetende dat de wethouder de commissie in januari al indringend had toegesproken dat er een aanpak op maat werd gemaakt leek het ons tijd worden de wethouder daar eens naar te vragen

Mededeling
Bij het agendapunt Mededelingen (voor het agendapunt Rondvraag) kwam de wethouder met zijn betoog over De Vlieger. Terecht begon hij met een positieve insteek. In Rokkeveen doet het grootste gedeelte van de jongeren het gewoon goed. En de wijk (en omwonenden) is van allemaal!
De zware overlast bij de Vlieger wordt veroorzaakt door een harde kern van 15 jongeren, die af en toe aanzwelt tot zo’n 50. Bij de bankjes bij het Winkelcentrum en bij de rollerskatebaan, maar ook rondom de ingang en in het Winkelcentrum, hangen ze rond. Vernieling, vervuiling, vaak ik combinatie met alcoholgebruik en (hard)drugs. Het zijn 13 – 24 jarigen, maar het ergste is dat het probleem al 2 – 2,5 jaar duurt. Alle verschillende maatregelen hebben tot nu toe niet het gewenste effect gehad.

Fysieke maatregelen
Daarom is er een pakket aan maatregelen gekozen die past bij de zwaarte van deze problematiek.
Tot nog toe werden en worden door de diverse partners in de wijk als MOOI!, WASkracht, de wijkmanager en wijkagent genoeg verschillende activiteiten ontwikkeld (De Spott, sociaal café, sportactiviteiten) die er toe leidden dat jongeren zich niet meer ophielden bij De Vlieger.
Echter een harde kern bleef. En daarvoor zijn met alle partners samen (MOOI!, WASkracht, politie, woningbouwcorporaties, winkeliers, bewoners, maar ook de jongeren zelf) een pakket maatregelen samengesteld. Alles met één doel voor ogen: de wijk is van allemaal!
Fysieke maatregelen als bankjes en de rollerskatebaan verdwijnen, er komt meer verlichting, meer groen wordt gesnoeid, het ruimen van zwerfvuil wordt intensiever, Mosquito, een ultrasoon geluidssysteem, wordt ingezet en er komt een alternatieve hangplek JOP in het Van Hoekstrapark als aanvulling op de andere jongerenactiviteiten.

Bestuurlijk wordt er ingezet op een alcoholverbod voor een groot aantal maanden, voor het eerst wordt er gestart met een samenscholingsverbod, MOOI! komt met een sociaal mobiel jongerenteam, de intensieve politiesurveillances blijven, er wordt met voorrang gewerkt aan een keurmerk voor het Winkelcentrum de Vlieger en er gaat een brief van de gemeente en politie naar de ouders van de overlastveroorzakende jongeren (indien de naam bekend is). Het blijkt dat 98% uit de wijk zelf komt!

Chapeau namens de ChristenUnie-SGP over het pakket van maatregelen dat op de planning staat. We juichen deze aanpak toe en zullen zowel zelf als via de omwonenden in de gaten houden of de aanpak ook gaat werken. Natuurlijk moet deze aanpak ook de tijd gegund worden om voet aan de grond te krijgen. Vandaar dat we bij het volgende jaarplan Integrale Veiligheid de wethouder zullen vragen naar de effecten van de maatregelen. Hebben we, zoals de wethouder zijn mededeling begon, weer een wijk terug die “van ons allemaal” is.

Helen du Bois

« Terug

Archief > 2008 > maart

Geen berichten gevonden