Mondelinge vragen in Raadsvergadering 17 maart aan het College over de WMO

vrijdag 14 maart 2008 08:09

Het College van B&W heeft niet binnen 30 dagen onze schriftelijke vragen beantwoord en ook een geen gemotiveerd uitstel aangegeven. Daarnaast ontvingen wij als Raad een Open Brief over de aangezegde ontslagen van Gespecialiseerde Gezinsverzorgenden en daarmee het ontbreken van noodzakelijke hulp voor klanten. Het zoveelste probleem bij de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning).

Zoetermeer, 14 maart 2008

De fractie van de ChristenUnie-SGP verzoekt de voorzitter van de Raad in de Raadsvergadering van 17 maart 2008 mondelinge vragen te mogen stellen aan het College van B&W. Twee redenen liggen hieraan ten grondslag.
1. binnen de gestelde termijn van 30 dagen hebben wij geen antwoorden ontvangen van het College van B&W op onze schriftelijke vragen van 6 februari 2008 over de stagnatie van de CIZ-indicaties voor Thuisbegeleiding. Daarnaast heeft het College geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid een gemotiveerde verdagingbrief te sturen voor een eenmalige periode van 30 dagen.
2. in de TKN bundel van week 10 (7 maart) staat een Open Brief van een Gespecialiseerde Verzorgende, werkzaam in deze Thuisbegeleiding met een dringend verzoek aan de Raad iets te doen aan de inmiddels aangekondigde ontslagen van Gespecialiseerde Verzorgenden en het daardoor ook ontbreken van adequate hulp voor klanten

Kort samengevat gaan de vragen over het volgende onderwerp.
Bij thuisbegeleiding door Gespecialiseerde Verzorgenden worden klanten, al dan niet met huisgenoten op praktische wijze en voor een beperkte tijd, begeleid. Door nieuwe wetgeving, die nog niet aansluit bij lokaal beleid, stagneren de aanvragen voor nieuwe en herindicaties. Het resultaat is dat adequate noodzakelijk hulp te weinig of niet wordt geboden.
Gezien de acute problematiek willen wij om de meest belangrijke vragen hierover nu het standpunt van het College weten. Wij verwachten daarna met spoed alsnog volgens de normale procedure de antwoorden op onze schriftelijk vragen.

De vragen:
1. Kan het College aangeven waarom onze schriftelijke vragen niet tijdig zijn beantwoord en er ook niet tijdig een gemotiveerd verdagingverzoek is gedaan?

2. Welke concrete resultaten heeft het College inmiddels bereikt, na het indienen van onze schriftelijke vragen, om de stagnatie in de CIZ (Centraal Indicatie Orgaan) – aanvragen voor Thuisbegeleiding op te heffen en gaat het hierbij om een tijdelijke of structurele oplossing en ook voor zowel de herindicaties als nieuwe aanvragen?

3. We hebben het College gevraagd naar een oplossing te kijken die ook eerder bij de buddyondersteuning en mantelzorgactiviteiten is toegepast. Een tijdelijke oplossing tot het landelijk beleid hierop is aangepast. Kan het College vertellen wat er met onze suggestie tot nu toe is gedaan?

4. Gaat het College akkoord met het reeds starten van hulp terwijl de (her)indicatie-aanvraag loopt?

5. Klopt het dat Meavita het werk door Gespecialiseerde Verzorgende in Zoetermeer stopt en hoe krijgen de lopende en toekomstige klanten, veelal kwetsbare gezinnen, dan hun noodzakelijke adequate hulp?

6. Wat gaat het College doen aan de ontslagen van deze Gespecialiseerde Verzorgenden door Meavita? Zoetermeer heeft een contract met deze Thuiszorgorganisatie?

Helen du Bois

« Terug

Archief > 2008 > maart

Geen berichten gevonden