Bezinningsavond over politiek, kerk en WMO

Dirk 3woensdag 13 februari 2008 07:25

Gerechtigheid & Barmhartigheid waren de twee lijnen waarlangs ds. J. Van Walsum ons meenam bij de bezinning over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Christenen dienen de overheid steeds te helpen herinneren aan hun opdracht mensen in de knel te helpen. Hoe gaan we daar als kerk mee om? Romeinen 13: 1 zegt “Iedereen moet het gezag van de overheid erkennen, want er is geen gezag dat niet van God komt; ook het huidige gezag is door God ingesteld”. Vers 4a: “want ze staat in dienst van God en is er voor uw welzijn”.

Inleiders
Een boeiende avond waar zo’n 50 geïnteresseerden, vooral uit de kringen van de ChristenUnie, SGP en CDA, luisterden naar de uitleg over de WMO door de projectleider Peter Esseveld van de gemeente Zoetermeer. Aansluitend vertelde Henk Boerman, missionair werker bij Perron 61 in Oosterheem over zijn werk.

Kijken naar kerken
Ds. Van Walsum is dankbaar dat weer meer naar de kerken werd gekeken, maar waarschuwt dat de overheid niet alles over de schutting moet gooien. Wederzijdse contacten tussen de wijkmanagers en de diaconale werkers zijn opties om de sociale cohesie en leefbaarheid in de wijken te vergroten. “Kerk in de buurt zijn”,

WMO, waar gaat het eigenlijk over
- De WMO is er voor alle burgers om prettig samen te leven en mee te doen.
- Waar particulier initiatief wordt gestimuleerd.
- Waar een WMO-loket is dat straks moet zijn uitgegroeid tot 1 punt waar alle vragen over wonen, zorg en welzijn beantwoord kunnen worden.
- Waar steeds meer integraal naar de hulpvraag van burgers wordt gekeken en optimaal gebruik gemaakt wordt van alle aangeboden voorzieningen.
- Er meer vrijwilligers komen en mantelzorgers worden ondersteund waar nodig.
- Om aan de samenleving te kunnen deelnemen moeten burgers geholpen worden bij het zelfstandig functioneren.
- Juist kwetsbare burgers, vaak zij die niet voor zichzelf kunnen opkomen, krijgen door de WMO meer aandacht.

Er zijn hèèl vèèl organisaties die hèèl vèèl werk verrichten, maar is het ook efficiënt? Mensen gaan shoppen en daarom is het belangrijk dat steeds meer organisaties van elkaar weten wie wat doet. Zoetermeer is koploper in de burgerparticipatie waarbij de WMO-Raad, met leden met specifieke deskundigheid, het College adviseert.

Scheiding kerk en staat
Kerken hebben het grootste aantal vrijwilligers. Ze geven hun liefde, tijd, geld en energie voor de samenleving. Ons grootste offer is niet ons geld maar onze tijd! Scheiding van kerk en staat moet flexibeler worden gehanteerd. De politiek is teveel bezig problemen op te lossen en heeft te weinig oog voor preventie met veel activiteiten. Een goede sociale cohesie heeft een lange adem nodig, maar begint altijd ergens. De gemeente zou dat meer moeten faciliteren.
In Perron 61 zijn er geen problemen met wapens, drugs of alcohol. Het is een veilige plek, waar ouders hun kinderen graag naar toe laten gaan. Dienstbaar zijn aan je naaste roepen uiteindelijk vragen op waarbij verteld kan worden over de liefde van God.

Wat doet u/jij voor je naaste?
Henk Boerman vertelt dat het werk van Perron 61 wordt gedaan vanuit de liefde van God tot de ander. Er worden activiteiten met en zonder christelijke boodschap gehouden. De WMO geeft behalve bedreigingen ook kansen. In ieder geval wordt de verantwoordelijkheid weer bij elkaar gelegd. Burgers worden uitgedaagd om te zien naar elkaar. Wat doet u/jij voor je naaste?

Eeenzaamheid
Zelf stelde ik de vraag hoe kerken vanuit hun ervaring het college kunnen helpen met tips om de eenzaamheid beter aan te pakken. Het blijft moeilijk om de eenzaamheid te “herkennen”. Alleen een gericht zoeken en inventariseren geeft hier zicht op, bijvoorbeeld binnen de wijken. Eenzaamheid komt ook voor bij werkende mensen met een goed gevulde portemonnee!

De werelden van kerk en overheid liggen nog veel uit elkaar. Met behoud van ieders eigen
verantwoordelijkheid zouden zowel de kerken als de overheid elkaars mogelijkheden beter kunnen benutten.

Pastoresconvent
Kai Klom, voorzitter van het Pastoresconvent vertelde dat voor hem de winst van de avond was om meer aandacht te geven aan eenzaamheid in de overleggen van de 16 kerken die 2 x per jaar met de burgemeester spreken.
Typerend was zijn verhaal over een oude mevrouw. Deze zeer oude mevrouw was al haar bekenden om haar heen door de dood verloren. Op een dag kam de telefoonmaatschappij bij haar met het voorstel haar telefoonabonnement maar te beëindigen omdat zij toch nooit belde. Daarop zei de vrouw: alstublieft, neemt u mij niet de telefoon af. Het is mijn enige verbinding met de buitenwereld. Dan heb ik tenminste nog 1 x per maand de kans dat iemand mij opbelt die verkeerd verbonden is…..

Helen du Bois

Tip van de avond: www.kerkenwmo.nl

 

« Terug

Archief > 2008 > februari

Geen berichten gevonden