Schriftelijke vragen over de stagnatie van CIZ-inidcaties voor de Thuisbegeleiding

donderdag 07 februari 2008 09:56

De Wmo heeft grote impact op de zorg en begeleiding van Zoetermeerse hulpvragers. De Thuisbebeleiding valt door nieuwe wetgeving tussen wal en schip. Ondertussen blijven hulpvragers verstoken van hulp. Dat kan voor de ChristenUnie-SGP niet. Daarom stellen we schriftelijke vragen aan het College van B&W hierover.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

 

6 februari 2008

 

Onderwerp: stagnatie CIZ-indicaties voor Thuisbegeleiding

 

Geacht College,

 

Het is de fractie van de ChristenUnie-SGP opgevallen dat diverse zorgstructuren stagneren. Door besluitvormingstrajecten van Rijk en Gemeenten rond de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) sluiten nieuwe en oude werkwijzen soms niet op elkaar aan. We zagen eerder deze problemen bij mantelzorgactiviteiten en buddyondersteuning. Het college heeft toen met deze organisaties afspraken gemaakt waardoor de noodzakelijke werkzaamheden doorgang konden vinden naast het vereiste nieuwe besluitvormingstraject.

 

Thuisbegeleiding wordt in Zoetermeer o.a. door de VierstroomZorgring verstrekt. Hierbij worden cliënten, al dan niet samen met huisgenoten, op praktische wijze en voor een beperkte tijd, begeleid. De groei van de Thuisbegeleiding in de afgelopen jaren toont de grote behoefte hieraan. Opvoedingsproblemen komen hierbij vaak voor.  Door preventief werken in samenspraak en afstemming met diverse andere organisaties kunnen vaak escalaties binnen gezinssituaties (multi-problems) voorkomen worden. Onder andere door middel van Video Home Training.

 

Sinds kort zijn er wettelijke wijzigingen tot stand gekomen tav de indicatiestelling van de activerende begeleiding (AB). De minister zal in de loop van 2008 bekijken hoe hier op langere termijn mee omgegaan moet worden. Daarom zijn er richtlijnen gegeven aan het CIZ hoe met deze wetswijziging om te gaan. Helaas sluiten deze niet aan op de huidige praktijk.
Ondertussen stagneren de aanvragen voor (her)indicatie. Geboden hulp kan niet gegeven worden en hulpvragers ontberen de noodzakelijke hulp.

 

De fractie van de ChristenUnie-SGP heeft daarom de volgende vragen aan het college.

1. Is het college op de hoogte van de problematiek bij de Thuisbegeleiding.

2. Deelt het college onze mening dat zorgvragers in hun behoefte aan zorg nooit de dupe mogen worden van wijzigingen van wettelijke besluiten en uitwerking daarvan. Of deze nu bij het Rijk of de Gemeente liggen.

3. Is het college bereid op zeer korte termijn in gesprek te gaan met de Zoetermeerse organisaties die Thuisbegeleiding verstrekken.

4. Is het college bereid om op korte termijn deze problematiek te inventariseren en met concrete oplossingen te komen. Ook horen we graag hoe het college deze problematiek ziet in relatie tot de Wmo.

5. De Provincie Zuid-Holland ondersteunt gemeenten bij projecten van Thuisbegeleiding (RAS gelden) zoals in Gouda, Schiedam en Sliedrecht (ReSet). Daarbij behoren ook mogelijkheden om bij een hulpaanvraag, in het voortraject van een indicatieaanvraag, alvast  - tot een maximum aan aantal uren - te starten met hulp. Is het College bereidt te onderzoeken of deze mogelijkheden er ook voor Zoetermeer zijn.


Helen du Bois

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« Terug

Archief > 2008 > februari

Geen berichten gevonden