Vergoeding leden cliƫntenraad

zaterdag 27 oktober 2007 12:17

Leden van o.a. de WMO-raad, WZI, Programmaraad, die zelf een uitkering hebben, worden gekort op hun uitkering. Het ontvangen presentiegeld wordt door de gemeente Zoetermeer opgegeven aan de Belastingdienst.

Dat was kort gezegd het antwoord van de wethouder op onze vraag. Bij wet is dit zo geregeld en daar kunnen wij niet aan doen. Wel wordt er een onkostenvergoeding uitbetaald.

Samen leven is samen investeren
Mensen met een uitkering die hun steentje willen bijdragen aan de samenleving en hun kennis en ervaring willen delen in bijvoorbeeld de WMO-raad, de commissie Werk Zorg en Inkomen of de Programmaraad moeten het presentiegeld dat zij ontvangen weer afstaan.

We vragen aan burgers betrokkenheid bij de samenleving om daar anderen mee te helpen. Om te zien naar elkaar en daarin te investeren. Mensen zijn bereid om hier soms, vaak met hart en ziel, vele uren in te steken en dan krijgen mensen zonder uitkering wel een presentievergoeding en zij die een uitkering hebben niet.

Niet rechtvaardig!
Wij vinden dat als fractie niet rechtvaardig. Daarnaast stimuleert dit mensen niet zich nog op te geven voor zulke raden, terwijl deze wel wettelijk verplicht zijn. Zou er voor hen geen vrijwilligerspremie mogelijk zijn? Zij die namelijk een uitkering hebben en waarbij geen mogelijkheden meer zijn om te re-integreren naar een baan, kunnen voor vrijwilligerswerk een premie ontvangen. 

In de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp is hierover gediscussieerd en besloten dat de wethouder bij de VNG om advies gaat vragen.

Helen du Bois

« Terug

Archief > 2007 > oktober

Geen berichten gevonden