25 jaar christelijke politiek in Den Haag

gesneden deetmanzaterdag 27 oktober 2007 15:14

Burgemeester Deetman schreef het voorwoord in het gedenkboek over 25 jaar christelijke politiek van ChristenUnie en SGP in Den Haag. Hij ontving vandaag het eerste exemplaar.

Burgemeester Deetman
“Nog geen ene politieke partij heeft zelf een boek uitgegeven, maar zo laat je wel zien waar je voor staat”, zei burgemeester Deetman. Tussen twee Scheveningse vrouwen in memoreerde hij zich niet anders kon herinneren dan dat de fractie altijd aanwezig was. In de Raadszaal of bij happenings.

Met het stemmen tellen had burgmeester Deetman nog wel eens moeite. “Menigeen op de tribune zal bij het horen van ChristenUnie-SGP gedacht hebben dat het om twee stemmen en twee partijen ging. Maar ook een lange naam moet formeel uitgesproken worden”.

Burgmeester Deetman waarschuwde de raadsleden van de andere partijen in de zaal. “Als u spreekt en Wim Pijl gaat zijn stukken opnieuw lezen, dan kunt u er zeker van zijn dat u er naast zit. Ik kan dat namelijk prima zien vanaf mijn plaats als voorzitter”

Christelijke politiek in de Stad
Het was het slot van een ochtend met bijdragen van dr. Roel Kuiper, 1e Kamer lid van de ChristenUnie en Kees van der Staaij, 2e Kamerlid van de SGP. Beiden gingen in op het thema.

Aan de hand van stellingen en een forum van 25 jaar fractie (de vier oud raadsleden op een rij) volgde een interessante weergave van waar een kleine fractie groot in kan zijn. Klein in aantal, maar in een stad met menig groot probleem. De stem van de ChristenUnie-SGP werd regelmatig gehoord en op waarde ingeschat. Niet altijd werd voor alle standpunten een meerderheid behaald maar soms werd later alsnog het succes behaald.

Trouw en op je post
Voorbeelden die ik u niet wil onthouden. Ze laten zien dat “trouw” zijn en “op je post” blijven erg belangrijk is.
Als eerste raadslid, 25 jaar geleden, werd Leen van Popering uitgelachen in de gemeenteraad. Wat bleek, de bewoners die achter de Poeldijksestraat (straat met bordelen) woonden wilden de achterkanten van de huizen aan deze Poeldijksestraat laten blinderen. Daarop zei Leen van de Popering “dan wil ik ook de voorkanten geblindeerd hebben”. Hoongelach was het gevolg. Maar jaren later bleek dat steeds meer mensen het toch wel een zinnig idee vonden. Het gevolg anno 2007? De bordelen zijn weg en zelfs de straatnaam is opgeheven.

Toen wethouder Adri Duijvenstein het nieuwe stadhuis “er door heen wilde hebben”, is er thuis bij de heer Popering “nog even gepraat”. Daar werden de vier financiële voorwaarden gesteld die commissielid Kees Freeke pertinent wilde doorvoeren alvorens akkoord te gaan met de bouw. Met deze opdracht ging de wethouder terug naar het college. Een dag later werd met de twee aangenomen moties en twee amendementen van de ChristenUnie-SGP besloten tot de bouw van het nieuwe stadhuis.

Gebedsruimten/kerkgebouw
Daarnaast is onlangs toegezegd dat er gebedsruimten komen voor de vele (migranten)kerken in Den Haag. Jarenlang heeft de fractie zich hiervoor sterk gemaakt. Het was voor ons in Zoetermeer het voorbeeld om onze schouders te zetten onder het grotere gebouw dat Parousia zo nodig had. En dat staat er inmiddels.

Het herdenkingsboek is een weergave van bijdragen van politici die betrokken zijn geweest bij fractie van de ChristenUnie-SGP in Den Haag. Ook wij gaven onze terugblik op de contacten met de fractie.

Helen du Bois

 

« Terug

Archief > 2007 > oktober

Geen berichten gevonden