Kennismaking met de politieke arena

dinsdag 09 oktober 2007 12:00

Mijn eerste vergadering van de Commissie Samenleving op donderdagavond 29 september jl. zou ik het best kunnen typeren met aanduidingen als ‘leerzaam’ en ‘verwondering’. Ik zal proberen dit wat toe te lichten.

De vergadering was leerzaam omdat ik toch eigenlijk, ondanks jarenlange bestuurservaring, nog niet veel wist over de feitelijke praktijk van de lokale politiek. Zo begon de vergadering met het zgn. inspreken: twee burgers die de raadsleden informeerden over de wijze waarop de crisisopvang van alleenstaanden en daklozen verloopt, en wat het lot is van deze mensen als ze buiten Zoetermeer worden opgevangen waardoor hun uitkering vervalt. Ik vond dit ‘inspreken’ een waardevolle werkwijze om leden van de Commissie over de daadwerkelijke ‘samenleving’ te informeren. Natuurlijk was de vergadering ook leerzaam omdat ik voor het eerst werd geconfronteerd met de procedures e.d. waardoor de gemeentepolitiek gestalte krijgt.

Verwondering was mijn deel vanwege de veelheid van onderwerpen die op één zo’n avond op de agenda staat. Om een greep te doen: er werd onder meer gesproken over belangwekkende onderwerpen als het klant-tevredenheids¬onderzoek en het evaluatierapport van de regiotaxi, en over de tweede kwartaal-rapportage van de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Opvang in Zoetermeer. Voor het laatstgenoemde onderwerp was een manager van de VierstroomZorgRing aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Mijn indruk is dat men probeert goed te luisteren naar, en serieus in te gaan op de problemen van de inwoners van Zoetermeer.

Het was een lange maar enerverende vergadering die even na middernacht gesloten werd. Dit lijkt een bijzonder lange zit en dat was het ook wel. Maar als we niet zo’n kordate voorzitter hadden gehad, zou de vergadering vermoedelijk tot in de kleine uurtjes hebben geduurd.

Door Willy Bij de Vaate-Sterk

« Terug

Archief > 2007 > oktober

Geen berichten gevonden