“Tour de Willem”

PICT2682dinsdag 28 augustus 2007 23:47

Een werkbezoek aan het Buytenpark. Met een wandeling rondom Snowworld en een historische uitleg door Klaas Schra over het ontstaan van het Buytenpark.

Buytenpark
Als oude vuilstortplaats bleef het slechts bij één heuvel en werd er niet meer - zoals de bedoeling was - aan de westkant van Zoetermeer uitgebreid. Alles gaat nu via de afvalverbranding. Het Buytenpark verrees in zijn huidige hoedanigheid.
Snowworld bleef dan ook liggen naast slechts één heuvel ipv een viertal heuvels en heeft daarmee zijn prominente aanwezigheid in de groene natuur behouden.
Nu er een onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheid voor een vierde baan aan de kant van Zoetermeer werden we in gedachten meegenomen naar “het plaatje van de toekomst”.

 

Snowworld
Zo staand bovenop de berg hebben we een “rondje” gemaakt en gekeken naar Den Haag, Leiden, Rotterdam en Delft. Het leek wel of de hele Randstad aan onze voeten lag.
Die avond heb ik daar nog eens over nagedacht met de blik gericht op de mooie weidse natuur met daarin het Snowworld van nu. Moest daar nu een 4e baan bij of zelfs vele windmolens of kiezen we tegen horizonvervuiling?

Ken uw Zoetermeer
We kregen als fractie van Klaas ook een paar vragen voorgeschoteld over “Ken uw Zoetermeer”. “Op hoeveel funderingspalen is de huidige derde baan gebouwd: 521, 345, 115 of geen”. We dachten hardop na maar hadden niet gedacht aan het antwoord van Klaas: geen. Wat bleek? Omdat de grond van de “vuilnisbelt” vervuild was is er indertijd in de grond speciaal zeil aangelegd op diverse diepten. Regelmatig wordt gecontroleerd of het afschermen van de giftige grond door de zeilen nog steeds voldoet aan de eisen. Maar dan is het dus onmogelijk om een paal de grond in te slaan omdat je dan deze zeilen doorboord met alle risico’s van dien. Dat wordt dus interessant, want hoe moet dan een eventuele 4e baan worden gebouwd?

Afscheid Willem
Na de lessen over het Buytenpark en Snowworld genoten we als fractie van een heerlijke barbecue. Uitkijkend over de grote achtertuin van Klaas, het Buytenpark, keken we tegelijkertijd terug naar de “Tour de Willem”. We namen op deze wijze afscheid van Willem Vermeulen die vijf jaar meedraaide in onze fractie, waarvan vier jaar als fractievoorzitter. Klaas haalde via de hoogtepunten, de scherpe interrupties en onderbrekingen aan die menig debat een andere wending gaven. De vele externen die zeer zeker ook bij het Buytenpark betrokken waren en de afstand hemelsbreed naar de Bleiswijkseweg. Een oplossing voor de bijna-fietsongelukken tot en met de jongerenoverlast en alcoholmeeneemverbod op het Safarigeel. En de opmerking die Ton Roerig als oud-wethouder eens typerend over Willem vertelde: “Ach, zeggen we dan in het college, als we Willem maar gehad hebben, dan zal het wel gaan”. Het passeerde allemaal de revue.

We willen nogmaals Willem bedanken voor “het op de kaart zetten” van de fractie van de ChristenUnie-SGP. In de wijze waarop en met alle intensiteit en betrokkenheid.

Helen du Bois


« Terug

Archief > 2007 > augustus

Geen berichten gevonden