Een lang, slopend maar verder rustig debat

POLITIEK Stadhuis marktzijdedinsdag 12 juni 2007 11:52

Welzijn en Welvaart, Handen vouwen èn handen uit de mouwen symboliseerde onze inbreng en resultaten van het Voorjaarsdebat. Gisteren werden de beleidskaders voor de begroting 2008 – 2011 besproken. Als Raad hebben wij het voorgestelde Collegebesluit gewijzigd in het ter kennisname aannemen omdat er nog veel financiële onzekerheden zijn tav de ontvangsten vanuit het Rijk.
Wij zien het als onze opdracht om als ChristenUnie-SGP de zorg voor mens en natuur in onze samenleving zo goed mogelijk te sturen waarbij de Bijbel ons uitgangspunt is.
Allereerst onze resultaten, daaronder de tekst van onze bijdrage.

Onze moties die aangenomen zijn:
- de motie over een onderzoek naar mogelijkheden voor een burenhulpcentrale in het kader van de Wmo en betrokkenheid van wijken en buurten
- de motie geweld binnenshuis met meer structurele uren voor nazorg en outreachende hulp in drie wijken
- onze motie over schuldhulpverlening voor het wegwerken van de wachtlijsten en het ondersteunen van kwetsbaren is grotendeels als basis opgegaan in een motie samen met de VVD en D66. Tevens zegde wethouder Haan ons een hernieuwde nota Schuldhulpverlening toe die een totaaloverzicht biedt.

De toezeggingen aan ons zijn:
- de motie over de doelgroepen kansarmen uitkeringsgerechtigden zoals 45+, hoogopgeleide vluchtelingen en arbeidsgehandicapte jongeren hebben wij ingetrokken na de toezegging van wethouder Haan dat dit wordt meegenomen in de uitwerking van de Nota Reïntegratie in het najaar
- onze motie met een verzoek om een werkconferentie in het najaar over Jeugd, Jeugdzorg en Onderwijs hebben wij ingetrokken na de toezegging van wethouder Muijzers. Daarin wordt ook meegenomen het plan van aanpak preventielessen alcohol en drugs op scholen. Een inventarisatie over de pijnpunten in de Jeugdzorg komt direct na het zomerreces.
- voor de motie over de wijk Oosterheem kregen wij een toezegging. Over de stand van zaken, twee jaar na het afspreken van de aanpak van een scala aan problemen in deze wijk, worden wij geïnformeerd
- de gemeente als goed werkgever moet een voorbeeld zijn als het gat over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Wij ontvangen van wethouder Smit een overzicht van wat de gemeente hiervoor doet. Zodoende was onze motie overbodig.

Onze aandachtspunten die wij meegaven waren:
- de Bibliotheek. Onze motie hierover die verder ging dan de motie die uiteindelijk werd aangenomen, hebben wij ingetrokken nadat bleek dat daar geen meerderheid voor was te vinden. Via behandeling in de Commissie Samenleving zullen wij alsnog onze punten verdedigen.
- het potje van de Raad. Onze motie die wij achter de hand hadden en aangaf de extra € 600.000 voor 2010 en 2011, die werden wegbezuinigd, aan de Raad terug te geven en daarmee de Raad meer slagkracht te geven voor eigen initiatieven geven, werd ontraden door wethouder Haan omdat dan het financiële gat van bezuinigingen nog groter werd.
- tav de Bouwspeelplaatsen (Vrijetijdscentra) gaven we mee dat er gekeken kan worden naar een marktpartij, maar dat het unieke concept en de kwaliteit en betaalbaarheid overeind moet blijven
- informatie ontvangen wij nog van de wethouder mbt onze vraag van precies een jaar geleden of de gesubsidieerde Stichting MOOI! (Welzijns- en jongerenwerk in de wijken) gecontroleerd wordt op de kwaliteit van hun werk en wat de meetfactoren hiervoor zijn
- volgens de wethouder is er geen verband tussen de 140 vacatures en het stijgend ziekteverzuim van de gemeenteambtenaren. Dit in het kader omdat er wederom 18 fulltime banen worden wegbezuinigd. Wij hebben zo met de Ondernemingsraad onze bedenkingen.
- wij hebben het idee geopperd om volgend jaar na het Voorjaarsdebat onze maaltijd te laten verzorgen door leerlingen van de praktijkschool de Pleysier en Stichting Piëzo (oudkomers). Zij hebben dan een stage-ervaring en als Raad is dit ook een vorm van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
- Met betrekking tot het Europese Jaar van de Gelijke Kansen heeft tot 2 x toe het College niet geantwoord op onze vraag of hier activiteiten voor worden georganiseerd. Wij zullen als fractie kijken hoe dit nogmaals onder de aandacht te brengen.
- onze opmerkingen over het gebrek aan overzicht van de Raad ten aanzien van grote projecten omdat wij alle informatie in delen ontvangen, voelde wethouder Muijzers zich niet aangesproken. Wij zijn het hier niet mee eens en zullen daar ons verder over beraden. Het integraal bekijken van grote bouwprojecten is essentieel als je voor Zoetermeer een visie wilt hebben.

Sommige aangenomen moties van andere parijen hebben wij voor het indienen al onderschreven en dus mee-ingediend:
- samen met Leefbaar Zoetermeer en de VVD een motie voor meer geld voor outreachende bemoeizorg (GGZ) onder dreigende psychotische mensen (ook jongeren), dreigende zelfmoord en opsporingen van hersenziekten in een pril stadium
- samen met Leefbaar Zoetermeer een motie voor een coördinerend wethouder toegankelijkheid en dat wordt de wethouder Speel van de Wmo
- samen met Leefbaar Zoetermeer een motie om de College te vragen bij herhaling op te treden als gastheer voor Ter Land Ter Zee en in de Lucht van de TROS. Inwoners waarderen dit zeer.
- samen met Leefbaar Zoetermeer een motie over het instellen van een toegankelijkheidsprijs voor bedrijven
- samen met de VVD en Leefbaar Zoetermeer een motie dat er geen bezuiniging komt vanuit de reclame-inkomsten ten behoeve van de acquisitie van nieuwe bedrijven
- samen met de VVD, Leefbaar Zoetermeer en Lijst Hilbrand Nawijn over de uitzendingen van alle Raadsvergadering via ZFM en dat wij daarbij als Raad het daarbij wegbezuinigde budget weer terug willen hebben. Daarnaast hebben wij gemeld dat het Zoetmeer Magazine toch echt niet 45.000 per jaar meer hoeft te kosten omdat er geen sponsors/adverteerders zijn te vinden
- samen met meerdere partijen om de investeringsimpuls voor amateurverenigingen structureel te maken
- samen met de VVD en CDA laagdrempelige taal-oefen bijeenkosten Nederlands voor werkende oudkomers
- samen met de VVD de extra aankleding van het Stadshuisplein met een klok en functionele sfeerverlichting

Helen du Bois/Klaas Schra

Bijdrage ChristenUnie-SGP Voorjaarsdebat 11 juni 2007

Welzijn (ontplooiing) is wat anders dan Welvaart (voorspoed) 

College, collega’s en luisteraars op de tribune, vorig jaar leek het erop dat wij veel geld hadden. We zagen een wethouder Financiën met de zak van Sinterklaas. Via en andere opzet van voorzieningen en reserves kwam er geld vrij voor de begroting. Vorig jaar zeiden wij: “Meer doen lijkt voorrang te hebben boven reserveringen”.
Nu moeten wij 4,5 miljoen bezuinigingen en hebben we al een tekort van 1,2 miljoen op de begroting van 2007. Heeft de wethouder soms een andere bril op gehad? En, had het anders gekund?

Met de wetenschap van vandaag maakt de ChristenUnie-SGP haar afwegingen. De gevolgen van het Regeerakkoord zijn nog onzeker. Zijn de nabetalingen van de salarissen van de Brandweer vanaf 2003 ook in het risico gedekt? Nav de mei-circulaire en de najaarsnotitie besluiten wij definitief.
We zullen de meeste moties bewaren voor het 2e termijn. Eerst willen wij een helder antwoord van het College op onze voorstellen.

Dit Voorjaarsdebat betekent voor ons kiezen tussen welzijn en welvaart, of anders gezegd, tussen ontplooiing van mensen en voorspoed.


Speerpunt nummer 1: De kwetsbaren

- 2007 is het Europese jaar van de Gelijke Kansen. Is het College van plan om in dit kader activiteiten te ontplooien voor meer MEEdoen van burgers?
- er is dringend meer outreachende bemoeizorg nodig voor psychotische jongeren. Wij horen graag de concrete toezeggingen van de wethouder. Samen met de fractie van Leefbaar Zoetermeer en de VVD hebben we een motie.
- kansrijke mensen met een uitkering krijgen via Work First werk. Nu zijn de kansarmen aan de beurt. “Iedereen kan iets”, zegt wethouder Haan altijd. De 45+ers, de hoogopgeleide vluchtelingen en de arbeidsgehandicapte jongeren. Graag ook meer participatiebanen en vrijwilligerswerk. Kortom, welke toezeggingen kan de wethouder voor beide aspecten doen?
- inmiddels zijn we er van doordrongen dat er een gerichte en actieve aanpak van preventielessen Alcohol & Drugs moet komen op scholen. Wij verwachten voor het begrotingsdebat een concreet plan hierover.
- geweld binnenshuis, moet wat onze fractie betreft, structureel meer uren krijgen voor nazorg en nieuwe initiatieven van hulp. Het College gaf voor 2007 al een extra financiële injectie. Onze fractie wil dit structureel inbedden. En kan de wethouder vertellen tot hoever hij een zijn toezegging kan doen?
- laagdrempelige, snelle en coachende schuldhulpverlening moet uitgangspunt zijn. Er is een tekort aan menskracht. Doel is de noodzakelijke fte (aantal personeel) structureel in te bedden binnen de meerjarenbegroting. Wij zien graag een nota schuldhulpverlening tegemoet met een totaalbeeld.

Speerpunt nummer 2: Jeugd & Gezin
- de Bouwspeelplaatsen moeten gekoesterd worden. De wethouder ziet financiële kansen in een andere organisatie. Graag zien we eerst een uitwerking tegemoet.
Echter alleen indien een commerciële instelling en dit unieke concept kan behouden en bereid is het achterstallige onderhoud binnen een kwalitatieve en betaalbare format te exploiteren.
- door de opstart hadden wij vertrouwen in de totstandkoming van het nieuwe beleidsplan van de Bibliotheek. Dit werd echter ruw verstoord omdat het College een streep trok door de nieuwe vestiging in Oosterheem. Wij blijven vinden dat deze volwaardige Bibliotheek voor iedereen er moet komen.
Als we kijken naar de vijf vormen van participatie tav organisaties en burgers, dan komen wij deze vorm van participatie in ieder geval niet tegen. Ons leerpunt uit het Resultatendebat komt hier wel erg van pas: integrale samenwerking met resultaatafspraken en hoe ga je daarin met elkaar om. Wij verwachten dan ook dat het College in een correct onderhandelingsproces bekijkt wat er aan beide zijden mogelijk is. Het resultaat zien we graag tegemoet.
- voor het zomerreces willen wij van de wethouder een inventarisatie van alle pijnpunten in de Zoetermeerse Jeugdzorg. In het najaar willen wij een werkconferentie door het Presidium laten organiseren met daarin alle aspecten van Jeugd, Jeugdzorg en Onderwijs. Ook in relatie tot de Centra voor Jeugd & Gezin. Wethouder, uw toezeggingen graag!
- Oosterheem heeft als wijk in onze ogen vaak “pech”. Zaken lopen niet, of nog niet. De sociale cohesie komt maar niet op gang, te weinig groen, te weinig speelplekken, gemopper over de jeugd, de hondenpoep, het winkelcentrum, de Bieb en de Randstadrail. En iedereen teruggetrokken achter zijn eigen voordeur. De tolerantiegraad is laag en de verwachtingen hoog.
Wij geloven dat het anders kan! Twee jaar geleden is er voor de breedte van deze problematiek van alles in gang gezet. Wethouder wat is daar nu van terechtgekomen? En we zijn benieuwd of de andere fracties ons gevoelen ook delen.
- vorig jaar vroegen wij of Stichting MOOI! afgerekend werd op de kwaliteit van hun activiteiten en of er meetfactoren voor waren. Wethouder, nog steeds is het ons onduidelijk hoe het hiermee staat.
- het streven meer vrijwilligers in te zetten juichen wij toe, alleen of dit realiseerbaar is weten we niet. Vrouwen die nu de arbeidsmarkt opgejaagd worden kunnen niet ook nog vrijwilligerswerk doen. Naast het runnen van een gezin met kinderen is dit geen en/en, maar of/of.
- wij hebben een motie over een `burenhulpcentrale`. Een versterking binnen de Wmo. Wij willen de wethouder vragen deze mogelijkheid te onderzoeken. Dit initiatief is in Alphen, Den Haag en Delft inmiddels gestart en koppelt in wijken vraag en aanbod voor hulp aan elkaar.

Speerpunt nummer 3: Rentmeesterschap
- de gemeente dient als werkgever een voorbeeld te zijn ten aanzien van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). De Max Havelaar koffie & groene stroom zijn ons bekend, maar wij willen graag, in het kader van goed werkgeverschap en MVO, een overzicht van alle activiteiten mbt MVO. Kan de wethouder dit toezeggen?
- wij willen hierbij al een voorzet geven aan het Presidium: volgend jaar na afloop van ons Voorjaarsdebat een gezamenlijke maaltijd verzorgd door de Pleysierschool icm Stichting Piëzo. Wat vinden de andere fracties hiervan?
- wij lazen in het personeelsblad SCOOP de reactie over de formatiereductie (18 fte netto). Ook hoorden we dat het ziekteverzuim weer stijgt. We zijn daarover bezorgd. Kan de wethouder hier een verklaring voor geven?
- daarnaast vindt de fractie van de ChristenUnie-SGP dat het het college zou sieren wanneer zij zelf zou aanbieden de inhuur van derden te beperken. Wij horen graag de wethouder hierover.
- de stijging van het budget op het Zoetermeer Magazine vinden wij te hoog. Een verfrissende lay-out prima, maar graag effectiever investeren in advertentie-acquisitie. De verlaging kan met € 19.000 en kan worden doorgeschoven terug aan de Raad voor haar eigen mediabudget. Er komt een voorstel naar de Raad over televisie-uitzendingen van Raadsvergaderingen. Een motie namens diverse partijen is ingediend
- ten aanzien van het potje van de Raad zijn wij bereid het College, incidenteel, en in uiterste noodzaak, te ondersteunen met financiering. Maar dan willen wij wel over 2010 en 2011 ons budget terug.
- in aanvulling op ons verzoek tijdens het Resultatendebat om het MIP (Meerjaren Investerings Plan) een keer te bespreken, wil onze fractie het College meegeven vertrouwen te hebben in de wijze waarop het grote projecten integraal bekijkt. Maar als Raad krijgen we iedere keer delen van die informatie. Bij het zien van een totaalplaatje krijgt de Raad echter een veel beter grip.

Wij sluiten als ChristenUnie-SGP af met ons aandringen vooral met visie te blijven kijken naar Zoetermeer.
Als christelijke partijen willen wij hiervoor de Zoetermeerse samenleving dienen: door `Handen vouwen en handen uit de mouwen`.

Helen du Bois en Klaas Schra
ChristenUnie-SGP



« Terug

Archief > 2007 > juni

Geen berichten gevonden