Drugsdealen en drugsverslaving, aangrijpende verhalen in de commissie

dinsdag 17 april 2007 23:12

Zowel maandag- als dinsdagavond was Abby Mensingh inspreker in de commissie Burger & Bestuur en Samenleving. Hij heeft als ex-drugsverslaafde en drugscrimineel verteld over de drugspraktijken die zich in Zoetermeer afspelen, ook voor zijn deur. Binnen een half uur blijk je in Zoetermeer aan drugs te kunnen komen. Zijn kennis en inzicht in deze wereld benut hij om te waarschuwen en preventielessen te geven op scholen en voorlichting aan organisaties en aan de politiek om hen te overtuigen dat het anders moet.

Opgegeven
Na 30 jaar drugsverslaving is hij nu vier jaar clean, afgekickt omdat hij zag dat zijn zus in liefde zijn kinderen opving omdat hij zijn verantwoordelijkheid niet nam. Hij was een van de mensen die door de verslavingszorg als “opgegeven” beschouwd werd. Intussen heeft de Moedige Moeders in Den Haag opgericht en al vele verhalen gehoord van ouders die hun kinderen kwijt waren geraakt aan de drugs. Hij luistert, begrijpt ze en wijst ze de weg naar instanties. Maar hij praat ook met de jongeren. Één zo’n moeder had de moed maandag te vertellen over haar verslaafde zoon van bijna 18 jaar. Voor de commissieleden was haar verhaal van deze radeloze moeder zeer aangrijpend.

Een jaar geleden
Vorig voorjaar meldde Abby zich bij onze fractie. Hij wilde praten over het gebrek aan preventielessen op scholen. En dat was toch zo hard nodig. We hebben als fractie met hem gesproken. Het jaar erna hebben we veel informatie met elkaar uitgewisseld vanuit het veldwerk maar ook of en op welke wijze er zich mogelijkheden zouden voordoen dit op de politieke agenda te krijgen. Verschillende keren heb ik vragen mbt deze problematiek direct en indirect aan de orde gesteld. Er was aandacht, er was begrip, maar het schoot niets op!

Politieke agenda
Maandagavond vroeg de fractie van de ChristenUnie-SGP aan de wethouder onderwijs en jeugd Frans Muijzers, wat hier nu aan te toen was. Hij herkende en erkende het probleem en schetste de moeiten hoe je de regie tav allerlei organisaties rondom jongeren zo kon organiseren dat deze jongeren ook echt geholpen werden.
In september behandelen we in de commissie Samenleving een plan van aanpak over jongeren mbt alcohol- en drankmisbruik en in mei praten we over de risicojeugd in Zoetermeer. Dinsdagavond zegde wethouder Muijzers toe op een concreet verzoek van de SP om in gesprek te gaan met Abby Mensingh. Samen met wethouder Speel zal hij bekijken hoe een informatieve bijeenkomst te organiseren over verslavingen onder de jeugd. Met elkaar kunnen wij dan als commissie en deskundigen gezamenlijk nadenken en zal dit input leveren voor het Plan van Aanpak.

De eerste slag is geslagen. Het onderwerp staat op de politieke agenda. Nu het komend jaar de vinger aan de pols om de voortgang naar concrete resultaten te bewaken.

Helen du Bois

« Terug

Archief > 2007 > april

Geen berichten gevonden