Woordspelingen

donderdag 15 maart 2007 23:00

Vandaag zat ik in de bus. Nu is dat niet zo vreemd, aangezien ik in Zoetermeer woon en in Amsterdam studeer. Momenteel jongleer ik met mijn master criminologie die ik in deeltijd doe en mijn opleiding aan de bijbelschool die ik voltijds volg. Daarnaast ben ik nog steeds met veel plezier fractieassistente. Gevolg is echter dat ik creatief moet omgaan met mijn tijd. Gelukkig kan ik mij goed concentreren op mijn lesboeken in het openbaar vervoer, mits ik kan zitten natuurlijk. Zo ook vandaag. Nu las ik een stuk uit het boek voor het vak ‘beleidsontwerp en – evaluatie’. In het bijzonder ging het stuk dat ik las over communicatie. Succesvol beleid staat of valt met communicatie. Communicatie is dus in de politiek van groot belang. Logisch eigenlijk. En toch is dit het punt waar het zo vaak mis gaat.

In de politiek wordt er veel gebruik gemaakt van woorden. Soms wordt politici verweten dat ze veel woorden, maar weinig daden gebruiken. Nu heb ik daar soms ook mijn twijfels over, maar over het algemeen nemen de politici hun taak serieus en zit er veel werk in. Heel veel werk. En toch zijn woorden vaak de dingen die de burgers horen en zien. Debatten, persberichten, interviews, en weblogs –zoals deze. En woorden blijken telkens weer een machtig wapen.

Zo merk ik dat er erg vaak met woorden wordt gespeeld. Zo hebben wij onlangs vragen gesteld over de deelname van gemeente Zoetermeer in SecondLife. Deze vragen zijn trouwens op deze website terug te vinden. Een dag later vergeleek het AD SecondLife met Sodom en Gomorra in een artikel over onze vragen. En dit Sodom en Gomorra werd overgenomen door een website die naar aanleiding hiervan reageerde. Zo gaan woorden een eigen leven leiden en dat terwijl we deze woorden niet eens gebruikt hebben in onze vragen. Een typisch voorbeeld van spelen met woorden. Goed gevonden, moet ik zeggen. Vaak vind ik het een genot om zulke woordkneepjes te lezen. Ik heb grote bewondering voor mensen die de knepen van deze kunst goed beheersen.

Op andere momenten geven woordspelingen mij een nare nasmaak. Zoals de ‘snoepreisjes’ die worden aangehaald bij het omschrijven de studiereis van de raad. Een goed woord om een negatieve klank op te roepen bij de burger, omdat het impliceert dat mensen die snoepreisjes maken ons zuur verdiende geld misbruiken. En de reis gebruiken ze dan enkel voor niet nuttige dingen. Dit is de waarheid niet. Er komt een inhoudelijk breed programma. Hierbij kan de raad lering trekken uit de landen waar de ontwikkelingen verder zijn op het gebied van bijvoorbeeld ICT, dienstverlening, ruimte en wonen. Daarnaast is zo’n reis zeer goed voor de teambuilding. Iets wat de menselijke verhoudingen in de raad ten goede zal komen. En dat kunnen we in Zoetermeer best gebruiken, mijns inziens. Maar goed, wie ben ik…

Terug naar de ‘woorden’. Ik ben iemand die van nature graag praat. Ik geniet van een goed gesprek of een boeiend debat. En ik kan me in een geheel andere tijd wanen als ik een goed boek lees. En toch ben ik ervan overtuigd dat het niet bij woorden moet blijven. Ik ben boven alles een doener. Zo bleek ook afgelopen maand uit een test vanuit mijn studie.

Dat is de reden dat ik vanavond notuleerde op de fractievergadering. Een vergadering waarop we door middel van woorden onze richting bepaalden en elkaar op de hoogte hielden. Maar ook werden er taken verdeeld, zodat we voor en na het praten ook acties ondernemen.

Kortom, woorden én daden. Zowel in het dagelijks leven als in de politiek.

Thea de Jong, fractieassistente

« Terug

Archief > 2007 > maart

Geen berichten gevonden