ChristenUnie-SGP stelt vragen over Second Life

Schriftelijke vragenvrijdag 23 februari 2007 14:58

De fractie ChristenUnie-SGP heeft het college van B & W schriftelijke vragen gesteld over de deelname van de gemeente Zoetermeer van het Digitale Stadhuis aan Second Life. Wij vinden deelname onverantwoord met het oog op de risico’s van game-, gok- of seksverslaving. De uitlating op de ICT Platform Sociëteit van wethouder Bé Emmens tijdens zijn toespraak schoot ons in het verkeerde keelgat. “We kunnen natuurlijk ook een virtueel loket van Parnassia plaatsen”, overschrijdt de grens van het toelaatbare.
Lees hier verder voor de schriftelijke vragen.


SCHRIFTELIJKE VRAGEN

Datum: 23 februari 2007

Onderwerp: schriftelijke vragen mbt Digitaal Stadhuis Second Life
 
Geacht college,

Second Life is een virtuele computerwereld op internet waarin mensen een zelf bedachte personage kunnen creëren. Op 15 februari jl. introduceerde de gemeente Zoetermeer, als eerste gemeente van de wereld, zich met een “Digitaal Stadhuis” (in aanbouw) op Second Life. Gemeente Zoetermeer legt in haar persuitingen de nadruk op de versterking van de sociale cohesie die door middel van Second Life tot stand kan komen. De fractie van de ChristenUnie-SGP verstaat onder sociale cohesie echter een ontmoeting van mensen in levenden lijve in plaats van een virtuele ontmoeting, die bovendien reële isolering kan bevorderen.
Daarnaast was er ook sprake van bezorgdheid over eventuele gokverslavingen die in de hand worden gewerkt door Second Life. De reactie van wethouder Bé Emmens in zijn toespraak op de ICT-platform Sociëteit  van maandag 19 januari jl. was: “we kunnen natuurlijk ook een virtueel loket van Parnassia plaatsen”.

De fractie van de ChristenUnie-SGP is ongerust over bovenstaande ontwikkelingen en heeft daarover de volgende vragen.

1.    Is het College (inmiddels) bekend met de vele risico’s die spelen op Second Life met zich mee kunnen brengen? Wij noemen hier game-, gok- en seksverslaving. Is het college het met ons eens dat het college hier gelegenheid toe geeft? Zo nee, waarom niet?
2.    In deze virtuele wereld kunnen mensen deze zelfbedachte personages seks laten hebben met andere personages, waaronder kinderen. Deelnemers kunnen zich voordoen als kind, wat kan leiden tot virtuele kinderporno, hetgeen strafbaar is. Daarnaast kan dit ook drempelverlagend werken voor daadwerkelijk fysiek misbruik van kinderen. Amusement zoals dit, hoewel niet levensecht, is verwerpelijk. Het Openbaar Ministerie wil een proefproces om tot een uitspraak van de rechter te komen. Is het college het met ons eens dat het college hiermee gelegenheid geeft tot mogelijk strafbaar gedrag?
3.    De fractie ChristenUnie-SGP vindt de risico’s die het college hiermee neemt in strijd met de openbare orde of goede zeden. In ieder geval is de grens van het toelaatbare ruimschoots overschreden en achten wij inmenging van ‘gemeente Zoetermeer’ in Second Life niet verantwoord. Daarnaast is er ons inziens een reële kans dat het imago van de ‘gemeente Zoetermeer’ wordt aangetast door deze deelname. Kan het college deze mening delen? Zo nee, graag uitgebreid beargumenteerd waarom niet.
4.    Is het juist dat het Digitale Stadhuis een pilot-project van 1 jaar is en dat dit € 25.000 gemeenschapsgeld kost? Hoeveel kost dit project incl. personeels- en overige kosten? Onder welk budget valt dit? Graag zouden wij verdere relevante informatie over dit project willen ontvangen. Ter vergelijking: hoeveel kosten andere ICT-pilotprojecten voor een periode van ongeveer 1 jaar?
5.    Kan het college uitleg geven wat de afwegingen zijn geweest om voor een investering van het Digitaal Stadhuis te kiezen? Welke doelgroepen uit de Zoetermeerse samenleving had het college daarbij in gedachten?

Namens de fractie ChristenUnie-SGP,

Helen du Bois                        Klaas Schra

« Terug

Archief > 2007 > februari

Geen berichten gevonden