De afvalbak

DSCN1755maandag 12 februari 2007 18:32

In de afgelopen week heb ik in de Zoetermeer bijlge van het AD meerdere keren berichten gelezen over het aanbieden van grof vuil, waarbij opmer-kingen werden gemaakt dat er te weinig mogelijkheden zouden zijn om het grof vuil bij de gemeente kwijt te kunnen raken. Er zouden ook inwoners zijn die het grove vuil gewoon maar ergens dumpen.
Toen ik dat las herinnerde ik mij opeens een voorval dat ik meemaakte...

In mijn tuin heb ik een aantal (privé)bomen staan. Bomen die inmiddels hun bladeren kwijt zijn. Aan de straat waar ik woon staan een groot aantal (gemeente)bomen. Ook die zijn hun bladeren inmiddels kwijt.
Toen ik in december een keer doende was om met een bladblazer de bladen uit mijn tuin te blazen richting trottoir, liep er een mijnheer met een hond langs.

Terwijl ik druk doende was met het wegblazen van de bladeren bleef hij even staan kijken. Ik zette de bladblazer uit en zei tegen hem; “Ik ruim zo straks alles op hoor”. Hij keek mij aan, schudde langzaam zijn hoofd en zei, ja - ja. Uit dat schudden van zijn hoofd en dat ja - ja begreep ik dat hij daar niet zo een vertrouwen in had.

Wat kon ik dus anders doen dan alles opruimen, dus ook de bladeren van de gemeentebomen. Bladeren van privébomen en gemeentebomen laten zich namelijk niet scheiden. En daar zit hem nou net de kneep. Ik had namelijk niet genoeg aan die ene groene afvalbak die ik heb. Die was al snel vol. Ik heb toen ook maar de grijze bak gebruik. Al met al heb ik bijna een week met een volle groene afvalbak gezeten en twee weken met een volle grijze bak.

Ik had natuurlijk ook de bladeren niet allemaal kunnen opruimen met als argument de groene bak is vol. Dat heb ik niet gedaan. Ik had er ook voor kunnen kiezen om de bladeren niet uit mijn tuin richting trottoir te blazen om zodoende alleen mijn “eigen” bladeren op te hoeven ruimen. Ook dat heb ik niet gedaan.

Wanneer dit jaar de bladeren weer gaan vallen zal ik opnieuw alle bladeren in mijn omgeving opruimen en zullen de groene en de grijze bak weer vol zijn. Daar zal ik dan maar mee moeten leren leven omdat het schoonhouden van onze omgeving bij onszelf begint. Die hoofdschuddende mijnheer heeft mij dat heel duidelijk gemaakt.

Door Willem Vermeulen, commissielid

« Terug

Archief > 2007 > februari

Geen berichten gevonden