Wet maatschappelijke ondersteuning (Eigen Bijdrage/Persoonsgebonden Budget)

dinsdag 09 januari 2007 08:25

Dit maal een impressie tezamen met onze inhoudelijke argumentatie die wij in de Raadsvergadering van gisteravond gaven.
De Eigen Bijdrage, het Persoonsgebonden Budget en het Besluit Maatschappelijke Ondersteuningen (wie heeft waar recht op) voor Huishoudelijke Hulp en voorzieningen, kwamen aan de orde als slotstuk voor de invoering van de Wet op de maatschappelijke ondersteuning. Per 1 januari officieel ingegaan, maar waarvoor wij gisteravond nog de laatste besluiten moesten nemen.
Een zware verantwoordelijkheid voor de Raad, die ook nog zorgvuldig moest gebeuren. Financiële onzekerheid geeft altijd veel onrust en besluiten hierover moeten per omgaande helder worden gecommuniceerd via een brief aan de zorgclienten, mèt voorbeelden.

Zorgen
We deelden ook onze zorg over verhalen die we horen dat zorgcliënten kiezen voor een PGB (Persoons Gebonden Budget) om maar zeker te zijn van steeds dezelfde huishoudelijk hulp. Ook moeten zorgcliënten nogmaals worden gewezen op het recht van eigen keuze voor een zorgaanbieder, zonder dat met zachte dwang de huidige zorgverlener een client wil binden. Alle vijf de zorgaanbieders moeten dezelfde eerlijke kans krijgen en de zorgclient een vrije keus.

Inzet en deskundigheid
De VVD, bij monde van Marijke van der Meer, had de laatste maanden deze ingewikkelde materie keer op keer voorzien van inhoudelijk commentaar en vele wijzigingen aan de wethouder doorgegeven. Ook de tijdelijke participatieraad van de Wmo heeft zich zeer goed ingezet. De raad was blij met de inzet en deskundigheid van Marijke van der Meer, maar wij vroegen wethouder Speel wel, dat het toch eigenlijk niet moest kunnen dat daar de besluiten op rusten. Wethouder Speel gaf hierop geen antwoord, dus hebben we hem maar meegegeven voortaan zorgvuldig op te letten en de Raad de juiste informatie te geven om haar werk goed te kunnen doen. Zeker met het oog op dit overgangsjaar, met vele evaluaties in beleid en financiën om te komen tot een evenwichtig beleid Wmo. De wetten, uitvoeringsverplichtingen en financiën zijn door het Rijk te laat aangeleverd, bovendien, zo wordt verwacht met onvoldoende middelen.

Reactie wethouder
We vonden het jammer dat de afspraken gemaakt in de Commissie en met de tijdelijke participatieraad niet waren overgenomen, zeker wat de oude WVG betrof. Daarom hebben we de amendementen, door de VVD opgesteld, gesteund, maar wel met de voorwaarden dat alles juridisch juist is. Steekhoudende argumenten had wethouder Speel in onze ogen niet op de indexering van de Eigen Bijdrage en hetzelfde budget voor PGB en in natura voor Huishoudelijk Hulp. Bestaande rechten uit de WVG (Wet Voorzieningen Gehandicapten) wilde de Raad ook overnemen. Aanstaande maandag zal in een extra Raadsvergadering het aangepaste stuk aan de Raad voorgelegd worden. We evalueren regelmatig de Wmo en als het echt anders moet dan zien wij de wethouder graag terug met een ander voorstel.

2e termijn
In 2e termijn bleven wij dan ook bij het volgen van de ondertekende amendementen. Het plan van aanpak voor de uitwerking van de negen beleidsvelden van de Wmo wilden wij niet overhaast laten plaatsvinden zoals het CDA dat voor ogen had. Reeds bestaand beleid + de richting voor verdieping en verbetering van deze 9 beleidsvelden inventariseren en goed ik kaart brengen vonden wij belangrijker dan de snelheid om het beleid neer te zetten. Medio april komt dit plan in de Commissie Samenleving terug. Verder constateerden we tijdens de vergadering dat er straks in het overgangsjaar 2007 financiele gevolgen plaatsvinden voor die zorgcliënten die opnieuw moeten worden geïndiceerd. Dan  worden de oude WVG-regelingen gestopt en ook de nieuwe Wmo-tarieven hiervoor gehanteerd. Dat betekent weer onzekerheid voor de zorgcliënten en vaak teruggang in inkomen.

Klachten
Clienten die klachten hebben en zich bij het Wmo loket melden,  zouden een duidelijke brochure moeten krijgen waarin staat voor welke voorziening, waar en op welke wijze een klacht ingediend kan worden.
Over het nieuwe zorgloket wist de wethouder ons te melden dat hij daar volgende week in de commissie Samenleving op terug zou komen. Wij vroegen ons af hoe het eigenlijk met het Wmo loket stond? Of het loket geheel was ingericht, of de spreekkamers klaar waren en of het loket al 100% toegankelijk was. De ontwijkende antwoorden beloven niet veel goeds.

Kansen
Maar wij wilden toch positief afsluiten met de Wmo. Juist de Wmo biedt de Zoetermeerse samenleving een kans om als mensen om te zien naar en te zorgen voor elkaar. Een kans die, als het aan de ChristenUnie-SGP ligt, benut kan worden bij de invulling dit jaar van de negen beleidsvelden Wmo.

Helen du Bois

« Terug

Archief > 2007 > januari

Geen berichten gevonden