Cameratoezicht in Zoetermeer

woensdag 20 december 2006 15:06

Op 18 december 2006 jl., stond op de agenda van de raadscommissie Burger & Bestuur het onderwerp ‘cameratoezicht op de Mandelabrug’. Om precies te zijn werd de commissie gevraagd een oordeel te geven over twee besluiten, te weten; het wel of niet continueren van cameratoezicht op de Mandelabrug en het uitvoeren van een onderzoek naar mogelijke plaatsen waar (mobiel) cameratoezicht zou kunnen worden toegepast.

Cameratoezicht leeft in de samenleving. Cameratoezicht werkt ook, zo blijkt in ieder geval uit de cijfers betreffende de Mandelabrug. Vanaf 2004 is op de Mandelabrug gestart met cameratoezicht. Na een evaluatie blijkt uit de cijfers dat het aantal incidenten aanzienlijk is gedaald (objectiviteit) en het veiligheidsgevoel (subjectiviteit) van de ‘Mandela-gangers’ is gestegen.

Het is verleidelijk om te zeggen dat cameratoezicht werkt en dus verlengd c.q. uitgebreid moet worden. De fractie ChristenUnie-SGP is van mening dat cameratoezicht voor politie en justitie een goed hulpmiddel kan zijn voor de bestrijding van criminaliteit. Het middel moet wat ons betreft wel beschouwd worden als een laatste middel. Het middel moet niet een doel op zich worden.

In het debat heeft de fractie ChristenUnie-SGP de vraag gesteld ‘wanneer wel of niet cameratoezicht toepassen’. Wat zijn de criteria, overwegingen, normen, waar op basis besloten kan worden, om wel of niet over te gaan op cameratoezicht. Cameratoezicht suggereert namelijk dat een plek of locatie bij voorbaat al onveilig is.

Ons pleidooi voor een normering kreeg bijval van D66, CDA en Groenlinks. De wethouder heeft aangegeven dat bij de uitwerking van het onderzoek naar mogelijke locaties er een normering zal worden opgesteld. Met deze toezegging hebben we ingestemd met de twee besluiten.

André Bos
Raadscommissielid Fractie ChristenUnie-SGP

« Terug

Archief > 2006 > december

Geen berichten gevonden