Begrotingsdebat 2007

Helen du Boisvrijdag 10 november 2006 10:00

De bijdrage van Helen du Bois namens de ChristenUnie-SGP tijdens het begrotingsdebat van 9 november. Onderwerpen die aan bod kwamen zijn: veilig opgroeien, "Make a difference day", amateurkunst, basisscholen, dividenten van Eneco, horizonvervuiling en revitalisering noordelijke bedrijventerreinen.

Geachte voorzitter, college- en raadsleden, belangstellenden in de zaal en thuis. Vandaag beslissen wij over € 300 miljoen. De bezuinigingen zijn voorbij en er zou weer geld uitgegeven kunnen worden voor 2007 en later. Toch willen we hier en daar wat andere accenten leggen. In slechts 6 minuten willen wij dat aanstippen.

We stellen vast dat risico’s keurig zijn afgedekt en waar we echt blij mee zijn is de buffer van € 500.000 voor mogelijke risico’s voor de Wmo en de sociaal-culturele gebouwen.

Toch heeft een deel van onze burgers de bezuinigingen heel anders ervaren. Zij moeten overleven met een minimum-inkomen en aan risico’s afdekken komen zij al helemaal niet toe. Wat eet ik en NEE moeten zeggen tegen je kinderen. Juist kinderen lijden erg onder armoede. Graag zien wij binnenkort een opsomming van alle maatregelen die de gemeente hiervoor al neemt, liefst voor de volgende raadsvergadering.

We zijn blij met  de uitbreiding van het minimabeleid naar 120% van het minimum-inkomen. Vooral met de € 20.000 structureel voor de Voedselbank. Sociaal en rechtvaardig noemen wij dat. Uit een strakke monitoring zal blijken of dit genoeg is en we hopen dat de uitwerking van onze motie over “armoedebeleid integraal bekeken” een goede aanzet zal zijn. Betrek er vooral particuliere initiatieven uit het maatschappelijke middenveld bij. Steun vooral vrijwilligersorganisaties.

Veilig opgroeien
Als ChristenUnie-SGP zijn wij blij met het project Veilig Opgroeien. Een project om jongerenproblematiek op wijkniveau preventief aan te pakken en de sociale veiligheid te verbeteren. De ontwikkelingsstrategie is: jeugd en jongeren ontwikkelen tot sociaal gezonde volwassenen en dàt is investeren in een duurzame samenleving.

Daarbij hoort ook het JIS, het Jongeren Informatie Systeem. Een monitor om jeugd- en jongeren te volgen zodat vroegtijdig bij problemen ingegrepen kan worden.

“Make A Differance Day”
De `Make A Difference Day` was voor ons een succes. Raads- en collegeleden boden als vrijwilliger helpende handen en gaven aandacht die vaak zo node wordt gemist. College en raad doen we dit volgend jaar weer?

De amateurkunst
De amateurkunst heeft ons hart. Mensen beleven er veel plezier aan en het bevordert de sociale en culturele samenhang in onze stad. U krijgt van ons een motie.

Vormingsonderwijs op basisscholen
Op alle openbare basisscholen wordt er vrijwillig vormingsonderwijs gegeven over de diverse godsdiensten. Het Humanistisch Verbond is gestopt vanwege gebrek aan belangstelling. De VVD, bij monde van de heer Rutte is enthousiast. En gisteravond vertelde premier Balkende zelfs dit verplicht te willen stellen op alle scholen. De commissie Godsdienstonderwijs krijgt al jaren € 3.800 subsidie voor 18 scholen. Nu het Humanistische Verbond is gestopt stellen we voor om dit bedrag voor vrijwillig vormingsonderwijs te verhogen en hebben daarvoor een motie.

Bestrijding horizonvervuiling
Vanuit milieu-oogpunt is bestrijding van horizonvervuiling, ook in de stad, de moeite waard. Veiligheid staat voorop maar voldoende is hier ook goed. We vragen om een reductie van verlichting om bijv. 1000 lantaarnpalen uit te doen en hebben daarvoor een motie.

Revitalisering noordelijke bedrijventerreinen
De ChristenUnie-SGP mist de actie in dit speerpunt van het college. Het mag wat ons betreft wel in een hogere versnelling. Strategische ontwikkelingen binnen en buiten Zoetermeer? Willen we erbij zijn of niet? We hebben daarvoor een motie.

Dividenden van ENECO
Veel dividend krijgen uit Eneco is mooi, maar het is wrang als je weet dat dit door de burgers via tariefstijging is opgebracht. Wij willen invloed uitoefenen in de aandeelhoudersvergadering bij Eneco en geven de wethouder een motie mee.

Verhoging rioolheffing
Eerst een paar constateringen. Een aantal  jaren geleden is er afgesproken dat er per huishouden ieder jaar tien gulden bovenop de OZB-aanslag zou komen als bijdrage voor het achterstallige onderhoud. Omgerekend is dit € 4,81 per jaar en uit de rioleringsnota 2007-2010 blijkt dat er geen extra gelden gevoteerd hoeven worden.

Kortom we hebben grote moeite met de verhoging van de rioolheffing met € 15,-- en we zijn het zeker oneens met de stijging vanwege het wegvallen van het OZB gebruikersdeel.

Maar wat er ook vandaag gebeurt, de begroting geeft ons een gevoel van dankbaarheid. Wij stellen ons vertrouwen op God en wensen college en raad veel succes en wensen hen Gods zegen bij de uitvoering. Dank voor uw aandacht.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
2006 ChristenUnie-SGP en PvdA motie reductie verlichting lantaarnpalen 42,0 kBapplication/msworddownload
2006 ChristenUnie-SGP motie amateurkunst 35,5 kBapplication/msworddownload
2006 ChristenUnie-SGP motie JIS 27,0 kBapplication/msworddownload
2006 ChristenUnie-SGP motie noordelijke industrieterreinen 25,5 kBapplication/msworddownload

« Terug

Archief > 2006 > november

Geen berichten gevonden