Fractievergadering (besloten)

donderdag 21 september 2006 19:30

Tijdens de fractievergadering bespreken de fractieleden de ingekomen post, politieke items en bepalen ze hun standpunten.

Waar: fractiekamer ChristenUnie-SGP

Deze vergadering is besloten en duurt in de regel van 19.30 - 21.30 uur. Na afspraak met de fractie kan een burger of organisatie het eerste half uur benutten voor het presenteren van van wat hem/haar/hen bezighoudt en wordt er kort gediscussieerd over de mogelijkheden die wij als christelijke politieke fractie hiervoor wel of niet hebben.

Een deel van deze avond zijn de leden van de Rekenkamercommissie onze gast. Zij willen van ons als nieuwe fractie horen welke zaken wij belangrijk vinden.

De rekenkamercommissie is een wettelijk verplicht ingestelde commissie, benoemd door de gemeenteraad, die bestaat uit zowel Raadsleden als leden van buiten de gemeenteraad. Zij brengen de gemeenteraad, verslag uit over de gekozen en goedgekeurde onderwerpen. 

Uit TOETS, Journaal van De Lokale Rekenkamer

Rekenkameronderzoek is een bijzondere vorm van onderzoek, omdat het zich speciaal richt op de effectiviteit en efficientie van uitgevoerd beleid. Rekenkameronderzoek kijkt terug, en gebruikt daarbij het door de raad vastgestelde beleid als ijkpunt. Rekenkameronderzoek heeft een politieke dimensie, omdat het plaatsvindt op politiek-bestuurlijk niveau. Dat stelt eisen aan objectiviteit en zorgvuldigheid, maar vereist ook "invoelingsvermogen". Immers, rekenkameronderzoek moet tot zinvolle aanbevelingen leiden die tot verbetering uitnodigen, en niet tot "zwarte pieten" of bureaula-rapporten.

Open fractievergaderingen

Open fractievergaderingen zullen - afhankelijk van het aanbod - ook deels een informatief karakter hebben. Zij zijn toegankelijk voor leden, kiezers en belangstellenden van de ChistenUnie en SGP.

Daarbij zal worden uitgelegd, tijdens de vergadering, waarover wij praten, waarom wij er zo over praten en hoe wij komen tot onze christelijke politieke standpunten. Daarnaast is er ook uitleg over de vele procesmatige zaken die worden behandeld, zoals ingekomen post, mededelingen, contacten met burgers. Bovendien praten wij elkaar als fractieleden "bij". Fractieleden doen veel zelfstandig hun politieke werk, overleg en afstemming vindt zonodig plaats in de fractie. (Politiek) vertrouwelijke zaken zullen nooit worden besproken in een open vergadering.

« Terug

Archief > 2006 > september

Geen berichten gevonden