De laatste loodjes voor het politiek reces

zaterdag 24 juni 2006 22:34

Papieren hoog opgestapeld, nog te lezen artikelen, uitnodigingen voor de Raad, burgers met vragen, onderwerpen voor de Raadsbesluiten sorteren op politieke relevantie, waar we als ChristenUnie-SGP ons voordeel mee kunnen doen. De website bijwerken van agenda tot typfouten.

Stapels papier
stapels papier

Vuilstort
Vandaag begon de dag anders. Met Thea samen de kelder uitgeruimd en troep naar de vuilstort gebracht. Daar leer je ook nog… Sta ik met hout in mijn handen en moet ik kiezen tussen drie soorten houtcontainers. Gooi ik toch nog een rieten mand in de verkeerde…. Loopt er later een van de werknemers vrolijk met mijn mand. Vraag ik “maar dat is toch hout?”. “Nee mevrouw, pitriet is geen hout”. En waar moet nu een tuinstoel van ijzer met hout: ja in de ijzercontainer. Ook de tweede rit met de troep uit de schuur van Thea zorgde voor nadenken.
Maar gelukkig dit keer geen hectiek meer van de vele auto’s in de file en het ingeparkeerd staan. De openingstijden zijn nu verruimd en dat maakt veel verschil!

Het Bouwhuis

Het Bouwhuis

 



Architectuurprijs
Daarna naar de uitreiking van Gemma Smid Achitectuurprijs, een tweejaarlijkse prijs die oud-wethouder Gemma Smid als afscheid kreeg. Ze mocht deze prijs uitreiken aan een van de vijf genomineerden van architectonische bouw van de laatste twee jaar. Het werd een huis aan de 4e Stationsstraat van een achterbouw waarmee het voorhuis een geheel werd.

Groen Zoetermeer
Groen Zoetermeer


In het nieuwe Bouwhuis werd deze prijs uitgereikt. Een prachtig gebouw in architectuur, vanaf de A12 een eye-trekker. Van bovenuit rondom een prachtig uitzicht over Zoetermeer. Met een prachtige zomerzon was te zien dat Zoetermeer nog best heel groen is!

Diner met Turkse raadsleden
Diner met Turkse Raadsleden


Turkse Raadsleden
Bijna twee weken geleden dineerde ik met een aantal leden van de andere fracties met twee Turkse Raadsleden. Het initiatief van de PvdA, overgenomen door de Raad, was om steden uit mogelijke nieuwe EU-landen via projecten van elkaar te laten leren. De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) nam het voortouw en financierde het grootste gedeelte. Alleen de “mensuren” worden door Zoetermeer zelf betaald. Fathi, een voorstad van Istanbul, met 400.000 inwoners heeft hier een projectvoorstel geschreven over Dienstverlening.
Tijdens het informele diner hebben wij ervaringen uitgewisseld over de politieke systemen, werkwijze en rol van Raadsleden. Huri Sahin, van de PvdA, had de vermoeiende taak haar landgenoten in haar moederstaal te vertalen. Verder bleek Peggy-Ann Clarck van het CDA een prima woordje Turks te spreken.

Eten en natuurlijk praten over politiek ...
Eten en natuurlijk praten over politiek


Effecten van openingen en werkbezoeken
Zowel het bezoek aan het Bouwhuis als het diner met de Turkse Raadsleden leert je weer veel. Ik zie zo de effecten in de samenleving van ons handelen als politici.
Ik heb nooit wat gehad met architectuur, zeker niet de moderne, maat Het Bouwhuis doet me wat. Het fascineert, de plaats, de uitstraling en wetende dat het heel veel moeite heeft gekost om deze branchevereniging “Bouwend Nederland” naar Zoetermeer te krijgen met alle werkgelegenheid erbij!
De Turkse Raadsleden van de regeringspartij (volgens Huri Sahin was dit een soort kruising van CDA – religieuze partij met eigen verantwoordelijkheid en D66 - vrijheid) vroegen heel direct of wij voor of tegen toetreding van Turkije bij de EU waren. Passend bij de cultuur – dus niet te rechtstreeks – heb ik pragmatsich doch duidelijk gemaakt wat ons standpunt was tav deelname van Turkije en de EU.

door Helen du Bois; reageren: helendubois@solcon.nl

« Terug

Archief > 2006 > juni

Geen berichten gevonden