Resultatendebat 20 juni

Raadszaal donderdag 22 juni 2006 00:01

De toonzetting van de bijdrage van de ChrisetnUnie-SGP was positief. Wel met een aantal aanbevelingen op het terrein van bedrijfsvoering, verantwoording en actieve informatieplicht naar de Raad toe.

RESULTATENDEBAT

Voorzitter, vijf minuten zijn kort. Maar lang genoeg om na de introductie bij een aantal punten stil te staan.

Presentatie concernverslag
Allereerst de samenstelling en uitvoering van het concernverslag- en rekening: compact en beter leesbaar. Onze complimenten dan ook voor het ambtelijk apparaat.
Echter er is ook een maar …….. alle losse onderdelen die ons daarna tot op het laatste moment op de deurmat vielen! Over het jaar 2005, wat achter ons ligt, het jaar 2006, het heden en 2007 - 2010 de toekomst. Alle losse onderdelen als een geheel overzichtelijk en inzichtelijk maken zodat wij als Raad tot het juiste oordeel en besluit kunnen komen? Daar kan nog wel wat aan verbeterd worden. Al was het alleen al een leeswijzer…….

Rol raadslid
De voorzitter heeft ons bij ons aantreden als raadsleden op het hart gedrukt niet als boekhouders of accountants te werk te gaan. Toch willen wij als budgethouder de jaarrekening 2005 controleren op rechtmatigheid, doeltreffendheid en doelmatigheid. Een dilemma dus! Alle euro’s vertegenwoordigen nl. uitgevoerd beleid. Beleid dat wij op maatschappelijke relevantie en toegevoegde waarde voor de samenleving willen beoordelen.

Jaarrekening
Bij de jaarrekening 2005 willen wij noemen dat de adviezen in de Boardletter, verwerkt in de accountantscontrole, voor de fractie ChristenUnie-SGP niet vrijblijvend zijn. Ons verzoek in de commissie was om in de komende jaarrekening van 2006 ook te vermelden welke adviezen van de accountant nog niet opgevolgd waren en waarom. Inmiddels is de toezegging gedaan dit 2 x per jaar in het Tussenbericht te melden. Dat geeft onze fractie een beter beeld op de lopende begroting. Verder kunnen wij ons vinden in de aanbevelingen van de accountant.

Jaarverslag
Het beleidsverslag 2005 geeft aan dat we veel meten, soms zelfs het onmeetbare? Meten van activiteiten zegt nog niets over de kwaliteit, het daadwerkelijke oplossen van problemen en het maatschappelijk nut van wat wij willen bereiken. Dat hoort ook beleidsverantwoording bij.
Voor de dienstverlening aan de burgers hebben we inmiddels een aantal kwaliteitshandvesten, zelfs meer dan gepland! Maar dienstverlening is wat anders als het welzijn van mensen.
Hebben wij eigenlijk zicht op de kwaliteit als het om onze jeugd gaat? Hoe gaat het ècht met onze gehandicapten, ouderen en eenzamen in Zoetermeer? Het doen van dingen alleen maakt mensen niet gelukkig.
Worden organisaties zoals MOOI ook afgerekend op kwaliteit en hoe wordt dat dan onderzocht? Graag horen we van de wethouder een antwoord hierop.

WFIA
Tot slot de WFIA. Er is gisteravond al veel gezegd en aanstaande maandag in de Raadsvergadering komt er nog meer. De wethouder heeft ons gisteravond een aantal toezeggingen gedaan. De prestatiecijfers uit de voorliggende jaarrekeningen van de gemeente, die nu niet meer kloppen, zullen in een aparte notitie vermeld worden. Wij horen graag van de wethouder of en hoe deze notitie, met extra aandacht van onze accountants, verwerkt zal worden tbv deze jaarrekeningen.
Onze fractie heeft de excuses van de wethouder aanvaard en zijn dan ook blij dat op een constructieve wijze gekeken gaat worden hoe wij de zo belangrijke internationale acquisitie voor de regio rondom Zoetermeer kunnen behouden in een degelijke en andere setting.
We kregen gisteren op ons verzoek ook de toezegging dat het Zoetermeers beleid bekeken zal worden op HOE om te gaan met externe vertegenwoordigingen, met name ook de verantwoordelijkheden. En dan voor zowel het college, wethouders, ambtelijke vertegenwoordigingen en de Raad zelf. We zullen dit afwachten.

Als afsluiting
Over het algemeen zijn wij tevreden over het Concernverslag- en rekening 2005, kregen antwoorden op onze vragen en wij willen daaraan dan ook een positief besluit koppelen.

Namens de fractie ChristenUnie-SGP
Helen du Bois
20 juni 2006

« Terug

Archief > 2006 > juni

Geen berichten gevonden